Vaizdo skambučiais bendrauja jau ir papūgos – ir pasirodo, tai joms labai sveika

Mokslininkai teigia, kad papūgos, galinčios kalbėtis su savo „draugais“ per vaizdo skambučius, jaučiasi mažiau vienišos ir jų gyvenimo kokybė pagerėja.

Mokslininkai teigia, kad papūgos, galinčios kalbėtis su savo „draugais“ per vaizdo skambučius, jaučiasi mažiau vienišos ir jų gyvenimo kokybė pagerėja.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai teigia, kad papūgos, galinčios kalbėtis su savo „draugais“ per vaizdo skambučius, jaučiasi mažiau vienišos ir jų gyvenimo kokybė pagerėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-28 08:45

Naujajame tyrime, paskelbtame 2023 m. konferencijos „Human Factors in Computing System“ leidinyje, prijaukintos papūgos buvo mokomos skambinti kitoms papūgoms vaizdo skambučiais.

Tris mėnesius trukusio tyrimo metu Glazgo universiteto (Škotija), Šiaurės rytų universiteto (JAV) ir Masačusetso technologijos instituto (JAV) gyvūnų ir kompiuterių sąveikos specialistai bendradarbiavo siekdami ištirti padidėjusios augintinių sąveikos poveikį.

Jie išnagrinėjo daugiau kaip 1000 valandų 18 papūgų vaizdo stebėjimo įrašų ir nustatė, kad tyrime dalyvaujančios papūgos reguliariau užsiėmė socialiniu elgesiu – pavyzdžiui giedojo ir snapu valydavosi plunksmas.

Daugiausiai skambučių atlikusios papūgos taip pat sulaukdavo daugiausiai skambučių iš kitų papūgų – o tai rodo, kad eksperimentas padėjo paukščiams būti socialesniems.

Glazgo universiteto pranešime spaudai rašoma, kad papūgos yra labai protingi gyvūnai, laisvėje gyvenantys dideliais būriais. Tačiau nelaisvėje jos kenčia nuo izoliacijos ir nuobodulio, nes dažniausiai yra laikomos po vieną arba mažose grupelėse.

Mokslininkai teigė, kad tyrimo metu papūgų prižiūrėtojai, kurie buvo savanoriai iš JAV, taip pat glaudžiau prisirišo prie savo augintinių.

Skambučiai buvo nutraukiami, jei paukščiai atrodydavo besijaučiantys nejaukiai arba išsiblaškę, rašoma pranešime spaudai.

Namuose laikomoms papūgoms „dažnai trūksta tinkamų stimulų, kad būtų patenkinti dideli jų socialiniai, pažintiniai ir emociniai poreikiai“, sakoma tyrime.

Tyrimo bendraautorė Jennifer Cunha, kuri padėjo įdarbinti ir apmokyti papūgų prižiūrėtojus, teigė, kad tyrimo rezultatai „teikia vilčių“.

„Atrodo, kad papūgos suprato, jog ekrane jos tikrai bendrauja su kitais paukščiais, o jų elgesys dažnai atspindėjo tai, ko mes tikėjomės iš realaus tokio tipo paukščių bendravimo. Matėme, kaip paukščiai pirmą kartą išmoko savarankiškai maitintis, o vienas prižiūrėtojas pranešė, kad jo paukštis po skambučio pirmą kartą skrido“, – sakė J.Cunha.

Kita straipsnio autorė Ilyena Hirskyj-Douglas pridūrė, kad šis tyrimas svarbus tuo, kad jame dėmesys sutelktas būtent į paukščius, o ne į prižiūrėtojus. „Gyvūnų internetas jau yra – rinkoje yra šimtai produktų, leidžiančių augintinių savininkams bendrauti su savo gyvūnais nuotoliniu būdu, tačiau jų dizainas pirmiausia orientuotas į tai, ko nori žmonės, o ne į tai, ko reikia jų augintiniams“, – sakė ji.

Parengta pagal „Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.