Kalėdiniai žaisliukai iš perdegusių elektros lempučių

Nors ruduo dar tik įpusėjo, jau yra galvojančių, kalbančių ir planuojančių vieną gražiausių bei labiausiai laukiamų metų švenčių – Kalėdas. Kalėdinė šventė gali būti paįvairinta ir ekologiniais akcentais – tuo įsitikinę neseniai prasidėjusio projekto „Kalėdinis žaisliukas“ iniciatoriai.

Ar kada bandėte iš perdegusių elektros lempučių sukurti žaisliukus kalėdinei eglutei?
Ar kada bandėte iš perdegusių elektros lempučių sukurti žaisliukus kalėdinei eglutei?
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2012, 2:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:13 AM

Projektas skirtas Lietuvos 5-12 klasių moksleiviams.

„Savo veiklą vykdome jau aštuntus mokslo metus, bendradarbiaujame su 900 šalies mokyklų.

Inicijuojame ir kartu su partneriais įgyvendiname daugybę įvairiausių krypčių projektų, kurių pagrindinis tikslas ugdyti jaunosios kartos pilietiškumą. O pilietiškumo sąvoka juk nepaprastai daugiasluoksnė. Tai ir reikiamos teisinės žinios, ir verslumo skatinimas bei ekonominis švietimas, ir socialinė atsakomybė, ir ekologinės iniciatyvos. Kalbant apie ekologines temas, jos mums ypač artimos.

Siekiame populiarinti visuomenės, ypač jaunimo aplinkai palankų gyvenimo būdą, tad ekologinių iniciatyvų imamės ne pirmą kartą“, – kaip gimė ekologinio projekto „Kalėdinis žaisliukas“ idėja, pasakoja viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovas Edmondas Babenskas.

Šis projektas – tai lyg savotiška praėjusiais metais vykusios „EkoDrąsa“ akcijos, kurios metu moksleiviai rinko elektronines atliekas, tetrapakus bei makulatūrą, tąsa. Akcijos sėkmė, 450 mokyklų pastangomis surinkus virš 300 tonų atliekų, įkvėpė tęsti ir vystyti ekologines švietėjiškas iniciatyvas Lietuvos mokyklose.

Pasak E. Babensko, „Kalėdinį žaisliuką“ sudaro kelios dalys: šviečiamoji, konkursinė ir šventinė. „Aplankysime 50 šalies mokyklų, kuriose patyrę ir profesionalūs lektoriai skaitys įdomias paskaitas, kodėl būtina saugoti aplinką, kurioje gyvename, ir kaip teisingai reikėtų tai daryti.

Šių susitikimų metu taip pat bus kalbama apie energijos taupymą ir klimato kaitą, didėjančius atliekų kiekius, paaiškinta, kaip derėtų spręsti visas šias problemas, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti, kad gyventi būtų smagiau, saugiau, sveikiau.

Kad mokymų medžiaga būtų vizualiai iliustruota ir moksleiviai geriau suvoktų bei įsisavintų išgirstą informaciją, demonstruosime specialų filmą. Moksleiviai taip pat bus raginami iš perdegusių elektros lempučių sukurti žaisliukus kalėdinei eglutei papuošti.

Šią kūrybinę užduotį galės atlikti tiek pavieniai mokiniai, tiek mokinių grupės, tiek komandos ar visa klasė. Geriausių ir įdomiausių žaisliukų autoriai bus apdovanoti vertingais prizais“, – tvirtina pašnekovas.

E. Babensko teigimu, šiuo projektu norima įdomiomis, neįkyriomis priemonėmis vaikus supažindinti su šiuo metu aktualiausiomis aplinkosaugos problemomis. Kalėdų periodas pasirinktas todėl, kad ši šventė mokyklose švenčiama masiškai, tad tikimasi kad apie projekto akcenuojamą problematiką sužinos maksimaliai daug žmonių.

Kalbant apie aplinkosaugą, viena aktualiausių nūdienos temų yra energijos taupymas. Daugelyje Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Lietuvoje, pastaruosius pora metų nebegalima nusipirkti didesnio galingumo kaitrinių lempučių. Pastarąsias pakeitė taupesnės liuminiscencinės lempos. Energijos dėl to iš tiesų sutaupoma, tačiau tikrai ne visi žmonės, buityje naudojantys liuminiscencines lempas, žino, kaip teisingai šias utilizuoti.

Perdegus tokiai lempai, jos negalima tiesiog išmesti į šiukšliadėžę, mat lempoje yra gyvsidabrio dujų, kurios gali turėti neigiamos įtakos sveikatai. Kadangi liuminiscencinės lempos „tarnauja“ ilgiau nei kaitrinės, dabar pats laikas pradėti kalbėti apie tinkamą jų utilizavimą, mat tikėtina, kad dalis jau perdegė. Vaikams žaismingu būdu suteikus reikalingų žinių apie energijos taupymą ir tinkamą liuminiscencinių lempų utilizavimą, galima tikėtis, kad ši informacija pasieks ir jų tėvelius, senelius, kitus artimuosius.

Lėšos projekto „Kalėdinis žaisliukas“ įgyvendinimui skirtos iš Europos regioninės plėtros fondo lėšos. Projektas pasitarnaus darnaus vystymosi skatinimui Lietuvoje.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.