Pasauliui pristatytas naujasis „iPhone 5“. Septyni faktai apie jį (papildyta)

Trečiadienį „Apple“ pristatė savo naująjį „iPhone 5“. Šio išmaniojo telefono buvo nekantriai laukiama dėl didesnio ekrano ir dėl tokių funkcijų, kaip, pavyzdžiui, pirštų atspaudų atpažinimas atrakinimui. Jis yra 9 mm aukštesnis ir 22 proc. plonesnis už savo pirmtaką. Taip pat 7,5 proc. lengvesnis – sveria tik 112 g. Pateikiame svarbiausius ir įdomiausius faktus apie naująjį „Apple“ kūrinį.

„iPhone 5“ turi A6 procesorių, 1 GB operatyvinę atmintį ir iki 64 GB atmintį.<br>„Reuters"
„iPhone 5“ turi A6 procesorių, 1 GB operatyvinę atmintį ir iki 64 GB atmintį.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė, Arnoldas Lukošius

Sep 13, 2012, 3:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:16 PM

Beje, kalbama, kad naujojo kūrinio kaina bus tokia, kaip „iPhone 4s“, o prekyba pasaulyje prasidės rugsėjo 21-ąją. Planuojama, kad Lietuvoje prekyba startuos - rugsėjo 28 d.  Tai reiškia, kad „Apple“ beveik mėnesiu aplenks „Microsoft“ su „Nokia“.  

1 faktas. Didesnis ekranas.

„IPhone 5“ turi 18 proc. didesnį nei pirmtakai – 4 colių – ekraną. Nepaisant to, kad rezoliucija tapdavo vis geresnė, lig šiol visų „iPhone“ ekranų dydis būdavo vienodas – 3,5 colio.

2 faktas. Funkcionuoja su LTE.

LTE (4G) belaidis ryšys leidžia perduoti iki 100 megabitų duomenų per sekundę.

3 faktas. Galingesnis.

„iPhone 5“ turi A6 procesorių, 1 GB operatyvinę atmintį, yra trys variantai - 16 GB, 32 GB ir 64 GB atminties.

4 faktas. Mažesnė „Dock“ jungtis.

Naujoji „Mini Dock“ jungtis užtikrina greitesnį duomenų perdavimą.

5 faktas. Mažesnė „Nano Sim“ kortelė.

Naujoji kortelė 40 proc. mažesnė už įprastą „Micro Sim“ kortelę. Jos matmenys – 12,3 mm x 8,8 mm x 0,67 mm.

6 faktas. Pirštų atspaudų atpažinimas.

Daug kas (ir „lrytas“ redaktorius) tikėjosi, kad telefone bus piršto antspaudo atpažinimo funkcija – palietus „Home“ mygtuką, jis atpažins savininko piršto atspaudą ir atrakins telefoną. Teks šią svajonę atidėti iki „iPhone 6“.

7 faktas. Naujos galimybės.

Galimybė dviem pirštais įjungti „Mission control“ pultą, reguliuojamas ekrano ryškumas, naujos kalendoriaus ir kontaktų aplikacijos, gražesni žemėlapiai – tai tik dalis naujojo „iPhone 5“ savininkų laukiančių staigmenų. 

Daug naujovių

Naująjį telefoną pristatė „Apple“ viceprezidentas Philas Schilleris:

„Ekranas – tas pats „Retina“, tie patys 326 taškai colyje, tas pats plotis, tik naujasis – aukštesnis. Ir 20 proc. lengvesnis. 1136 x 640 taškų 16:9 proporcijos ekranas – daugiau vietos žaidimams ir darbui, o svarbiausia – tas pats patogus jausmas delne. Juo paprasta siųsti žinutes ir laiškus. Visa programinė įranga irgi atnaujinta - matysite didesnį svetainės plotą naršydami su „Safari“, daugiau kalendoriaus dienų telpa horizontaliai. Patogesni puslapiai, mygtukai, skaičiai, atnaujinta „iLive“ programa, taip pat „iPhoto“, „iMovie“, „GaragaBand“.

Sakoma, kad „AppSotre“ yra 700 tūkst. padarytų aplikacijų. Naujojo telefono ekrane jos bus rodomos idealiai proporcingai – lygiai kaip kūrėjai norėjo. Parodėme telefoną keliems programų kūrėjams ir jie reagavo itin entuziastingai. Supratome, kad programėlės bus atnaujintos itin sparčiai ir ne šiaip padidintos, o pritaikytos naujai ekrano kokybei. 

Ryškiau ir greičiau

Telefono spalvų ryškumas 44 proc. didesnis negu „iPgone 4S“ ir atitinka SRGB spalvinę specifikaciją. Sugebėjome lietimui jautrų sluoksnį įdėti į patį ekraną. Kiti gamintojai jį deda ant viršaus, tad mūsų ekranas 33 proc. plonesnis.

Dar – pritaikėme supergreitą bevielio ryšio technologiją. Sudėjome GPRS, EDGE, EVDO, HSPA, tad tai greičiausias 3G telefonas. LTE teoriškai gali pasiekti 100 Mbs greitį. Panaudojus dinaminę anteną, telefonas automatiškai keičia antenos darbo dažnius. Pagreitėjo ne tik mobilusis internetas. „WiFi“ ryšys šiais laikais siekia 150 Mbs, tad turime spėti ir mes. Atnaujinome viską!

Naujojo telefono procesorius - A6 - dukart greitesnis už A5. Dukart greitesnė ir grafika. 2,1 karto greičiau atveriami interneto puslapiai, nuotraukos išsaugomos 1,7 karto greičiau, o muzika paleidžiama 1,9 karto greičiau!

Ir po viso to – didesnio ekrano, didesnės galios, baterijos laiko ilgiau negu „iPhone 4S“! 8 valandos pokalbių 3G tinkle, 10 val. vaizdo medžiagos peržiūros, 40 valandų muzikos klausymo, 225 val. laukimo režime. Kas dar liko? Kamera!

Didžiausias iššūkis buvo vertikalus telefono aukštis. Paprašėme pagaminti kamerą, kuri tilptų į plonesnį ir lengvesnį „iPhone 5“, ir jie tai padarė. 8 MP jutiklis, 3264x2448 taškų, penki lęšiai, apšvietimas, hibridinis IR filtras ir 2,4 diafragma. Lęšis turi saugantį dangtelį.

Be to, 20 proc. sumažinti garsiakalbiai su penkiais magnetais dar geriau atkuria garsą, trys mikrofonai – ir kalbėjimui per „Facetime“, ir vaizdo filmavimui. Beje, nuo šiol „FiceTime“ veiks ir prisijungus prie mobiliojo interneto. Telefone įdiegta naujo tipo jungtis – kompiuteriuose atsirado „griaustinis“, telefone - „žaibas“ (lighting). Jungti laidą galima bet kuria puse, todėl jungtis patikimesnė.“ 

Žaidimuose - naujos galimybės

Po to naująjį „Apple" kūrinį įvertino programėlių kūrėjai, išmėginę, ką gali naujasis procesorius. „EA studios“ vyriausiasis prodiuseris Robas Murray'us pristatė naujojo lenktynių žaidimo demonstraciją, pareiškęs, kad grafika siekia aukščiausio lygio žaidimų kompiuterių kokybę.

Pristatytas buvo ir naujai įdiegta galimybė žaisti tinkle – panaudojus žaidimų centrą, galima varžytis su priešininku, kuris tuo metu užimtas, o jis kitą dieną galės prisijungti ir palenktyniauti su jumis, nors jau ir nuvažiavote.  Žaidimas „Real Racing 3“ programėlių parduotuvėje pasirodys iki Naujųjų metų ir suteiks galimybę lenktyniauti tikriems žmonėms, tikrose trasose.

Pristatyme - pagyros sau

Pradėjęs pristatymą korporacijos „Apple“ vadovas Timas Cookas pirmu sakiniu, kaip visuomet, pristatė toli gražu ne svarbiausią „Apple“ naujieną. „Atidarėme nuostabią naują parduotuvę Barselonoje. Visa puošta vietiniu akmeniu, tai puiki vieta susipažinti su naujausiais „Apple“ produktais.“

Po naujosios parduotuvės pristatymo T. Cookas pratęsė kalbą apie „Macintosh“ kompiuterius:

„Šią vasarą gerai padirbėjome – išleidome devintą geriausios pasaulyje operacinės sistemos atnaujinimą „Mountain Lion“, kurios įvertinimai - fantastiški. Mūsų pirkėjai irgi reagavo puikiai – atsisiųsta 7 mln. programos versijų. Be to, išleidome „Mackbook Pro“ su įspūdingu „Retina“ ekranu - geriausią kada nors pagamintą „Mac“.

Kartu su kitais savo nešiojamaisiais kompiuteriais esame lyderiai JAV rinkoje ir užimame 27 proc. pasaulio rinkos. Jau 6 metus iš eilės „Mac“ auga žymiai greičiau negu PC.

O ir „iPad“ sukūrė post-PC revoliuciją. Sakant paprastai, mes pardavėme daugiau „iPad“, nei bet kuris kitas gamintojas pardavė savo kompiuterių. Iš viso – 84 mln. vienetų. Parduotuvėje „App Store“ jau yra 250 tūkst. „iPad“ programėlių. „AppStore“ pati savaime tapo fenomenu ir revoliucija“, - kalbėjo T. Cookas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.