PIN kodų paslaptys nesunkiai atskleidžiamos

Sužinoti banko kortelių PIN kodus įmanoma ne tik pasakose. Dauguma PIN kodų yra visiškai lengvai nuspėjami. Maža to, kai kurie žmonės lapelius su kodais užklijuoja tiesiai ant bankų kortelių.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2012-10-18 16:14, atnaujinta 2018-03-16 00:42

Koks kodas populiariausias?

Pabandykite atspėti, koks PIN kodas yra pats populiariausias pasaulyje. Net jeigu nesate kortelių vagis, veikiausiai pataikėte. Tai: 1234. Neįtikėtina, tačiau, nepaisant visų bankininkų ir policijos pareigūnų įspėjimų, štai tokį lengviausiai nuspėjamą PIN kodą naudoja apie 11 proc. banko kortelių turėtojų. Tai paaiškėjo mokslininkui Nickui Berry, duomenų analizės firmos „Data Genetics“ prezidentui, ištyrus 3,4 milijono PIN kodų. Jūs turbūt nesuklystumėte stengdamiesi įminti ir antrą pagal populiarumą kodą. Tai, žinoma, yra 1111. Po tokios paprastos kombinacijos užraktu savo pinigus laiko daugiau kaip 6 proc. kortelių turėtojų. Iš viso net 27 proc. žmonių PIN kodai patenka į dažniausiai naudojamų ir lengviausiai nuspėjamų dvidešimtuką.

Skamba kaip „angelas“

Gana aukštą - penktąją - poziciją lengviausiai nuspėjamų PIN kodų dvidešimtuke užėmė ir kodas 7777. Matyt, jis dažnai naudojamas todėl, kad skaičius 7 laikomas laimingu. Kaip PIN kodai dažnai naudojami ir kiti keturissyk pasikartojantys skaičiai. Pakankamai dažnas ir dėl savo erotinės potekstės lengvai įsidėmimas yra kodas 6969. Beje, kai kurie į dvidešimtuką patekę kodai gali nustebinti. Tarkim, skaičius 1004, pagal dažnumą užėmęs netgi šeštąją vietą (iškart po keturių septynetų). Jo populiarumas, pasirodo, nėra atsitiktinis. Šis skaičius populiariausias tarp korėjiečių, nes jų kalba jis skamba taip pat, kaip žodis „angelas“.

Rečiausia kombinacija

Susirūpinti turėtų ir tie, kurie savo PIN koduose naudoja gimimo ar apskritai XX amžiaus datas. Tokie žmonės taip pat rizikuoja, kad nukniaukę banko kortelę vagys nesunkiai nuo jos nusiims pinigus. Duomenys parodė, kad per 80 proc. kodų prasideda skaičiais 19. Taip pat gana dažni kodai, kurių skaičiai žymi mėnesį ir dieną. Tyrėjas N. Berry pastebėjo, kad, nepaisant to, jog iš keturių skaičių galima išgauti 10 tūkstančių kombinacijų, net pusė žmonių pasirenka vieną iš 426 populiariausių kodų. Beje, ar žinote, koks PIN kodas naudojamas rečiausiai? Tai - 8068. Tokia kombinacija aptikta vos 25 kartus, ištyrus 3,4 kortelių turėtojų. Į rečiausiai vartojamų kodų penketuką pateko ir skaičiai 8093, 9629, 6835 bei 7637.

Kaip sukurti gerą kodą?

Lietuvos gyventojų banko kortelių kodai veikiausiai nėra taip lengvai nuspėjami. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis pastebėjo, kad žmonės dažniausiai naudoja sudėtingesnius kodus, kuriuos sugeneruoja ir suteikia bankai. Tiesa, kai kurie bankai suteikia galimybę klientams patiems pasikeisti kortelių PIN kodus. Pavyzdžiui, „Danske“ banko klientai juos gali pasikeisti bankomatuose. „Kaip rodo praktika, dažnai kaip slaptažodžiai, naudojami asmenų vardai, pavardės, gimimo metai ir kiti lengvai įsimenami kodai. Vertėtų atsiminti, kad tokius kodus gana nesunkiai gali įspėti ir sukčiai“, - priminė R. Matonis. „Danske“ banko produktų valdymo departamento direktorius Darius Jasinskis taip pat įspėjo PIN kodą rinktis atsakingai: nenaudoti gimimo datos, namo ir buto numerių, vienodų ar iš eilės einančių skaičių. D. Jasinskis patarė kodą susigeneruoti, pavyzdžiui, sudedant gimimo, universiteto baigimo metus, buto ir namo numerius ar panašiai. Tokius kodus atspėti kitiems sudėtingiau, tačiau kortelės turėtojams jie nesunkiai įsimenami.

Priklijuoja ant kortelių

Kad įsiminti PIN kodą dažnam yra nelengva užduotis, atskleidžia statistika. Anot D. Jasinskio, kone pusė jų klientų pamiršta PIN kodus ir kreipiasi į banką, prašydami juos atkurti. Neretai užuomaršumą lemia tai, kad žmonės turi po keletą mokėjimo kortelių, kurių kiekvienos kodas skirtingas. Dažnas nė nesistengia įsiminti savo kortelių kodų, o verčiau užsirašo juos ant lapelių. Maža to, šiuos lapelius laiko ten pat, kur ir korteles, pavyzdžiui, piniginėse, arba, dar blogiau, užklijuoja juos tiesiai ant kortelių. Kai kurie žmonės PIN kodus įsiveda į mobiliuosius telefonus. Bankininkai patarė vedant kodą į telefoną bent jau naudoti kokį nors specialų algoritmą.

Dažniau nukenčia vyresni

Dažniausiai kortelėse esančių pinigų, anot kalbintų pareigūnų, netenka vyresni žmonės. Tačiau, kaip pastebėjo Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla, kortelių vagių aukomis gali tapti bet kas, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar tautybės.

Atsiminti padeda kartojimas

Kaip geriausia įsiminti savo kortelių PIN kodus? Internete yra daugybė atmintį lavinančių pratimų arba triukų, padedančių lengvai įsiminti skaičius. Tačiau, „Swedbank“ banko atstovo spaudai Sauliaus Abraškevičiaus nuomone, niekas nepadeda geriau įsiminti PIN kodo, kaip kartojimas. „Patariame turėti tiek kortelių, kiek būtina, ir dažnai jomis naudotis atsiskaitant už prekes ir paslaugas. Naudojant banko mokėjimo korteles vos kartą ar kelis per mėnesį pinigų išgryninimui, PIN kodą galima ir pamiršti“, - teigė banko atstovas.

Skenuoja duomenis

Kartais nusikaltėliui aukomis tampa ir savo kortelių duomenis saugantys asmenys. R. Matonis pasakojo, kad stengdamiesi sužinoti PIN kodus vagys naudoja įvairius būdus. „Ant bankomatų dedamos vaizdo kameros (vadinamieji skeneriai), kurie skenuoja duomenis, o netoliese esantys nusikaltėliai juos įsirašinėja. Dar vienas būdas - kai nusikaltėliai stovi už pinigus nusiimančiojo nugaros ir pamato kodą, arba vienas jų užkalbina žmogų, o kitas pasinaudoja kortele“, - atskleidė pašnekovas.

Gali sukeisti korteles

S. Abraškevičius priminė, kad būtina būti apdairiems ir atsiskaitant kortele parduotuvėje ar nusiimant pinigus bankomate. „Stenkitės, kad pašaliniai asmenys nepamatytų jūsų įvedamo PIN kodo. Įvesdami kodą parduotuvėje ar bankomate, klaviatūrą pridenkite ranka“, - rekomendavo S. Abraškevičius. Taip pat pašnekovas patarė visada stebėti atsiskaitymo operacijas: neleisti pardavėjui išsinešti kortelės, sekti, ką su ja daro kitas asmuo, pagaliau, įsitikinti, kad po atsiskaitymo atgavote savąją kortelę. Kalbinti bankų atstovai sakė, kad būtina nuolat tikrinti savo sąskaitų išrašus ir niekam neatskleisti PIN kodų: nei šeimos nariams, nei pažįstamiems, nei bankų darbuotojams.

Pinigų netenka rečiau

R. Matonis džiaugėsi, kad dabar bankai daugiau investuoja į saugumą, taip pat ir bankomatų. Ant šių dedamos įvairios apsaugos, kad sukčiai negalėtų sužinoti ir pasinaudoti svetimu PIN kodu. Bankininkų pastangos užtikrinti saugumą nenueina perniek. Policijos pareigūnai pastebėjo, kad dėl bankų investicijų į saugumą pastaruoju metu nusikaltimų, kai nuo kortelių nuimami pinigai, pasitaiko vis rečiau.

Slaptažodžius verta keisti

Beje, net ir praradus kortelę galima išsaugoti dalį turėtų pinigų. Svarbu tik tvarkyti savo finansus. „Jei jūsų sąskaitoje yra daugiau pinigų, negu jums reikia kasdienėms išlaidoms, nustatykite mokėjimo ir gryninimo operacijų apribojimus. Taip pat galite didesnes pinigų sumas pervesti į su mokėjimo kortele nesusietą sąskaitą arba indėlį“, - patarė S. Abraškevičius. Be to, jei norite užtikrinti savo duomenų saugumą, turėtumėte slaptažodžius keisti bent kas pusę metų, nes ilgai naudojamas vienas ir tas pats kodas padidina jo atskleidimo tretiesiems asmenims riziką.

Vieta    Kodas    Dažnumas procentais

1.     1234     10,713

2.     1111     6,016

3.     0000     1,881

4.     1212     1,197

5.     7777     0,745

6.    1004     0,616

7.    2000     0.613

8.    4444    0,526

9.    2222    0,516

10.     6969     0,512

11.     9999     0,451

12.     3333     0,419

13.    5555     0,395

14.     6666     0,391

15.     1122     0,366

16.     1313     0,304

17.     8888     0,303

18.     4321     0,293

19.     2001     0,290

20.     1010     0,285

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.