HTC paliko Korėją korėjiečiams

Oi, ne, gerbiami Lietuvos nacionalistai, nepulkite trinti rankų – tai ne jūsų bendraminčių iš Korėjos pasiekimas, o liūdna ekonominė logika. Viską ant laurų pramiegojusi „Nokia“ desperatiškai ieško išsigelbėjimo „languose“, nepanorusios patikėti, kad viena paslauga negali parduoti telefono „BlackBerry“, matyt, nebeišgelbės nė reklamos su Marijonu, dar taip neseniai triumfavusi HTC jau nutraukė savo veiklą Brazilijoje, o dabar uždarė ir savo atstovybę Pietų Korėjoje.

Štai taip, komentuodami HTC sprendimą siaurinti savo rinkas pakeitė kompanijos logotipą internautai.
Štai taip, komentuodami HTC sprendimą siaurinti savo rinkas pakeitė kompanijos logotipą internautai.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 31, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:32 PM

Nors telekomunikacijų rinkos krizė lyg ir nepalietė – pasaulio mastu įvairius mobiliuosius įrenginius gaminančių bendrovių pelnas tik auga, visą jį dalijasi kelios nesėkmių išvengusios bendrovės. Įmonių, neatspėjusios pirkėjų norų ar nespėjančios vytis technologinių naujovių, skęsta greičiau negu musės barščiuose. Baisiausia, kad, iš pirmo žvilgsnio, jos nė nekaltos.

Niekas nepaneigs, kad HTC telefonai gražūs, pakankamai patikimi, „HTC Sense“ ekrano vaizdas nuostabus, jų telefonas su keturių branduolių procesoriumi pasirodė anksčiau negu iš proto visus vedantis „Samsung Galaxy III“, o „HTC One X“ fotokameros kokybė lenkia ir „iPhone“, ir brangiausius „Samsung“. Tačiau va - nebedžiugina ir viskas. Gal amžinai ta pati forma įkyrėjo, gal kažkada pataupė išskirtinei reklamai, gal per lėtas programų atnaujinimas ar per greitas senų modelių nebepalaikymas koją pakišo?

Žodžiu, žiemos pabaigoje paskelbusi savo planus mažinti modelių gamą ir koncentruotis į rinkas, kuriose HTC pardavimas išlieka geresnis, kompanija jų laikosi. Dabar visi „Android“ OS pagrindu veikiantys HTC telefonai priskirti serijai „One“ (kaip „Samsung“ serija „Galaxy“), o svarbiausi gamintojo prioritetai išlieka trys – aukščiausios kokybės fotografijos, telefonuose sumontuota „Beats audio“ garso sistema ir patikrintas dizainas.

Sekdama jau anksčiau „Nokia“ pramintu keliu HTC smarkiau siaurina savo gamybos bei pardavimo tinklo geografiją. Aišku, tokių klaikių mastų, kaip „Nokia“ atveju, pasiekti nepavyks – toji, perkėlusi visą gamybą į Aziją, uždarė visas savo gamyklas Suomijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Meksikoje, tad be darbo paliko apie 10 tūkst. žmonių, – tačiau atsiprašinėti buvusių savo darbuotojų jau tenka. HTC uždarė savo gamyklą Brazilijoje  bei technologijų tyrimų centrą Šiaurės Karolinos valstijoje (JAV), o dabar - ir biurą Pietų Korėjos sostinėje Seule.

„Mes gailimės dėl tiesioginio poveikio, kurį patirs žmonės, prisidėję prie mūsų kompanijos augimo“, – pristatydamas pokyčius sakė HTC atstovas. Tik ar nuo to šilčiau tiems darbuotojams, kurie dabar kartu su „Nokia“, „BlackBerry“ ir JAV kosminės programos kūrėjais papildė aukštą išsilavinimą turinčių bedarbių gretas?

Na, o Pietų Korėją korėjiečiams teko palikti dėl labai paprastos priežasties. Per 90 proc. rinkos ten užima vietiniai gamintojai, „Samsung“, LG bei „Pantech“, tad stengtis dėl 1-2 proc. nelabai ir verta.

Kitas klausimas - ar toks atsitraukimas išgelbės, jei neįvyks kitų radikalių permainų? „Nokia“ viską pastatė ant „Windows“ operacinės sistemos, tačiau jų „Lumia“ telefonai nebepalaikys „Windows 8“ ir tai gerokai kerta per pardavimo skaičius. „BlackBerry“ vis dar gelbėja savo operacinę sistemą, tačiau tuoj nebeturės pinigų nė vadybininkams. HTC bendradarbiavimas su prabangiausias ausines gaminančiais „Beats“ atrodo patrauklus snobiškiems turtingų šalių gyventojams, tačiau ar ženklelis ant ausų atsvers konkurentų siūlomus ryškesnius „Amoled“ bei „Retina“ ekranus?

Kaip ten bebūtų, tačiau jei žmogui įsprausi į rankas 2 tūkst. litų ir pasiųsi jį pirkti telefono, tai nebesvarbu - korėjietis jis ar lietuvis, grįš nešinas „iPhone“ arba „Samsung Galaxy III“, nors tu ką. Netgi dar baisiau – greičiausiai dabar nė „iPhone“ nepirks – kam, jei rudenį laukiamas penktos kartos modelis? Taip ir išeina, kad greitai kintančioje rinkoje kiekvienas žodis gali virsti nuostoliais arba pelnu. Kita vertus, namie vis dar turiu senuką „HTC Desire“ ir jis puikiai veikia, ko nepasakyčiau apie daugelį dabar išpopuliarėjusių gamintojų to paties amžiaus telefonų…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.