Tyrimas atskleidė: robotai geriau sugeba įrodyti, kad yra žmonės, nei patys žmonės

Visiškai automatizuotame viešame Turingo teste (CAPTCHA), skirtame atskirti žmones nuo kompiuterių, naudotojams duodamos įvairios užduotys, pavyzdžiui, prašoma pažymėti paveikslėlio dalis, kuriose matomas tam tikras objektas, arba paprasčiausiai prašoma spustelėti ant langelio, prie kurio parašyta „aš nesu robotas“.

Dirbtinis intelektas.<br>123rf iliustr.
Dirbtinis intelektas.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 12:57 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 12:58 PM

Paprastų CAPTCHA testų metu gali būti žiūrima į jūsų kompiuterio pelės judesius, siekiant nustatyti, ar esate žmogus, taip pat šiek tiek gilinamasi į jūsų slapukus, kad būtų galima patikrinti, ar jūsų naršymas internete atrodo „žmogiškas“.

Neseniai atliktame tyrime buvo nagrinėjamas laikas, per kurį žmonės išsprendžia įvairius CAPTCHA testus, ir šie rezultatai buvo lyginami su greičiausiais dirbtinio intelekto įvykdytais tų pačių CAPTCHA testų išsprendimais.

Komanda išanalizavo 200 populiariausių interneto svetainių (pagal „Alexa“ reitingą), norėdama išsiaiškinti, kokius testus šios svetainės naudoja, ir nustatė, kad „Google“ „reCAPTCHA“ buvo bene dažniausiai naudojamas. Šis testas prašo spustelėti ant langelio, kad patvirtintumėte, jog nesate robotas. Taip pat jis gali paprašyti atlikti tolesnes vaizdines užduotis, jei iš pirmojo testo negali nustatyti, kad esate žmogus. Šiam testui atlikti žmonėms prireikė maždaug 3,1–4,9 sekundės, o atlikimo tikslumas siekė 71–85 proc. Greičiausias botas tą patį testą išsprendė per 1,4 sekundės ir atliko jį 100 proc. tikslumu.

CAPTCHA testas, kuriame pateikiamas iškraipytas žodis (arba frazė) ir naudotojas turi jį įrašyti į laukelį, žmonėms sekėsi dar prasčiau – jie įveikė tik 50–84 proc. atvejų ir per 9–15,3 sekundės.

„Įdomu tai, kad šie rezultatai rodo, jog robotai gali pranokti žmones, – rašė komanda savo tyrime, – tiek sprendimo laiko, tiek tikslumo požiūriu, kalbant apie visus CAPTCHA tipus.“

Komanda mano, kad tyrimas rodo, jog dabartiniai CAPTCHA testai nėra tinkami, atsižvelgiant į tai, kaip gerai robotai sugeba įrodyti, kad jie yra žmonės.

Tyrimas publikuotas žurnale „arXiv“.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.