Svastika. Kas iš tiesų slypi už šio simbolio?

Svastikos simbolis yra nepataisomai suteptas dėl to, kad jį Antrojo pasaulinio karo metais naudojo naciai. Tačiau jis taip pat yra vienas seniausių pasaulio simbolių – ir didžiąją istorijos dalį turėjo visiškai kitokią reikšmę.

 Svastika Sensoji budistų šventykloje Tokijuje.<br> 123rf nuotr.
 Svastika Sensoji budistų šventykloje Tokijuje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 1:13 PM, atnaujinta Aug 18, 2023, 1:14 PM

Taigi, kokios yra svastikos ištakos ir kaip laikui bėgant keitėsi jos reikšmė?

Simbolis buvo žinomas keliais pavadinimais. Šiandien geriausiai žinomas žodis „svastika“, kilęs iš sanskrito kalbos žodžio „svastika“, reiškiančio kažką panašaus į „palaiminimą“ arba „sėkmę“. Tačiau anglosaksams ji buvo „fylfot“, senovės graikams – „gammadion“ arba „tetraskelion“, o vokiečiams nuo viduramžių – „hakenkreuz“ arba „winkelkreuz“.

Apie 10 000 metų svastika – nukreipta tiek į kairę, tiek į dešinę – įvairiose tradicijose simbolizavo gyvybę, sėkmę ir gerovę. Tačiau kai Vokietijoje svastiką ėmė naudoti naciai, ji patyrė šiurpą keliančią metamorfozę – ir dabar svastika siejama su nacių režimu bei Antrojo pasaulinio karo žiaurumais.

Senovinis simbolis

„Tai labai senas simbolis, – pasakoja dizaino tyrinėtojas bei rašytojas, knygos „The Swastika: Symbol Beyond Redemption?“ autorius Stevenas Helleris. – Jis atkeliavo iš priešistorės, ir skirtingose kultūrose, skirtingose tautose bei skirtingose religijose turėjo skirtingas reikšmes.“

Tokių simbolių, kaip svastika, dabar randama senovinėse vietovėse nuo Mesopotamijos iki Amerikos, ir nėra žinoma, kaip – ir net ar išvis – jie susiję. „Netgi žydų kultūroje buvo svastika“, pastebi S.Helleris.

Visais atvejais simbolis turėjo keturias vienas su kitu stačiu kampu sujungtas kojeles (trijų kojelių versijos yra kai kas kita), kurių kiekviena pasisukusi į kitą stačiu kampu, dažnai pasibaigdamos tiesiomis linijomis – bet kartais ir lenktomis linijomis, pasakoja mokslininkas.

Atrodo, kad senovės germanų tradicijoje šis simbolis buvo siejamas su dievu Thoru – galbūt todėl, kad simbolizavo jo karo kūjį Mjölnirą. Svastikos elementų būta ir norvegų runų abėcėlėje, sako S.Helleris.

Nacių emblema

XIX a. vokiškai kalbančioje Europoje, kur šis simbolis paprastai buvo vadinamas „hakenkreuz“, buvo manoma, kad jis simbolizuoja Saulę – ir jį perėmė keli etnonacionalistiniai arba „völkisch“ judėjimai ir veikėjai, teigia tyrėjas. Tarp jų buvo asmenų, kurie gynė rasistinę idėją, kad senovės vokiečiai buvo kilę iš indoeuropiečių „arijų“ – ir tvirtino, kad Indijoje naudojama svastika iš pradžių buvo tokia pati kaip germanų hakenkreuzas.

1920 m. Adolfas Hitleris pasirinko dešinėn nukreiptą hakenkreuzą kaip pagrindinį savo Nacionalsocialistinės vokiečių darbininkų partijos – „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei“, sutrumpintai „nazi“, – naujos vėliavos simbolį. Tačiau šis simbolis svastika buvo pavadintas tik vėliau – 1925 m. išleistoje pirmojoje Hitlerio knygos „Mein Kampf“ versijoje jis vadinamas hakenkreuzu, teigia S.Helleris.

„Net ir tada, kai jį priėmė naciai, tai nebuvo neigiamas simbolis, – pasakoja mokslininkas. – Tai buvo galios, stiprybės, pasididžiavimo simbolis... ir kai kuriais atvejais tai buvo nacionalistinis simbolis – o kai kurie žmonės mano, kad nacionalizmas yra geras dalykas.“

Klaidinga konstrukcija

Nors kai kuriose kultūrose svastika vis dar naudojama religiniais tikslais, dabar ji taip pat siejama su naciais. Dabar šis simbolis uždraustas Vokietijoje ir smerkiamas visoje Europoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Amerikoje.

Tačiau jo naudojimas daugelyje pasaulio šalių yra nekaltas, sako Londono menų universiteto kultūros ir politikos istorijos profesorius, knygos „The Swastika: Constructing the Symbol“autorius Malcolmas Quinnas.

Idėja, kad nacių simbolis yra susijęs su senovine Indijos svastika, yra „klaidinga konstrukcija, sukurta remiantis indoeuropiečių kalbos teorija“ XIX a. pabaigoje, sako jis.

Šia teorija buvo grindžiama idėja, kad senovės germanai buvo susiję su arijais – arba kilmingaisiais – kurie, kaip teigiama sanskrito epe „Rigveda“, daugiau kaip prieš 3000 metų įsiveržė į Indiją iš šiaurės.

„Ši fantazija puikiai derėjo su Europos kolonializmu ir klaidingu įsitikinimu, kad „aukštesnės“ rasės buvo užkariautojos, o „žemesnės“ rasės buvo jų užkariautos“, – pasakoja M.Quinnas.

Nacistai vėliau panaudojo šį simbolį savo fašistinei ideologijai propaguoti. „Hitleris norėjo pervadinti Vokietiją, pasitelkdamas melagingą užkariautojų arijų rasės idėją, rasistinės partijos simbolį paversdamas Vokietijos nacionaliniu simboliu“, – teigia mokslininkas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.