Kartoninis dviratis – atsparus ugniai ir vandeniui

Išradėjas iš Izraelio Izharas Gafni sukūrė pigų, lengvą, ekologišką ir tvirtą dviratį praktiškai vien iš kartono. Jo manymu, išradimas gali pakeisti susisiekimo įpročius tiek judriausiuose pasaulio miestuose, tiek skurdžiausiuose Afrikos rajonuose.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2012, 1:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:01 AM

50 metų I. Gafni yra masinės gamybos linijų projektuotojas ir entuziastingas dviračių mėgėjas. Jau ketverius metus jį buvo užvaldžiusi kartoninio dviračio idėja, ir pagaliau, po daugybės klaidų ir bandymų, jis pristatė galutinį savo kūrinį. Masinė kartoninių dviračių gamyba turėtų prasidėti po keleto mėnesių.

„Kartoninę dėžę padaryti labai lengva, ji gali būti labai tvirta ir ilgaamžė, bet padaryti dviratį buvo labai sunku. Aš atradau būdą, kaip teisingai sugofruoti kartoną keletu skirtingų krypčių. Tai užtruko pusantrų metų, buvo daug bandymų ir nesėkmių“, - sako I. Gafni.

Kartoną išradėjas specialiai apdoroja, kad jis būtų atsparus ugniai ir vandeniui, bei nulakuoja. Tikrindamas savo gaminio atsparumą, I. Gafni laikė jį įmestą į vandens rezervuarą keletą mėnesių, tačiau jis išliko toks pat tvirtas.

Paruoštas gamybai kartoninis dviratis neturės metalinių dalių. Net jo stabdžių mechanizmas, ratų ir pedalų guoliai bus pagaminti iš perdirbamų medžiagų.

Pasak I. Gafni, kartoninis dviratis kainuos ne daugiau kaip 20 JAV dolerių. Jo savikaina – apie 9 JAV doleriai už vienetą.

Didžioji dviračio gamybos dalis bus automatizuota, čia galės papildomai užsidirbti pensininkai ir neįgalieji. Gamintojai planuoja neturtingoms šalims šių pigiai kainuojančių iš perdirbamų medžiagų gaminamų dviračių dovanoti ir nemokamai.

Per šešis artimiausius mėnesius Izraelyje planuojama pradėti gaminti tris kartoninio dviračio modelius ir neįgaliųjų vežimėlį. Tai bus miestui skirtas dviratis su pridedamu elektriniu motoru, mažesnis jaunimo dviratis, skirtas Afrikos vaikams, ir balansinis dviratukas mažiesiems.

Kartoninis dviratis – ne tik ekologiškas, labai pigus, bet ir lengvas. Suaugusiesiems skirtas dviratis svers apie 9 kg. Palyginimui, įprastas metalinis dviratis sveria apie 14 kg.

Pasak gamintojų, jo visiškai nereikės remontuoti. Kartoninio dviračio padangos bus padarytos iš perdirbtos senų automobilių padangų gumos, jų nereikės pūsti. Toks dviratis galės tarnauti 10 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.