Kibernetiniai ilgapirščiai grobio tyko būsto nuomos portaluose

Suplanavote savo atostogas, išnuomojote  butą ar vilą svečioje šalyje ir atvykę atsidūrėte apgailėtinoje situacijoje, nes savininkai jums pranešė pirmąkart girdintys apie jūsų atvykimą - žinokite, kad tapote interneto aferistų auka. Apgavystės formulė labai paprasta: būsto užsakymo metu internetiniai vagys „nulaužia“ portalo sistemas, pakeičia sąskaitų numerius, o jūs nieko nenutuokdami, pervedate pinigus ne namo savininkui, o sukčiui. „Prieš pervedant pinigus už nuomojamą būstą, nepagailėkite tų kelių litų už tarptautinį skambutį ir įsitikinkite paslaugos saugumu - taip apsaugosite savo pinigus“, - sakė kelionių agentūros „V.I.P.“ direktorė Gabrielė Sasnauskaitė-Janulevičienė, kuri būdama atsargi išvengė aferistų pinklių.

Plėšikai perima profilio valdymą ir bendravimą su klientu, pasivadina savininkais, pakeičia telefonų ir banko sąskaitų numerius<br>J. Stacevičius
Plėšikai perima profilio valdymą ir bendravimą su klientu, pasivadina savininkais, pakeičia telefonų ir banko sąskaitų numerius<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2012-08-15 15:48, atnaujinta 2018-03-17 08:51

Anot G. Sasnauskaitės-Janulevičienės, per jos 15 metų darbo patirtį ji pirmą kartą susidūrė su kibernetiniais aferistais, kurie gali akimirksniu sugriauti išsvajotas atostogas.  Kelionių agentūros direktorė mano, jog toks plėšikavimo būdas vis populiarės - pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kuomet žmonės savarankiškai užsisakinėja namus, butus ar vilas atostogų praleidimui užsienyje. „Kai žmonės patys nuomojasi būstą, didėja tikimybė, jog jie bus apiplėšti – ypač tame būsto nuomos paslaugų sektoriuje, kuriame kainos skaičiuojamos dešimtimis tūkstančiais litų“, - pasakojo G. Sasnauskaitė-Janulevičienė.

Sukčiai apsimeta šeimininkais

Gabrielės klientams patikęs vilos nuomos pasiūlymas ir kaina patraukė akį, tačiau pasiūlymas kėlė ir įtarimų: „Pradėjau tartis dėl nuomos laiko, derėtis dėl kainos su savininkais ir nusprendžiau papildomai patikrinti pasiūlymo tikrumą“.

Pasak jos, prieš pervedant pinigus, norėjosi įsitikinti paslaugos saugumu ir teisėtumu. Paprašiusi sutarties dokumentų Gabrielė gavo paslaugas administruojančio portalo homeaway.com laišką, jog į kai kuriuos jų portalo profilius įsilaužė kibernetiniai vagys.

„Plėšikai perima profilio valdymą ir bendravimą su klientu, pasivadina savininkais, pakeičia telefonų ir banko sąskaitų numerius“, - komentavo G. Sasnauskaitė–Janulevičienė.

Draudimas neapsaugos

Gabrielės teigimu, internetiniai sukčiai, įsilaužę į būsto nuomos svetainę gali pasiūlyti neįtikėtinai dideles nuolaidas. „Įsibrovėliai gali jus vilioti nuolaidomis nuo 10 iki 50 proc. visam nuomos laikotarpiui, jei pinigus pervesite iš anksto“, - sakė pašnekovė.

Sužinojusi apie apgaulę, Gabrielė susisiekė su tikraisiais vilos savininkais, kurie pirmą kartą girdėjo apie derybas dėl nuomos. „Pasirodo, aš jau kuris laikas dėl laiko ir kainos susirašinėjau su sukčiais“, - neslėpė pykčio Gabrielė. Anot jos, Lietuvoje dar nėra išpopuliarėjusi brangių butų ar vilų nuoma užsienyje, tad jokios Lietuvoje esančios draudimo bendrovės šiuo metu nedraudžia nuo tokių apgavysčių.

Policijos atstovės Linos Nemeikaitės teigimu, kibernetinių vagysčių, kai pinigai pasisavinami užsisakant būstą internetu, policijoje užfiksuota nebuvo. Taip gali būti, jei nei vienas Lietuvos gyventojas dar nepapuolė į vagišių pinkles, arba tiesiog nepranešė apie vagystę. Policija primena, kad internetinio pinigų pasisavinimo atveju reikėtų kuo greičiau kreiptis į artimiausią policijos skyrių. „Esant pakankamam įrodymų kiekiui, policijos pareigūnai pradės ikiteisminį tyrimą“, - patikino Lina. Nukentėję piliečiai žalos atlyginimo gali tikėtis tik iš kaltininko teismo nustatyta žalos atlyginimo tvarka.

Viešbutį užsisakyti taip pat pavojinga

Internetinio pobūdžio apgavystės pasitaiko ne tik butų ar vilų nuomos proceso eigoje. Gabrielė pasakoja, kad internetinių sukčiavimų pasitaiko ir užsisakant viešbutį internetu, kuomet klientai atvykę atostogauti, atsitrenkia į viešbučio duris ir lieka kvailio vietoje.

„Žmonės džiaugiasi, kad pavyksta kambarį viešbutyje gauti pigiau, tačiau būna ir tokių atvejų, kai užburti mažos kainos nenutuokia apgavystės ir papuola į aferistų rankas“, - pasakojo G. Sasnauskaitė–Janulevičienė. Internete siūlomos mažos viešbučio kambario kainos nebūtinai yra tikros. Pasitaiko, kad internetiniai sukčiai naudojasi viešbučių rekvizitais ir skelbia fiktyvias kainas.

Apgautiems klientams atvykus į viešbutį, paaiškinama, jog įvyko techninis nesklandumas sistemoje, o tada turistams tenka dar kartą susimokėti arba ieškotis kitos vietos nakvynei.

„Jei jau nutarėte patys ieškoti būsto, po rezervacijos patvirtinimo praėjus keletui dienų, nepagailėkite kelių litų tarptautiniam skambučiui, susisiekite su viešbučiu ar būsto šeimininkais ir įsitikinkite, ar žmogus, kuriam pervesite pinigus, yra tikrasis būsto savininkas“, - patarė Gabrielė.

Anot jos, rezervacijos ir pinigų pervedimo metu negalima aklai pasitikėti nurodytu el. pašto adresu ir banko sąskaitos numeriu. Nepaisant visko, būtina reikalauti nuomos sutarties, jei jos neduos - žinokite, kad jus bando apgauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.