Technologijų parodoje – „Windows 8“ triumfas ir be saiko augantys ekranai

Penktadienį Berlyne startavo viena didžiausių pasaulyje elektronikos ir buitinės technikos naujovių - mugė „IFA 2012“. Jau trečiadienį didžiausi pasaulio gamintojai surengė savo spaudos konferencijas, jose susirinkusius žurnalistus stulbino naujausiais žaisliukais ir rimtais įrenginiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 31, 2012, 5:19 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:52 AM

Kaip ir laukėme, „Samsung“ pristatė dar ūgtelėjusį „Galaxy Note II“, „Sony“ – milžinišką 4K televizorių, o „Dell“ – 27 colių įstrižainės kompiuterį liečiamu ekranu. Tačiau didžiausia parodos naujovė – į fotoaparatą persikraustęs „Android“ ir planšetinius kompiuterius užvaldę „Windows 8“.  

Kai vyksta tokio masto renginys, tikrą elektronikos maniaką, kaip ir šia tema rašantį žurnalistą, pradeda pilti šaltas prakaitas, informacijos bei naujovių perteklius gali ir suparalyžiuoti.

Tačiau apibendrintai galima sakyti, kad šioje parodoje dominavo dvi temos:

1) išmaniųjų televizorių rinkos augimas, technologinės naujovės – naujo tipo erdvinio vaizdo technologijos, vis labiau televizorius primenantys kompiuteriai ir atvirkščiai - kompiuterius primenantys televizoriai;

2) integruoti namai ir išmanieji miestai, arba daiktų internetas – patogesnis buities valdymas, patogesnis apmokėjimas už transportą (labai praverstų Vilniui), debesijos kompiuterija ir visa kita, kas kurs pinigus ateityje.

Apie kiekvieną šių dalykų atskirai būtinai parašysime, tačiau, matyt, visiems smalsiausia, kokių naujų daikčiukų ten atvežė didžiosios kompanijos.

O jų pristatymai vyksta nuolat, tad sėdžiu, išbandyti gautoje „Samsung Note“ planšetėje vartau svetainių puslapius ir tiesiog neįsivaizduoju, nuo ko pradėti! Na, gerai, rankoje „Samsung“, gal nuo to ir pradėkime…

Ką paliesi, tas ir veiks

Tai, kad artėjant „Windows 8“ pasirodymui „Samsung“ liečiamais ekranais aprūpino savo 5 serijos nešiojamuosius kompiuterius ir atnaujino 9 serijos verslo kompiuterius, žinoma, yra malonu, tačiau logiška, tad nieko netikėto.

Tai, kad lauktas „Galaxy Note“ buvo pristatytas laiku, tikrai turi dar didesnį ekraną už visų per dideliu vadintą savo vyresnįjį brolį („Galaxy Note“ – 5,3 colio, o „Galaxy Note II“ – 5,55 colio), keturių branduolių procesorių ir daugybę pagerintų funkcijų (galimybė žiūrėti vaizdo filmus mažame ekranėlyje, padalinti ekraną į dvi dalis ir vienu metu dirbti dviem programomis, daug jautrumo lygių turintį rašiklį, leisiantį piešti kaip dailininkui), taip pat visai normalu.

O štai, kad sumalę į vieną krūvą „Android“ išmanųjį telefoną ir fotoaparatą gavo ne krūvą sulūžusių dalių, o veikiantį įrenginį, tai jau keista.

Pristatyta „Galaxy Camera“ iš priekio atrodo kaip normalus fotoaparatas – 16MP matrica, puikus objektyvas. Gal kiek keistoka balto muilo gabalą primenanti išvaizda, tačiau vis tiek tai - fotoaparatas. O štai iš kitos pusės jis atrodo kaip išmanusis telefonas.

Lietimui jautrus ekranas užima visą paviršių, vaizdas jame niekuo nesiskiria nuo matomo „Android“ telefonuose, veikia tos pačios mobiliojo interneto ir ryšio funkcijos. Po velnių, laukdamas įdomesnio kadro šiame fotoaparate gali žaisti visus įmanomus žaidimus!

Taigi, atrodo, kažkas nutarė, kad ne tik per dideli ekranai, bet ir pastorėjęs telefonas nėra blogai, jei į vidų telpa dar vienas geras daiktas.

Kita kiek nustebinusi „Samsung“ naujovė – ryškus posūkis link „Windows 8“ operacinės sistemos. Per oficialų pristatymą žurnalistai išvydo net penkis naujus „Samsung“ serijos „Ativ“ (iš antro galo užrašytas lotyniškas žodis „gyvybė“) įrenginius.

„Ativ S“ – išmanusis telefonas su 4,8 colio įstrižainės AMOLED ekranu, dviejų branduolių procesoriumi ir 2300 mAH baterija, jis veikia „Windows Phone 8“ OS pagrindu ir rimtai imasi konkuruoti su „Nokia“. 

Planšetiniame kompiuteryje „Ativ TAB“ sukasi specialiai ARM procesoriams pritaikyta OS „Windows RT“. 10,1 colio įstrižainės ekranas, 1,5 GHZ dviejų branduolių procesorius, turėtų užtikrinti ilgą baterijos gyvavimą. Tik ekrano skiriamoji geba (1366x768) neatrodo labai moderni – su „Retina“ nepasivaržysi. 

Kiti du įrenginiai – „Ativ Smart PC“ ir „Smart PC Pro“ – atstovauja itin sparčiai populiarėjančiai naujai gaminių grupei – kadaise taip ir neišpopuliarėjusius „Netbook“ keičiantiems pusiau planšetiniams kompiuteriams, kurių ekranai atsijungia nuo klaviatūros ir virsta savarankiškais planšetiniais kompiuteriais.

Iš esmės „Smart“ nuo „Pro“ skirsis tik procesoriaus galia – pirmojo širdimi tapo naujos kartos ATOM, antrojo – I5. Tad, akivaizdu, norintieji tokiu įrenginiu pakeisti savo nešiojamąjį kompiuterį turės paišlaidauti – I5 procesorius lyg ir žada pakankamą galią, kad dirbtų kaip normalus kompiuteris. 

Iš esmės, daugelis kompanijų pristatė būtent tokio tipo kompiuterius – arba atsijungiančia, arba lengvu rankos judesiu pasislepiančia klaviatūra.

Kiek toks slankiojantis dizainas yra patikimas, parodys ateitis, tačiau vizualiai tai atrodo patrauklu. „Dell“ pristatė planšetę 12 colių apsiverčiančiu ekranu „XPS“, o „Asus“ „Taichi“ turi net du ekranus: atveri – turi paprastą nešiojamąjį kompiuterį, užveri – planšetę. „Sony Vaio Duo 11“ ekranas tiesiog užslenka ant klaviatūros.

Beje, šios kompanijos „Xperia Tablet S“, kurio prekyba prasidės jau rugsėjo 7 d., dirba „Android“ OS pagrindu, tačiau lengvai virsta infraraudonųjų spindulių nuotolinio valdymo pultu, tad gali valdyti bet kurį grotuvą ar televizorių.

Žodžiu, planšetinių kompiuterių dizainas, atrodo, eina senu keliu, kurį jau įveikė mobilieji telefonai – tie iš pradžių atsilenkdavo ir slankiodavo, kol virto stačiakampiais liečiamu ekranu, o šitie - atvirkščiai.

Kova dėl taškų

Apie „IFA 2012“ pristatomus šaldytuvus ir dulkių siurblius parašysiu kitą kartą, o apie išmaniuosius namus reikėtų kalbėti daug ir gerokai sudėtingiau, negu kaip tais namais naudotis, tad pabaigai pristatysiu dar vieną ateities technologijų pavyzdį, kurį šioje parodoje pristatė ne viena kompanija. Televizoriai.

Nors ekspertai tvirtina, kad 4K televizoriai vartotojus pasieks tik apie 2020 metus, o 8K gali nespėti subręsti nė tam laikui, į šią parodą „Sony“, „Toshiba“, LG, „Panasonic“ atvežė savo ateities televizorius.

Tiems, kas dar nežino, ką reiškia užrašas 4K, paaiškinu - tai tiesiog keturis kartus didesnis taškų skaičius negu įprasto HD televizoriaus 1080 p.

Taigi, pavyzdžiui, „Sony“ pristatytas 84 colių įstrižainės 4 K televizorius turi 3840x2160 taškų ir bus vienas didžiausių, kurie debiutuos 2012 metais.

Atitinkamai - 8K yra dar dvigubai daugiau ir, anot ekspertų, tai jau riba, iki kurios mūsų regos organai dar gali skirti, ar tai - natūralus, ar televizijos vaizdas.

„Sony“ modelis XBR-84X900 kainuos kuklius 25 tūkst. eurų, bus aprūpintas pasyvia 3D sistema ir… bus visiškai beprasmis, nes kol kas niekas nesirengia transliuoti tokios skiriamosios gebos televizijos.

Tiesa, pasyvi 3D sistema šiuo atveju pasiteisins – dvigubai sumažinus taškų skaičių vaizdas vis tiek išliks HD formato. Tik man už tokią kainą būtų maloniau žiūrėti į nuosavą prabangų automobilį...

Didžiausią televizorių pirkėjams kitais metais pateiks „Sharp“. Tiesa, jų 90 colių įstrižainės gigantas teturės standartinę HD raišką. O iš kol kas neprieinamų svajonių įspūdingiausiai atrodo 145 colių įstrižainės, 8K raiškos „Panasonic“ plazminis ekranas.

Parodoje jame rodomi liūtai niekuo nesiskyrė nuo matomų zoologijos sode. Viena bėda – dėl šio reikėtų ir namą parduoti, be to, dar ir vienus kitus metelius lukterėti, kol prasidės jo gamyba.

LG 4K televizoriai tokie panašūs į „Sony“, kad kyla pagrįstų įtarimų, jog jie tiekia ekranus ir „Sony“. Juolab, kad apie tai paklaustas pastarosios atstovas atsakė: „Kiekvienas gali pagaminti 4K ekraną, tačiau svarbiausia - kas glūdi už jo.“

„Toshiba“ pristatyta 4K televizorių serija irgi atrodo panašiai, didžiausias numatomas ekranas - vėlgi 84 colių įstrižainės ir parduotuvėse pasirodys 2013 m. pradžioje. Lyg mums tai rūpėtų už tokią kainą.

Jau geriau nusipirkti „Samsung“ ar „Dell“ namų kompiuterius 27 colių ekranais („Samsung“ jis dar ir liečiamas, o „Dell“ skiriamoji geba - 2K) – kainuoja nuo 1,6 tūkst. dolerių ir rodys įdomesnius dalykus negu naujus, bet vis tokius pat sezonus pristatančios Lietuvos televizijos.

Kol kas IFA naujienų gal ir užteks, o kitą savaitę pradėsime nuo naujausios buitinės technikos – ar tik neateina į namus filme „Aš - robotas“ rodyti laikai?..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.