Fotografuoji su „iPhone“? „Pictorama“ siūlo užsidirbti

Profesionalūs fotografai jau senai turi galimybę internetu pardavinėti savo nuotraukas visame pasaulyje – egzistuoja ne viena svetainė, siūlanti tokias paslaugas. Tačiau eiliniai išmaniųjų telefonų savininkai ligi šiol galėjo tik mokėti pinigus už įvairias programėles, o patalpinę internete savo telefonu darytas nuotraukas už tai gauti nebent krūvą „laikų“ iš savo draugų socialiniame tinkle. Šią neteisybę nutarė ištaisyti vokiečių kompanija „Pictorama“ – jų paslauga ir programėlė leidžia kiekvienam mėgėjui parduoti savo nuotraukas už tikrus pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 23, 2012, 9:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:49 PM

Vienas Čečėnijos kare dirbęs operatorius kartą pasakojo, kaip uždirbo dešimtis tūkstančių dolerių: nutarė ryte nueiti už palapinės atlikti gamtinių reikalų ir kažkodėl pasiėmė su savimi vaizdo kamerą. Kaip tik tuo metu, virš galvos skrido rusų naikintuvas ir paleido raketą. Vyras spėjo tai nufilmuoti, o unikalią medžiagą brangiai pirko visos didžiosios žinių kompanijos – juk Rusija teigė, kad kare šių raketų nenaudoja.

Tai vienas iš retų pavyzdžių, kai profesionalas atsidūrė vietoje ir laiku. Šiais laikais žiniasklaidai, ypač internetinei, reikia vis daugiau operatyvios informacijos su iliustracijomis iš įvykių vietos, tačiau profesionalai fiziškai negali būti visur. Užtat praktiškai visur yra žmonių su telefonais. Jie gali laiku užfiksuoti griūvantį pastatą, turto grobstytojus, avariją ar neįtikėtiną gamtos reiškinį. Kai kada tos nuotraukos pasiekia žiniasklaidą, dažniau – atsiduria „Facebook“ nuotraukų albumuose, o kiti nė nesivargina fotografuoti – kokia nauda?

Vokietijos investuotojams šovė į galvą mintis, kad mobiliųjų telefonų fotografiją galima paversti verslu. „Pictorama“ programėlė leidžia bet kokias savo nuotraukas tiesiog iš telefono persiųsti į skaitmeninę parduotuvę, o jei atsiras jomis susidomėjusių pirkėjų, autorius gaus 50 proc. už nuotraukas sumokėtos sumos. Potencialiems pirkėjams irgi patogu – „Pictorama“ parduoda tik nuotraukas, kuriose pažymėtos fotografavimo vietos GPS koordinatės ir laikas. Tokiu būdu reikiamų nuotraukų paieška supaprastėja, o ateity, kai „fotografų“ skaičius gerokai padidės, tikimybė rasti būtent tą nuotrauką, kurios reikia, gerokai išaugs.

„Akivaizdu, kad vietinės vaizdinės medžiagos poreikis egzistuoja, – sako „Pictorama“ įkūrėjas ir vadovas Christopheris Backeris. – Ilgametė mano darbo patirtis rodo, kaip sunku internete įsigyti vaizdinės medžiagos iš įvairių regionų ar lokalių įvykių. Nuo šiol tai pasikeis. Unikali mūsų vertinimo sistema užtikrina, kad bus daug puikių nuotraukų, o kadangi siūlome originalias fotografijas pigiau negu daugelis didžiųjų fotografijos archyvais prekiaujančių kompanijų, pagrįstai tikimės sėkmės.

Kaip tai veikia

Užsiregistravęs vartotojas, naudodamas „Pictorama“ aplikaciją, padaro nuotrauką, nusiunčia ją ir laukia kitų „Pictorama“ naudotojų reakcijos. Po to, kai tam tikras narių skaičius nuotrauką įvertina teigiamai, „Pictorama“ ekspertas patikrina, ar ji atitinka visus reikalavimus, ir jei viskas gerai, nuotrauka atsiduria parduotuvėje. Tokiu būdu užtikrinama aukšta perkamų nuotraukų kokybė ir garantuojama, kad nuotrauka nebus parduodama niekur kitur.

Galimos problemos

Ši sistema kol kas turi du didžiausius trūkumus.

Pirmas ir man, kaip „Android“ savininkui, svarbiausias – programėlė kol kas siūloma tik „iPhone“ bei „iPad“ įrenginiams.

Antras – tokiu būdu nei parduoti, nei pirkti operatyvių nuotraukų iš įvykio vietų nepavyks. Per daug gaišaties laukiant, kol nuotrauka bus įvertinta. Kita vertus, tai ne taip ir svarbu – tikrai skandalingą medžiagą galima žiniasklaidai siūlyti tiesiogiai. O paprasti gražūs vaizdai nesensta, tad, kitaip negu įvykių, jų nereikės po dienos šalinti. Nupirkti juos galėsi nors ir po dešimties metų.

Iki galo neaišku, ką prekiautojai siūlo daryti su autorinėmis teisėmis. T. y., jei gatvėje nufotografavai zuikiu persirengusį žmogų, o tą nuotrauką nupirko, kas sumokės tam žmogui? Ir šiaip – juk neaišku, ar tas žmogus svajoja atsidurti ant  tarkuotų morkų užkandžio pakuotės. Kita vertus, gal tai yra apibrėžta taisyklėse – kaip minėjau, programėle naudotis negaliu, nes ne tą įrenginį turiu. O jei kam pavyks, parašykite komentaruose – kartais malonu tarp beprasmių blevyzgų ir įžeidinėjimų rasti kažką naudingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.