„Android 4.1“ – ką naujo siūlo „pupa iš želė“

Nespėjo dar nė 20 proc. „Android“ įrenginių gauti „Ice Cream Sadwich“ atnaujinimo, o „Google“ jau skelbia, kad tai - vakarykštės naujienos. Liepos vidury „Galaxy Nexus“, „Nexus S“ ir „Motorola Xoom“ sulauks dar naujesnės operacinės sistemos – „Jelly Bean“. Be jau įprastų pažadų, kad nauja sistema bus greitesnė, paprasčiau valdoma, gaus naują kameros valdymo aplikaciją ir daug geresnes žinutes, siūloma ir nauja funkcija – „Google Now“. 

Nauji pristatymai ir „keynotai“ vyksta taip dažnai ir visi taip iškilmingai pristato labai jau panašius stulbinančius patobulinimus, kad po truputį širdyje kyla įtarimas, jog ateitis priklauso semaforams, laužų signalams ir balandžių paštui. Negi naudosies daiktu, kuris bus išmanesnis už tave?<br>Reuters
Nauji pristatymai ir „keynotai“ vyksta taip dažnai ir visi taip iškilmingai pristato labai jau panašius stulbinančius patobulinimus, kad po truputį širdyje kyla įtarimas, jog ateitis priklauso semaforams, laužų signalams ir balandžių paštui. Negi naudosies daiktu, kuris bus išmanesnis už tave?<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2012, 1:31 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:59 AM

„Google Now“ išties atliks tai, ką žada pavadinimas – rodys viską, ko jums reikia dabar ir čia. Telefonas nuolat stebės, kur jūs esate, ir atsižvelgdamas į tai atnaujins informaciją, kurios jums galėtų prireikti toje vietoje ir tuo dienos metu.

Pavyzdžiui, būnant traukinių stotyje iškart pateiks tvarkaraštį, kada atvyksta artimiausias traukinys. Jei norėsite sužinoti apie kažkokį lėktuvo skrydį, telefonas pateiks informaciją apie to skrydžio laiko pokyčius, įlaipinimo vartus ir įsodinimo laiką. Jei eisite į restoraną, jums bus pateiktos rekomendacijos, ką verta paragauti iš siūlomo valgiaraščio.

Kažkuo primena kai kurias naująsias „iOS 6“ funkcijas, tačiau sistema kuriama ne dieną, tad dar neaišku, kas nuo ko nusirašė, o ir pateikiamos paslaugos atrodo kiek kitaip – tiksli informacija parenkama pagal buvimo vietą, o ne pagal įsigytą bilietą ar šiaip klausinėjant Siri.

Kita svarbi „pupos iš želė“ naujovė – nuo šiol atnaujinant programėles bus siunčiama tik pakeistoji jų dalis, o ne visa programa iš naujo. Tokiu būdu atnaujinimas vyks greičiau ir naudos mažiau interneto duomenų, reiškia, ir vartotojo pinigų.

Pagerintas ir „Android“ valdymas liečiant ekraną. Negana to, „Google“ tvirtina, kad programinė įranga sukurta taip, kad nuspės, ką ruošiatės paleisti dabar, ir pasiruoš tam taupydama bateriją. Gaila, kad tų kūrėjų logika amerikietiška – kaipgi jie nuspės, ką rengiasi paspausti lietuvis ar kokia protu nesuvokiama ruso siela? Na, pagyvensim – pamatysim.

Visos programėlės suksis 60 kadrų per sekundę greičiu, tad regėsime itin tolygiai kintantį vaizdą. Per pristatymą sugretinus „Android 4.0“ ir „Android 4.1“ sistemų įrenginius, atrodė, kad pastarasis dirba sulėtintu režimu. Atrodo įspūdingai. Kita vertus, kokią jie turi teisę iš ką tik savo telefonus atnaujinusių „Android“ gerbėjų atimti džiaugsmą – juk dabar jie žino, kokią netobulą sistemą turi.

Dar patogiau valdomi pagrindinių langų parametrai – dabar galima laisvai keisti įdiegtų programų valdymo langelių dydį ir vietą, o visos ikonėlės automatiškai prie to prisiderina. Tai kažkuo primena „Windows 8“ „Metro“ sąsają, tik langai nėra suglausti vienas prie kito.

Jei kalbate amerikietiška anglų kalbos versija, galėsite diktuoti tekstą, o telefonas jį spausdins, ir tam nebereikės nė jungtis prie interneto. Sena rašytojų svajonė pildosi… kaip visada, kažkur už Atlanto. Žada, kad vėliau bus įvestos ir kitos kalbos, tačiau juk mūsų pasaulyje tik trys milijonai.

Atnaujinta fotoaparato valdymo funkcija leis lengvai peržiūrėti jau turimas nuotraukas, net ir fotografuojant. Tam nebereikės persijungti į peržiūros režimą – perbrauki per ekraną pirštu į dešinę pusę ir matai prieš tai darytą kadrą. Tiesa, kam fotografuojant to gali prireikti, nesuvokiame, tačiau juk nesuvokiame ir to, kam automobiliams reikalingi lietų jaučiantys valytuvai ar užvedimo sistema be raktelių. Yra, reklamoje gerai skamba - ko daugiau reikia?

Taip pat lengva ir ištrinti nereikalingą kadrą – nubrauki jį aukštyn, ir nebėra. Viena bėda – jokio patvirtinimo, ar tikrai norite trinti, neprašoma, tad po atostogų galėsime girtis, kaip žvejai: „Buvo toks kadras, bet nusibraukė!“

„Jelly Bean“ paieškos sistema veikia panašiai, kaip Siri – užduodate klausimą savo žodžiais ir gaunate atsakymą. Balsas, sako, malonesnis, tačiau tai jau skonio reikalas. O štai pateikiamas atsakymas tikrai išsamesnis – gaunate labai panašų į „iPhone“ atsakymą lange, tačiau perbraukus jį į dešinę pusę jums iškart pateikiami visi „Google“ paieškos rezultatai. Na, o įspėjimų ir pranešimų skyrelis su tiesioginio atnaujinimo funkcija ir rodomomis nuotraukomis atrodo taip, kad „Apple“ savininkas gali pasijusti gyvenantis primityvioje praeityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.