„Facebook“ seka kiekvieną mūsų judesį internete

Tai, kad „Facebook“ vartotojai turi taikstytis su tam tikrais privatumo pažeidimais, yra vieša paslaptis. Nuolat pasirodo pranešimų apie reklamos davėjams nutekinamą informaciją, o akylesni vartotojai seniai pastebėjo, kad jų profilio dešinėje pusėje atsirandanti reklama priklauso nuo jų mygtuko „Patinka“ paspaudimų ir užregistruotų pomėgių. Tačiau pasirodo, kad „Facebook“ apetitas neapsiribojo tokių duomenų sekimu – milijardieriaus Marko Zuckerbergo įmonė apie mus nori žinoti absoliučiai viską.

Informaciją apie mūsų veiklą „Facebook“ vienu metu padeda gauti daugiau nei 200 „sekiklių“.<br>K. Kavolėlis
Informaciją apie mūsų veiklą „Facebook“ vienu metu padeda gauti daugiau nei 200 „sekiklių“.<br>K. Kavolėlis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2012, 3:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:43 PM

Testuojant kompiuterio stebėjimo programą paaiškėjo, kad įjungus „Facebook“, jis pradeda sekti kiekvieną savo vartotojo žingsnį visoje virtualioje erdvėje – ne tik šio socialinio tinklo ribose. Kritikai tai vadina žmogaus teisės į privatumą pažeidimu, o reklamos užsakovai – geresniu auditorijos pažinimu, praneša businessinsider.com.

„Facebook“ – privatumo pažeidinėjimo virtuozas

Taip elgiasi daugybė įmonių, tačiau „Facebook“, atrodo, muša visus sekimo rekordus – informaciją apie mūsų veiklą šiam tinklui vienu metu padeda gauti daugiau nei 200 „sekiklių“ (angl. trackers). „Sekikliai“ yra nedidelės programėlės, įterpiamos į tinklapius. Kol kompiuteris „užkrauna“ lankomą svetainę, visus duomenis jis pasiunčia tiek tai svetainei, tiek ir slaptiesiems „sekiklių“ savininkams.

Šie maži ir plika akimi nematomi programinio kodo padarėliai nuolat renka duomenis apie tai, ką žmogus dažniausiai lanko, kokias nuorodas pasirenka ir kokios temos naujienų portaluose jį domina labiausiai. Taip pardavėjai sužino, ko tam žmogui labiausiai reikia – juk jei jis nuolat  skaito apie automobilius, būtų logiška pasiūlyti įsigyti padangų komplektą, o ne naują čiužinį.

Sekikliai „suvalgo“ interneto spartą

Atrodytų, kad dėl tokios sistemos laimi visi, tačiau gana nemalonu, jog apie „sekiklius“ sekamasis nėra nei informuojamas, nei sudaroma galimybė lengvai to atsisakyti. Be to, „sekikliai“ ne tik skverbiasi į asmeninį gyvenimą, bet ir eikvoja interneto ryšį. Vieno „sekiklio“ siunčiamų duomenų pastebėti beveik neįmanoma, tačiau kai jų yra keli šimtai, prasideda visai kita istorija.

Ekspertai pastebi, kad užblokavus „sekiklius“, interneto naršymo greitis padidėja maždaug 15-20 procentų. Taip yra vien dėl to, kad nebereikia siųsti nedidelių informacijos gabalėlių to reikalaujantiems puslapiams.

Socialinis tinklas „Facebook“ įspėja, kad užblokavus visus „sekiklius“ galima pakenkti savo naršymo kokybei, nes paprasčiausiai neužsikraus dalis puslapio, ir jie nemeluoja. Dalis šių programų yra reikalingos ir naudingos, o jas užblokavus bus pakenkta naršymo kokybei. Kita vertus, užblokavus visus internetinius seklius bent jau galima naršyti nebijant, kad kažkas seka kiekvieną tavo žingsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.