Protingiausias pasaulio žmogus mokosi bendrauti mintimis

Kembridžo universiteto Teorinės kosmologijos tyrimų instituto vadovas Stephenas Hawkingas laikomas genialiausiu pasaulio fiziku po Einsteino. Prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas, nė vienos galūnės nejudinantis ir kalbėti negalintis genijus paneigė visus fizikos dėsnius – nuo išsėtinės sklerozės jis turėjo mirti jau prieš gerus 40 metų. Tačiau skaito paskaitas, rašo bestselerius, o dabar bando įrenginį „iBrain“, kuris padeda bendrauti naudojantis vien smegenų bangomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2012-07-11 17:13, atnaujinta 2018-03-18 06:05

Septyniasdešimtmetis mokslininkas jau nuo 1980-ųjų, kai prarado galimybę kalbėti, su aplinkiniais bendrauja naudodamasis savo akiniais. Tie reaguoja į vienintelių S. Hawkingo valiai dar paklūstančių skruostų raumenų judesius ir siunčia atitinkamus signalus kompiuteriui. Tokiu būdu sudėlioti paprasčiausią žodį trunka dešimtis minučių, o medikai net nedrįsta spėti, kada atsisakys ir šie raumenys.

Todėl liepos 7 d. jo skaitytas pranešimas Kembridže surengtoje konferencijoje „Žmogaus ir gyvūnų sąmonė“, kuriame mokslininkas pristatė „minčių skaitymo“ rezultatus, pasiektus bendradarbiaujant su kompanija „NeuroVigil“, atrodo labai aktualus ne tik pačiam mokslininkui, bet ir kitiems išsėtine skleroze sergantiems žmonėms

Smegenų bangos

Iš esmės šalmą primenantis „NeuroVirgil“ kompanijos įkūrėjo Philipo Low įrenginys „iBrain“, atlieka tas pačias funkcijas, kaip daugelį metų ligoninėse naudojami galvos smegenų bangas nuskaitantys elektrodai. Tiesiog jis gerokai mažesnis, neturi jokių laidinių jungčių ir nereikalauja jokių elektrodų pajungimų – užsidedi kelis gramus sveriantį šalmą ir jis „mato“ tavo smegenų generuojamus elektros impulsus. Šiuo metu jau baigiamas ruošti ir naujesnis „iBrain 2“, kuris matuos ir širdies bei kraujotakos darbą, o kitais metais planuojama pateikti komercinį „iBrain 3“ modelį, kuris veiks su nešiojamų įrenginių aplikacijomis ir bus parduodamas paprastiems vartotojams namuose.

„Tai bus 50 centų monetos dydžio aparatėlis, kuriuo kiekvienas galės pamatuoti savo bangų aktyvumą taip pat paprastai, kaip dabar matuojasi kraujo spaudimą“, – sako P. Low

Svarbiausias Philipo Low atliktas darbas – rodomų smegenų bangų analizės algoritmo sudarymas. Kompanijos įkūrėjas sako, kad tuo susidomėjo vaikystėje, kai jo tėvas, per dažnai naudojęs migdomuosius, puolė į depresiją, grasino aplinkiniams ginklu ir taip sugriovė šeimos gyvenimą. Tuomet vaikinas susidomėjo neurologiniais miego ypatumais, atliko daug eksperimentų su paukščiais ir galiausiai sugalvojo SPEARS algoritmo principus.

„Net juokinga, kad algoritmas, sukurtas tyrinėjant paukščių smegenų veiklą, padeda analizuojant karių, autizmu sergančių vaikų ir Stepheno Hawkingo smegenų veiklą“, - sakė jis.

Jau šiuo metu naudojantis sudarytu algoritmu galima iš smegenų bangų nustatyti, ar žmogus turi kažkokių sutrikimų, traumų, ar vartoja antidepresantus bei kitus smegenų veiklą veikiančius vaistus, prognozuoti artėjančias nervų ligas. Tačiau bendravimas mintimis – tai juk mokslinė fantastika! Pasirodo, jau ne visai.

Minčių kalba

Philipui Low atsitiktinai susipažinus su Stephenu Hawkingu, prasidėjo jų bendradarbiavimas ieškant metodo, kaip būtų galima kalbėti naudojantis tik mintimis. Mokslininkui Ph. Low uždėdavo „iBrain“ šalmą ir prašydavo atlikti tam tikrus judesius.

„Jis įsivaizduodavo, kad sugniaužia kumštį. Aišku, rankos judinti negalėdavo, tačiau tuo metu matuodavome jo smegenų bangų pokyčius. Ieškojome, kas kinta signale „darant“ vieną ar kitą judesį, ir sausio mėnesį radome!“ – pasakojo daktaras Low.

Tiesa, liepos 7-ąją jokių kalbų mintimis S. Hawkingas dar nerėžė – buvo pristatyta tik pati koncepcija ir atlikti darbai, - tačiau tai jau labai rimta pradžia. Jei anksčiau alfa bangos buvo siejamos su poilsiu, o gama bangos - su aktyvia veikla, dabar sudarytas daug tikslesnis „smegenų žemėlapis“, kuris ateityje padės daugeliui ligonių. Kažkas jau valdo mintimis roboto-ranką, o Hawkingas gali užrašyti savo ekranėlyje žodžius.

„Kol kas rašyti mintimis man sekasi lėčiau negu skruostais ir ne taip patogu, tačiau tai atveria didžiules galimybes“, – sakė pats Hawkingas.

„Ieškome būdų, kaip apeinant kūną prisijungti tiesiogiai prie smegenų. Kada nors taip bus galima valdyti protezus, tad nuo išsėtinės sklerozės kenčiantys žmonės įgys galimybę judėti ir bendrauti“, – optimistiškai nusiteikęs P. Low.

O dar vėliau bus galima pagaminti tokį patį bangų imtuvą, kuris transliuos jas pašnekovui į smegenis ir tas supras kito mintis. Visi ginčai bus beprasmiai, nes iškart matysime, kas sako tiesą, o kas meluoja, politikus pagaliau pakeis šalies inžinieriai, o televiziją ir kinus – skaitmeninės mintys, o tada… Na, čia fantazijos, o mes tik linkime, kad S. Hawkingas galėtų greičiau dėstyti savo mintis, nes bus liūdna, jei kažką sukūręs tiesiog nespės mums perduoti…

P. S. Kadangi Kembridžo konferencijoje daugiausia buvo kalbama apie „ne žmonių“ intelektą, štai jums vienas iš ten pateiktų vaizdelių, kuris verčia susimąstyti, kodėl darbo įrankiai, iš beždžionės sukūrę žmogų, to paties nepadarė su varna?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.