„iPhone 5“ jungtis: mažesnė skylė telefone – didesnė piniginėje

Žiūrėdami į naują, mažesnę, „iPhone“ jungtį „Lightning“ „Apple“ gerbėjai su liūdesiu apžvelgia senajam telefonui nusipirktus priedus ir atsidūsta – toks mokestis už progresą. „Apple“ nekentėja savo telefonus jungia prie „micro USB“ jungties ir šaiposi – taip nuo fanatikų lupamas devintas kailis. Visi jie teisūs. Juk „Apple“ seniai garsėja savo ryžtu atsikratant pasenusių technologijų ir talentu išpešant už tai dar daugiau pinigų. Ir nieko čia nepadarysi – lojalūs gerbėjai jau užsakė per 2 mln. telefonų, reiškia beveik tiek bus nupirkta ir apie 75 Lt kainuojančių plastmasės gabalėlių, leidžiančių naują telefoną prijungti prie seno priedėlio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 21, 2012, 4:44 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:57 PM

Naujajame „iPhone 5“ neatsirado vietos nei SD atminties kortelei, nei artimojo atsiskaitymo ar bevielio krovimo sistemai. Neliko vietos ir senajai 30 kontaktų jungčiai, ją pakeitė universali 8 kontaktų „Lightning“ jungtis. Nieko nuostabaus – 1998 m. „iMac G3“ pasirodė be magnetinių diskelių skaitytuvų, nuo 2008 m. „MacBook Air“ ir naujasis „MacBook Pro“ su „Retina“ ekranu nebeturi diskasukio, tad atėjo metas ir 2003 m. įdiegtai jungčiai keliauti į „Apple“ istorijos muziejų. 

Technologiškai – jokių abejonių – naujoji 8 kontaktų „Lightning“ jungtis gerokai patobulinta. Laidą į ją galima kišti bet kuria puse į viršų, dirba greičiau, ši jungtis yra visiškai skaitmeninė ir pati prisitaikanti, tad pažįsta prijungtą įrenginį ir pateikia tik tą signalą, kuris jam reikalingas. Naujoji jungtis 80 proc. mažesnė už senąją, o tai leido „Apple“ gerokai paploninti tris ją jau naudojančius įrenginius (atėjusiems iš džiunglių - tai „iPhone 5“, „iPod touch“ ir „iPod nano“).

Fantastiška! Tačiau ką malonumas delne laikyti dar plonesnį daikčiuką išties reiškia vartotojui? Teisingai – naujas išlaidas! Puiku, jei „iPhone 5“ yra pirmasis „Apple“ produktas – kelerius metus galėsi gyventi ramiai, pirkti jam gražius ir labai funkcionalius priedus, kurie taip patogiai jungsis ir puikiai veiks. O štai jei esi patyręs „Apple“ gerbėjas, kuris seniai savo telefonui turi nusipirkęs ir prijungiamą laikiklį-kolonėles, ir klavišinį sintezatorių, ir radiacijos matuoklį, ir dėkliuką su saulės baterijomis…

Nieko tokio, sako „Apple“, – štai jums gražus adapteris už 29 dolerius, tokia pat jungtis su 20 cm kabeliu už 39 dolerius ir „Lightning“-USB laidas už 19 dolerių. Juk visi žino, kad būtent „Apple“ produktų gerbėjai labiausiai linkę sąžiningai už viską mokėti, daugiausia naršo internete ir noriai perka naujoves, tad susimokės ir šį sykį. Na, o jei kažkas labai netiks, galės parduoti kartu su senuoju „iPhone“. Juolab, kad JAV gyventojų jokie pardavimo vargai ir nekankina – tokios interneto tarnybos, kaip gazelle.com, už gerą „iPhone 4s“ moka 260 dolerių.

Daug liūdniau ši naujovė atrodo modernių viešbučių ir sporto klubų savininkams, kurie, norėdami įtikti moderniesiems klientams, jau prisipirko senomis jungtimis aprūpintų įrenginių – išmesti brangu, be to, ir senų telefonų dar turi, o nepirkti naujų negalima – negi būsi nemodernus?

Kaip ten bebūtų, akivaizdu, kad „Apple“ artimiausiu metu pinigų nepritrūks, o piktiems ir pavydintiems reikėtų sau užduoti tik vieną klausimą – jei jau „Apple“ taip plėšikauja, o visi kiti telefonai naudoja standartinę „micro USB“ jungtį, kodėl taip gausu įrangos „iPhone“, o kiti gamintojai skriaudžiami? Akivaizdu - naujovėms dosnūs žmonės visiems reikalingi ir visų mylimi. Na ir kas, kad dažnai tik kaip melžiamos avys…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.