Atskleidė, koks vienas dalykas gali daryti itin didelę įtaką jūsų šuns sveikatai

Naujas tyrimas atskleidė, kad draugija gali būti raktas į gerą šunų sveikatą – ir jos nauda yra penkis kartus didesnė nei kitų ištirtų šunų gyvenimo aspektų nauda, rašo „Science Alert“.

Naujas tyrimas atskleidė, kad draugija gali būti raktas į gerą šunų sveikatą, o jos nauda yra penkis kartus didesnė nei kitų ištirtų šunų gyvenimo aspektų nauda.<br>123rf iliustr.
Naujas tyrimas atskleidė, kad draugija gali būti raktas į gerą šunų sveikatą, o jos nauda yra penkis kartus didesnė nei kitų ištirtų šunų gyvenimo aspektų nauda.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-14 07:20

Šis tyrimas yra didžiausias iki šiol atliktas tokio pobūdžio tyrimas: kelių JAV institucijų specialistų komanda naudojo 21 410 įvairių veislių ir mišrūnų šunų duomenis, kad susidarytų vaizdą apie tai, kas šunims yra gerai, o kas – ne.

Tyrėjai nustatė, kad socialinė draugija su kitais šunimis ir žmonėmis labiausiai pagerino gyvūnų sveikatą.

„Tai iš tiesų rodo, kad šunų, kaip ir daugelio kitų socialinių gyvūnų, sveikatai gali būti labai svarbu turėti daugiau socialinių kompanionų“, – sako Arizonos valstybinio universiteto (JAV) biologė Bri McCoy.

Tai, ką tyrėjai apibūdina kaip „finansines ir buitines problemas“ (įskaitant pajamų lygį), buvo susiję su prastesne šunų sveikata ir prastesniu judrumu, nors jų reikšmė nebuvo tokia didelė kaip socializacijos.

Komanda taip pat nustatė, kad didesnis vaikų skaičius namuose buvo susijęs su neigiamu poveikiu šunų sveikatai – galbūt dėl to, kad daugiau laiko praleidžiama prižiūrint vaikus, o tai reiškia, kad mažiau laiko praleidžiama su augintiniais.

Be to, didesnes pajamas gaunančių namų ūkių šunims dažniau buvo diagnozuojama daugiau ligų. Tai gali atrodyti netikėta, tačiau tyrėjai teigia, kad taip tikriausiai yra todėl, kad kuo daugiau šunų augintojai turi pinigų, tuo geresnės galimybės gauti medicininę priežiūrą turi jų augintinis – o tai leidžia diagnozuoti ligas.

Verta nepamiršti, kad ši analizė rėmėsi šunų savininkų suteiktais duomenimis, todėl galima tikėtis tam tikrų netikslumų ir šališkumo. Tačiau duomenys yra pakankamai tikslūs tik siekiant parodyti sąsają tarp dviejų veiksnių, o ne tai, kad vienas veiksnys (pavyzdžiui, socialinė draugija) tiesiogiai veikia kitą (pavyzdžiui, sveikatą).

Vis dėlto čia pakanka duomenų, rodančių stabilių namų ir socialaus gyvenimo būdo svarbą augintinių gerovei.

Apklausoje, kuria buvo remiamasi atliekant tyrimą, buvo nagrinėjami įvairūs veiksniai, įskaitant šunų mitybą ir aktyvumą, tačiau socializacija buvo akivaizdus sveikatos gerinimo lydenis.

Toliau komanda nori išsiaiškinti, kokie mechanizmai gali lemti šį ryšį biologiniu lygmeniu.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Evolution, Medicine & Public Health“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.