Ar „Microsoft Surface“ gali palaidoti „iPad“?

Iki spalio 26 d. ir „Windows 8“ pristatymo lieka vis mažiau laiko, pasaulio gamintojai įsitempę lyg sprinteriai laukia starto signalo, kad išmestų į rinką krūvą naujų gaminių liečiamais ekranais, o ir „Microsoft“, pusmetį erzinęs pasaulį pažadais, kokia nuostabi bus naujoji jų planšetė „Surface“, jau priima išankstinius užsakymus iš norinčiųjų įsigyti pigesnę versiją. Gerai, kad atsirado trečia jėga planšetinių kompiuterių rinkoje, tik pažiūrėkime, ką gero ji gali mums pasiūlyti ir ko reikia, kad projektėliui nebūtų „šakės“.

Įmontuotas „Surface“ stovelis ir klaviatūra sutaupys pinigų, tačiau ar piratauti įpratę „Windows“ vartotojai kada nors taps tokiais lojaliais išlaidautojais, kaip „Apple“ gerbėjai?<br>A.L. fotomontažas
Įmontuotas „Surface“ stovelis ir klaviatūra sutaupys pinigų, tačiau ar piratauti įpratę „Windows“ vartotojai kada nors taps tokiais lojaliais išlaidautojais, kaip „Apple“ gerbėjai?<br>A.L. fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2012-10-23 16:09, atnaujinta 2018-03-15 22:16

Galime iki pažaliavimo ginčytis, ar išvis reikalingas tas planšetinis kompiuteris, bet faktas lieka faktu – prieš trejus metus nė neegzistavusi technologija jau karaliauja rinkoje, kiekvienas vaikutis svajoja apie „iPad“, o smulkusis verslas be mobiliojo interneto gali dirbti nebent su Flintstounais. Tad „Apple“, taip ir nesugebėjusi įveikti „Microsoft“ įprastų kompiuterių rinkoje, baigia nukapoti giganto kojas plokščiu stačiakampiu daikčiuku be klaviatūros.

Taigi, „Microsoft“ sukūrė savo plokščią daikčiuką su ekranu, apie kurį kalba nuo liepos mėnesio. Kalba, bet nerodo, o tai jau stebina. Net nusivežę mane į Stokholmą ir prieš tai išgavę parašą, kad nieko apie tai, ką pamačiau, nerašysiu (keistoka rinkodara – vežti žurnalistą ir neleisti jam rašyti, tačiau dabar ne apie tai), naujųjų „Windows 8“ ypatybes demonstravo gana sename „Samsung Slate 7“.

Kadangi spalio pabaigoje įsigyti galėsime tik pigesnę, tiek pat, kiek „iPad“ kainuojančią „Surface“ versiją su ARM procesoriai ir „Windows RT“, pirmiausia ir pakalbėkime, ko tikimės ir ką gausime iš šio įrenginio.

KO REIKIA SĖKMEI?

1. Programėlių!

Kol kas „Windows RT“ gali pasigirti 3000 programėlių, o tai atrodo, švelniai tariant, apgailėtinai, palyginti su ketvirčiu milijono „iOS“ programėlių („Android“ irgi jau turi panašiai). Tiesa, tai nėra taip beviltiška – viena vertus, žmogui nereikia šimto prastų, jei yra viena gera programa. Antra, „Microsoft“ jau įrodė mokanti susidoroti su tokiais iššūkiais – „Windows Phone“ pradėjo nuo nulio, o dabar jau turi per 100 tūkst. programėlių. Et, turėtų dar bent panašų pardavimo augimą.

2. Užkariauti verslo simpatijas

Bent jau Vakaruose smulkūs verslininkai sparčiai atsisako tradicinių kompiuterių sistemų ir pardavimo bei užsakymų valdymą vis dažniau vykdo nuolat šalia turimu „iPad“. Jei „Microsoft“ ras būdų, kaip pateikti pigesnių ir geresnių sprendimų šioje srityje, turės galimybę laimėti šią svarbią rinką. Be to, jau metas gelbėti ir savo santykius su stambiomis įmonėmis. Tai gali būti lengviau, nes „Windows“ sistemos vis dar atrodo įprastesnės, tačiau „Apple“ aršiai darbuojasi ir šioje srityje.

3. Solidumo

Kol daugelis slidžių vartotojų į planšetinius kompiuterius žvelgia, kaip į žaisliukus nuo interneto priklausomiems plevėsoms, „Microsoft“ privalo išnaudoti savo galimybę šioje srityje. Gera pradžia jau padaryta – dangtelis su įdiegta klaviatūra iškart atrodo solidžiau. Jei šiame įrenginyje veiks nebrangus ir, svarbiausia, neapkarpytas „Microsoft office“ programų paketas, galima tikėtis rimto susidomėjimo tų, kurie ligi šiol neapsisprendė, ar domėtis planšetėmis, ar ieškoti lengvo nešiojamojo kompiuterio.

Akivaizdu, kad šioje srityje jokių problemų neiškils vėliau pasirodysiančiam „Surface Pro“, su INTEL procesoriais ir pilna „Windows 8“ versija – čia viskas veiks, kaip ir įprastame kompiuteryje. Kita vertus, dėl to teks aukoti baterijos veikimo laiką, o ir laukti iki rudens nėra gerai – kiti gamintojai irgi nemiega.

KĄ GAUSIME (palyginimas su „iPad“)?

1. Svoris ir dydis

„Surface RT“ sveria 680 g, o tai nežymiai daugiau negu bent jau man pasirodęs kiek sunkokas „iPad New“ (653 g). Kita vertus, svorio skirtumas nedidelis.

„Surface“ ekrano įstrižainė – 10,6 colio, tad praktiškai coliu daugiau negu „iPad“, o štai įrenginių storis visiškai toks pats – 9,4 mm. Didžiausias skirtumas – „Surface RT“ pagamintas taip, kad patogiau būtų laikyti horizontaliai, o „iPad“ – vertikaliai. Be to, „Microsoft“ gaminio ekrano santykis 16:9 labiau tinka HD filmams žiūrėti, o „iPad“ – 4:3 – skaityti knygoms ir žurnalams.

2. Ekranas

„Popieriuje“ akivaizdus lyderis - „iPad“ „Retina“. „Surface RT“ skiriamoji geba 1366x768 taškų išvis, atrodo, atkeliavo iš 2010-ųjų, o taškų colyje skaičius beveik dvigubai nusileidžia „Retina“ (148 prieš 264). 

Tačiau neskubėkime teisti – „Microsoft“ drąsiai pareiškė, kad ne taškų skaičius svarbiausia, tad jų „ClearType“ technologijos ekranas atrodys ryškesnis už išgirtąją „Retina“.

Deja, pareiškimai pareiškimas, tačiau kompanija, kuri jau priima išankstinius užsakymus ir giriasi kokybe, tačiau neduoda savo gaminio pačiupinėti, kelia šiokių tokių įtarimų. Juolab, kad ir ekranų ekspertai, išgirdę apie taškus ir pasigyrimus, vieningai purto galvas – tai neįmanoma. Juk labai panašus „Asus Netbook“ ekranas, nors ir daug geresnis už „iPad 2“, labai smarkiai nusileidžia trečios kartos „iPad“. Galbūt „Surface RT“ ir bus kiek geresnis, tačiau stebuklo niekas nesitiki.

Visai kas kita, kai 2013 m. pasirodys „Surface Pro“ su 1920x1080 „ClearType full HD“ ekranu, tačiau tuo metu jau bus ir „iPad 4“, ir tik „Apple“ žino, ką rasime ten.

3. Greitis, atmintis, ryšys

„Surface RT“ procesorius – keturių branduolių 1,4GHz „NVIDIA Tegra 3“ akivaizdžiai greitesnis už dviejų branduolių 1GHz „Apple A5X“, o ir 2 GB RAM atmintis yra dvigubai didesnė už „iPad“, tačiau kol kas nežinome, kiek resursų pareikalaus pati sistema. Juk, pavyzdžiui, „Android“ net su dvigubai greitesniais procesoriais sunkiai pasiekia „iOS“ efektyvumą. 

„Surface RT“ nenumatyta nei 3G, nei LTE ryšio galimybė, tad teks tenkintis tik paprastu bevieliu internetu. Tiesa, kišenėje turintiems išmanųjį telefoną tai - ne bėda.

Kol kas apie „Surface“ vaizdo kameras žinome tik tiek, kad jos yra dvi. O štai vidinės atminties už tą pačią kainą gausite daugiau – pigiausias modelis turi 32 GB. Mažesnė „Surface“ baterija – 31,5 W-h prieš 42,5 W-h – taip pat ne bėda, žinant, kad „iPad“ reikia apšviesti triskart daugiau taškų.

Negalime nepaminėti, kad „Microsoft“ gaminys palaikys microSD kortelę, jame įrengtos USB 2.0 bei micro HD vaizdo jungtys. Pridėkime dangtelį su klaviatūra ir įdiegtą „Microsoft Office“, ir…

Lieka tik spėlioti, kas atspės tų vartotojų įgeidžius. Viena vertus, daug ką lems mada, kita vertus – „Windows 8“ planšetės spalio 26 d. pasipils lyg iš gausybės rago, tad ar nenukonkuruos „Microsoft“ patys savęs. O ir paslaptingas „Apple“ pristatymas spalio 23 d. bei „Google“ planai spalio 29 d. pristatyti kažkokią naujovę gali gerokai sumaišyti pardavėjų planus ir sukelti sumaištį pirkėjų galvose. Žodžiu, labai įdomi spalio pabaiga tiems, kam liks pinigų susimokėjus už šildymą…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas