Interneto pionieriai - nuo pirmojo tinklapio iki pirmosios šypsenos

Internetas - dar palyginti naujas reiškinys, tačiau jau turintis turtingą istoriją. Per kiek daugiau nei dvidešimt jo gyvavimo metų įvairūs tinklapiai ir idėjos pražūdavo ir vėl atsirasdavo. Istorijoje išliko tik tie, kurie keitė elektroninę erdvę, kol galų gale ji tapo tokia, kokia yra dabar.  Klajojant po beribes interneto erdves paaiškėjo, kad pirma lietuviška svetainė atsirado 1993 metais, o pirmąją fotografiją į interneto erdvę įkėlė pokštaujantys fizikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 20, 2012, 7:34 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:37 PM

Jūsų dėmesiui - septyni interneto pionieriai, kurie pakeitė mūsų istorijos tėkmę.

Pirma svetainė su lietuvišku subdomenu „.lt“ buvo užregistruota 1993 metų vasarį. Pirmąja lietuviška svetaine save išdidžiai tituluoti gali Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto tinklapis. Kauno technologijų universiteto duomenimis, 1993 metais buvo užregistruota 10 domenų (daugiausia tai buvo universitetų tinklapiai), o šiuo metu yra užregistruota beveik 150 tūkst. lietuviškų tinklapių. Pirmąjį lietuvišką tinklapį galite pažiūrėti čia.   

Pirmoji šypsena, trijų simbolių rinkinys „:-)“, greit įkops į ketvirtą dešimtį. 1982 metais jį, kaip ironijos ar pokšto simbolį, pasiūlė vartoti Scottas Fahlmanas. S. Fahlmanas tuo metu vadovavo vienos įmonės, kurioje dirbo, naudojamam vidinio tinklo forumui. Dažnai kas nors iš darbuotojų nesuprasdavo juokais parašyto pranešimo ir sureaguodavo rimtai. Po to, kai kartą dėl tokio pranešimo vos nekilo masinė panika ir evakuacija iš pastato, S. Fahlmanas ir pasiūlė ženklu „:-)“ žymėti nerimtus pranešimus.

Pirmasis interneto tinklapis buvo sukurtas 1990 metais Europos branduolinių tyrimų centre (CERN). Ten dirbę fizikai ir mokslininkai nutarė įrengti bendrą tinklą, kad galėtų jame lengviau keistis informacija. Po ilgų svarstymų naujasis tinklas buvo pavadintas „World Wide Web“, dėl jo ir turime tokį žymenį „www“ visų tinklapių pradžioje. Pirmasis tinklapis buvo skirtas paaiškinti, kas yra internetas, kaip sukurti savo tinklapį ir kaip ieškoti informacijos pasauliniame tinkle. Nors originalus puslapis neišliko, jo kopiją galima pamatyti šiuo adresu.

Pirmoji fotografija internete taip pat yra susijusi su CERN. Būtent šios įmonės humoristinės trupės „Les Horribles Cernettes“ būsimas kompaktinio disko viršelis buvo pirmoji fotografija, 1992 metais įdėta į internetą. Šis vaizdelis buvo įdėtas .gif formatu, nes taip jis užėmė mažiau vietos. Fotografija buvo vizualiai apdorota su neseniai sukurta pirmąja „Photoshop“ versija (pakeistas fonas ir uždėtas užrašas).

Pirmasis interneto dienoraštis buvo sukurtas 1994 metais, jo autorius buvo amerikietis žurnalistas Justinas Hallas. Veiklos pradžioje jo dienoraštis buvo įvairių nuorodų kratinys, bet vėliau J. Hallas pradėjo ten dėti savo asmeninius išgyvenimus ir patyrimus, taip iš esmės sukurdamas šiuo metu egzistuojantį tinklaraštininkų fenomeną. Justino tinklaraštis veikia iki šiol, jis būna atnaujinamas maždaug kartą per mėnesį. Dienoraštį pamatyti galite čia.  

Pirmasis „tikras“ „Facebook“ vartotojas. Žinoma, pirmasis „Facebook“ vartotojas buvo jo įkūrėjas Markas Zuckerbergas, o po jo sekė kiti šio populiaraus socialinio tinklo įkūrėjai. Tuo metu pats pirmasis, tiesiogiai su įmone nesusijęs registruotas vartotojas buvo Arie Hasitas, tuo metu studijavęs Harvardo universitete ir pažinojęs vieną iš „Facebook“ įkūrėjų - Chrisą Hughesą. Šiuo metu vyriškis gyvena Jeruzalėje, jo „Facebook“ paskyra turi per 77 tūkst. gerbėjų.

Pirmasis svetainėje „Youtube“ įdėtas vaizdo įrašas yra vos 19 sekundžių trukmės, o į svetainę jis buvo įkeltas 2005 metais. Jame galima matyti vaikiną Yakovą Lapitskį, kuris nusifilmavo, kaip San Diego zoologijos sode stovi prie dramblių aptvaro ir dalijasi įspūdžiais apie šiuos gyvūnus. Pirmasis „Youtube“ vaizdelis turi per 8 mln. peržiūrų. Pirmasis jo komentaras, kurį sudaro vienintelis žodis „Interesting“ (liet. įdomu), turi daugiau nei 15 tūkst. teigiamų įvertinimų. Seniausią svetainės vaizdo įrašą galite pamatyti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.