„Facebook“ laukia teismų su investuotojais lavina

Prastas „Facebook“ startas akcijų biržoje – pusė bėdos. Blogiausia, jog dėl to netrukus gali prasidėti tikra teismų lavina.

Nuo to laiko, kai „Facebook” įžengė į biržą, jos akcijų kursas smuktelėjo 47 proc.<br>"Reuters"
Nuo to laiko, kai „Facebook” įžengė į biržą, jos akcijų kursas smuktelėjo 47 proc.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2012, 10:51 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:14 PM

„Facebook“, Niujorko biržą valdančiai „Nasdaq OMX Group“ ir interneto milžinei startuoti akcijų rinkose pagelbėjusiems investiciniams bankams jau parengta apie pusšimtį ieškinių, rašo „Lietuvos rytas“.

Taip tvirtina su šiais teismo procesais susiję advokatai.

Prie jų dar galėtų prisidėti šimtai ieškovų, nukentėjusių brokeriams ar investicinėms bendrovėms prisipirkus šio socialinio tinklo akcijų.

„Facebook“ ir investiciniam bankui „Morgan Stanley“ priekaištaujama dėl to, kad investuotojai nebuvo pakankamai informuoti apie besikeičiantį vartotojų elgesį, kuris gali gerokai sumažinti kompanijos rodiklius.

Vis daugiau „Facebook“ vartotojų tinklu naudojasi iš savo mobiliųjų telefonų, tačiau tokiu atveju bendrovė turi mažiau galimybių įsiūlyti jiems reklamą.

Biržos prievaizdams „Facebook“ paaiškino, kad ieškiniai yra nepagrįsti.

Neva dar prieš prasidedant prekybai įmonės akcijomis reklamos leidinyje buvo įspėjimų apie mobiliųjų telefonų įtaką verslui.

Tuo metu daugelis analitikų įspėjo, kad „Facebook“ apyvarta ir pelnas gali gerokai skirtis nuo bendrovės skelbiamų lūkesčių.

Tačiau ši informacija perduota daugeliui institucijų, tik ne privatiems investuotojams.

Stanfordo universiteto duomenimis, iš šiuo metu teismuose nagrinėjamų 53 kolektyvinių ieškinių dėl prekybos biržoje net 29 susiję su „Facebook“.

Daugelis stebėtojų mano, kad „Facebook“ investuotojai dar laukia, kiek pinigų jiems išmokės „Nasdaq“ birža. Mat prasidėjus prekybai socialinio tinklo akcijomis buvo sugedusi jos kompiuterių sistema.

„Nasdaq“ pranešė išmokėsianti 62 milijonus JAV dolerių, tačiau birža tvirtina nesanti atsakinga už „Facebook“ akcijų kritimą.

Ekspertai mano, kad daugelis ieškinių bus sujungti ir vėliau nagrinėjami Niujorko federaliniame teisme. Tačiau tokie teismo procesai tęsiasi metų metus.

Akcijos pinga

Nuo to laiko, kai „Facebook“ įžengė į biržą, jos akcijų kursas smuktelėjo 47 procentais ir dėl to prarado apie 38 milijardus JAV dolerių rinkos vertės.

Šios savaitės pradžioje socialinio tinklo akcijos Niujorko biržoje dar smuktelėjo iki 20,28 JAV dolerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.