Pusryčiai su naujomis „Nokia Lumia“ – paslaptys ir pliusai

Vakar įvykęs pasaulinis „Windows Phone 8“ telefonų „Nokia Lumia 920“ ir „Nokia Lumia 820“ modelių pristatymas šiandien ryte persikėlė į „Nokia“ biurą Vilniuje. Nors buvome prigąsdinti, kad nieko čia mums neparodys, nes naujoji operacinė sistema kol kas giliai įslaptinta, ryškiaspalves naujoves visi ne tik pamatėme, bet ir pačiupinėjome. Na, gerai – įjungtus ekranus parodė tik iš toli, tačiau daiktas rankoje - tai ne nuotrauka internete. Ir tas daiktas rankoje buvo labai patogus. Stulbinančiai tvirta „Nokia“ konstrukcija, lyg koks Chuckas Norrisas kišenėje, – toks įspūdis, kad ne šį telefoną reikia saugoti, o jis esant reikalui tave apgins.  

„Nokia Lumia 920“ ant vienos iš bevielio krovimo stotelių. Ši pagalvėlė man pasirodė patraukliausia – tikrai galima numesti, o ir telefonas, atrodo, patogiai pasiilsės, kol „valgys“.<br>A. Lukošius
„Nokia Lumia 920“ ant vienos iš bevielio krovimo stotelių. Ši pagalvėlė man pasirodė patraukliausia – tikrai galima numesti, o ir telefonas, atrodo, patogiai pasiilsės, kol „valgys“.<br>A. Lukošius
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 7, 2012, 11:09 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:54 PM

Teisybės dėlei reikia pastebėti, kad pirmasis užkandžių kąsnis burnoje trumpam užstrigo, kai „Nokia“ atstovui nuoširdžiai paklausus, ką čia susirinkę žurnalistai mano apie jų telefonų sėkmę Lietuvoj, stojo nejauki tyla. Po minutės vienišas nelabai ryžtingas balsas ištarė: „Gerai…“ Vėliau pasigirdo chorelis priekaištų dėl vienos ar kitos funkcijos, galiausiai visi sutarė, kad jau parduodami „Nokia Lumia“ yra nuostabūs telefonai, o pastebėti trūkumai - tai „Windows Phone 7.5“ operacinės sistemos „bugai“.

Todėl vartant rankoje ryškiai raudoną (ir geltoną, pilką, juodą bei baltą) „Nokia Lumia 920“, kurios kietumas nepalieka abejonių, kad mėginant blizgiu polikarbonatiniu korpusu skaldyti graikinius riešutus, riešutai pasiduos to korpuso nė neįbrėžę, apima liūdesys dėl krentančių aukščiausios kokybės gamintojo akcijų. Suprantu, nei „Lumia 900“, nei „Lumia 800“ „Windows Phone 8“ nesulauks – kitokios architektūros vieno branduolio procesoriai tiesiog tam netinka – ir tai negali neatsiliepti parduotuvėse jau gulinčių telefonų pardavimui. Na ir kas, kad gamintojas teigia, jog tiems telefonams bus pasiūlyta „Windows Phone 7.8“, kuri atrodys lygiai kaip aštuntoji, kad telefonai veikia nestrigdami ir jų funkcijų visai pakanka, kad daugelis programėlių suksis juose be problemų? Žmogus yra snobiškas sutvėrimas ir už savo pinigus nori naujausio, reklamuojamo, o ne tinkamiausio, bet pasigyrimui netinkančio gaminio.

Tačiau atmeskime liūdnus apmąstymus apie praeitį, nes prieš akis - atnaujinta kamera su plaukiojančiais lęšiais, dviejų branduolių procesoriais, bevielio krovimo funkcija bei naujausiais žemėlapiais su „rentgeno“ funkcija aprūpinti ateities telefonai.

Magija, kuriai priekaištų neturi net „Apple“

„Android“ „branduolinių varžybų“ išlepintas tautietis gal stebisi kodėl naujosios „Nokia“ giriasi „tik“ dviejų branduolių 1,5 GHZ „Qualcomm Snapdragon“ procesoriais, kai kiti jau deda keturis branduolius. Tačiau nevertėtų užmiršti to, kad „Android“ lėtai, bet užtikrintai perima visus senųjų „Windows“ trūkumus – judantys fonai, pasirenkamo dydžio programos pagrindiniame ekrane, galimybių, kurios nėra būtinos, perteklius bei įvairiausių dydžių ekranai reikalauja papildomų resursų, tad, norint, jog telefonas tiesiog neužstrigtų, tenka dėti milžiniškus procesorius bei nuolat didinti baterijų talpą. „Lumia 920“, turinti didžiausią visų laikų „Nokia“ bateriją (2000 mAh), veikia sklandžiai ir, tikiu, ilgai.  

Kadangi jau „Nokia Lumia 900“ dizainas pelnė „Red dot“ apdovanojimą, naujieji telefonai iš esmės atrodo panašiai. Kaip pasakė atstovas: „Tai ne revoliucija, o evoliucija.“ Naujosios „Lumia 920“ nugarėlė šiek tiek lenkta ir žvelgiant iš apačios primena šypsenėlę. „Lumia 820“ nugarėlės keičiamos, tad galima lengvai keisti spalvą ir funkcionalumą – būtent prie galinio dangtelio pritvirtinta bevielį krovimą užtikrinanti schema, tad norintys ja naudotis turės nusipirkti specialų dangtelį („Lumia 920“ šia funkcija, kaip ir artimo atsiskaitymo NFC, aprūpinta iš karto). Galiausiai, juk net „Apple“ savo byloje prieš „Samsung“ pasirinko būtent „Nokia“ modelį, kaip pavyzdį to, kad galima gaminti išmanųjį telefoną ir neplagijuojant.

Fantastiškas ekranas

4,5 colių įstrižainės WXGA ekranas bent 25 proc. ryškesnis nei bet kurio konkurento ir turi 1280x768 taškų skiriamąją gebą. Nė vienas žmogus „Nokia“ to nepaminėjo, tačiau elementari matematika išduoda, kad šis ekranas turėtų būti dar aukštesnės raiškos, negu „iPhone“ „Retina“ – jo 3,5 colių įstrižainės ekrano skiriamoji geba yra 960x640 taškų. 

Be to, „PureMotion HD+“ ekranas atkuria 60 kadrų per sekundę vaizdą, tad žiūrint nufilmuotą medžiagą matai tikrai tai, kas nufilmuota! Tiesa, žiūrint ekrane HD filmuką su kylančia raketa vaizdas kiek trūkinėjo, tačiau tai jau filmuko trūkumas. Be to, mus užtikrino, kad naujasis ekranas reaguos į aplinką, tad, pavyzdžiui, žiūrint į jį ryškioje saulės šviesoje, automatiškai padidins skaistumą iki maksimumo ir vaizdą vis tiek bus galima įžvelgti.

Dar vienos funkcijos – ypatingo šio ekrano jautrumo lietimui – demonstracija pavyko tik dalinai. Valdant su pirštine, alkūne, nosimi ar kojos pirštu nenusimovus kojinės jis veikia puikiai. O štai mėginimas vaizdą stumdyti pieštuku ar šaukšteliu nepavyko. Kita vertus, tai jau fokusai, o ne funkcija.

Aišku, „Nokia“ ekranui lyderio poziciją gali tekti užleisti konkurentams – „Apple“ rugsėjo 12 d. pristatys savo šedevrą, o ir HTC bei „Motorola“ grasina šį mėnesį pristatyti naujus, neįtikėtinos raiškos ekranus, naudojančius tą pačią IPS LCD technologiją.

Kadangi „Windows Phone 8“ dar paslaptis, pamatėme tik, kaip gražiai galima pasididinti bet kurios funkcijos langelį, kad, vietoje, pavyzdžiui, tik atėjusių elektroninių laiškų skaičiaus, jau pagrindiniame ekrane matytume paskutiniojo laiško tekstą. Patogu, minimalistiškai funkcionalu ir labai greita.

Bevielis krovimas ir „rentgeno“ žemėlapiai

Apie be laidų kraunamas baterijas kalbama jau seniai. Netgi girdėti pažadų, kad į kitos kartos nešiojamus kompiuterius jau bus dedamos standartinės schemos, kuriomis jie lengvai virs bevielėmis nešiojamų įrenginių krovimo stotelėmis.

Geriausia tai, kad į „Nokia Lumia“ įmontuota bevielio krovimo funkcija suderinama su atvira „Qi“ sistema, tad galima naudoti ne tik specialius „Nokia“ padėkliukus, ar mielą pagalvėlę (juos irgi mums parodė), bet ir nepriklausomų kompanijų gaminius. Štai nuotraukoje matoma bevielė „JBL“ kolonėlė irgi turi tokio krovimo funkciją – parėjai, numetei telefoną ir jis kraunamas!

„Nokia“ žemėlapiai, aišku, atskiro pristatymo nė nereikalauja – jie nuo seno yra vieni tobuliausių rinkoje, ne veltui juos pasirinko ir „Microsoft“. Nauja yra tai, kad, pavyzdžiui, pasiklydus ir turint naująją „Nokia Lumia“, pakanka pakelti ją į akių lygi horizontaliai ir toji parodys ne tik supančius jus namus - parinkus specialią „rentgeno“ funkciją, matysite kiaurai ir tai, kas yra už jų. Pakreipus vertikaliai, ekrane iškart atsiras duomenys apie tai, kas jus supa. Kadangi pristatymas vyko prie „Europos“ prekybos centro, supančių įstaigų buvo gerokai per daug, tokiu atveju galima rinktis – reikia jums parduotuvės, restorano ar autobusų stotelės, ir tuoj sužinosite, kur tai.

Dar viena maloni žemėlapio funkcija, kuri, deja, Lietuvoje kol kas neveiks, tai - žinios apie realią padėtį keliuose. Kiekvienas įjungtas įrenginys gali į internetą siųsti duomenis apie savo judėjimą - tokiu būdu programa mato, kurioje vietoje transportas juda per lėtai, ir iškart nurodo, kad ten susidarė spūstis.

Kameros saldainis

Na, gerai, „Nokia“ pati tą saldainį šiek tiek išvoliojo degute, kai reklaminį filmuką, kuriame demonstravo, kaip gerai veikia naujoji „PureView“ telefono kamera, nufilmavo profesionalia televizijos aparatūra. Aišku, akylesni žiūrovai tai iškart pastebėjo, todėl teko teisintis.

Tačiau, atmetus šį nemalonų incidentą, pati „Nokia Lumia“ kamera tikrai nuostabi. Net dabar, kai daugelis numatytų funkcijų dar nepaleistos, kai kas primena magiją.

Įrengus „plaukiojantį“ lęšį, kuris kompensuoja rankos drebėjimą, ne tik gerokai stabilizavosi filmuojamas vaizdas, dabar galima pakankamai ryškiai fotografuoti tamsoje. Net be stovo! Nors jutiklis yra „tik“ 8,7 megapikseliu – palyginti su „Nokia 808“ turimais 41 MP, atrodo skurdu – viską kompensuoja kitos panaudotos technologijos. Objektyvas labai šviesus – 2.0 diafragmą ligi šiol regėjome tik „HTC X One“. Fotografuoja labai greitai – išsitrauki, spusteli specialų mygtuką (paspaudus švelniai suveikia automatinis fokusavimas) ir turi. 

Įspūdingai atrodo veido parinkimo funkcija. Juk žinome, kaip sudėtinga nufotografuoti grupę žmonių, kad visi žiūrėtų į reikiamą vietą, šypsotųsi ir nekrapštytų nosies. Ši problema išspręsta! „Nokia“ kamera tiesiog aptinka žmonių veidus, vieną po kitos daro seriją nuotraukų, o po to gali parinkti kiekvieno žmogaus veidą iš skirtingo kadro ir taip sukomponuoti galutinį vaizdą – demonstracijoje atrodė įspūdingai. Praktikoje, akivaizdu, kur kas dažniau rinksimės baisiausias išraiškas, bet tai jau gyvenimas, o ne technologijos.

Dar viena tokiu pačiu principu veikianti funkcija – judančios nuotraukos. Pavyzdžiui, galima nufotografuoti grupę žmonių, sėdinčių už stalo, ant kurio stovi tortas su degančiomis žvakutėmis, taip, kad nuotraukoje žvakutės mirguliuodamos degtų. Tokiu atveju darai daug kadrų, viską palieki statišką, žvakučių liepsną sudedi iš visų tų kadrų ir išsaugai judesio funkciją turinčiame GIFF faile. Ar tik nebręsta į „Facebook“ dedamų fotografijų revoliucija?

Taigi, kritikuoti akcijas ir komercines nesėkmes galima, o štai už technologiją „Nokia“ rašau 10. Na, gerai, 8 už technologiją (juk ne viską parodė) ir dar du pridėsiu už pusryčius, taigi – vis tiek 10!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.