Ar įmanoma gyventi be laikrodžio?

Ant Steve'o Corona rankos neišvysite laikrodžio, tiksinčių minučių nerasite net ir jo kompiuterio ekrano kamputyje. Šis žmogus visiškai išsižadėjo tradicinio laikrodžio ir šiandien gali pasidalyti patirtimi, kaip tai pakeitė jo gyvenimą. S. Corona liovėsi žvilgčioti į laikrodį, kai suvokė, kad jis kelia stresą ir ne duoda naudos, o priešingai – mažina produktyvumą. Šiandien jis išeina iš darbo pažiūrėjęs į saulę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2012, 10:31 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:30 PM

Pasak vyriškio, laikrodis turi du pagrindinius tikslus. Pirmasis – sinchronizuoti žmonių veiklą, kad į susitikimus jie ateitų laiku ir nekiltų keblumų dėl nesuderinto laiko. Tačiau pastebėtina, kad žmonės jau senai nebenaudoja laikrodžio tokiam tikslui. Jie nusistato priminimus mobiliuosiuose telefonuose ar kompiuteriuose ir iki pat tos akimirkos, kai įrenginys nepraneša apie susitikimą, nesuka sau dėl to galvos. Taigi, teoriškai žmonėms nebereikia žinoti kokia valanda dabar yra, užtenka kad tai žino kompiuteriai ir telefonai.

Antrasis laikrodžio tikslas – galimybė planuoti laiką. Dauguma žmonių dienotvarkę susidėlioja atitinkamais tarpsniais. Pavyzdžiui: atsikeliu 7 valandą, atsakau į elektroninius laiškus iki aštuntos, 9 valandą būnu darbe, iki 11 valandos baigiu rengti ataskaitą, nuo 11 iki 12 valandos atsakau į skambučius... Ir taip visą dieną.

Tačiau nors menkiausias nukrypimas nuo grafiko viską sujaukia. Realybė tokia, kad kai atsisėsite prie kompiuterio, kad atsakytumėte į laiškus, netyčia viename iš jų aptiksite draugo atsiųsta „YouTube“ filmuką. Pažiūrėję jį peržiūrėsite ir antrą, trečią ir dar keliolika filmukų.

Kai pagaliau susivoksite, kad nukrypote nuo darbų plano, bus likę jau tik 10 minučių iki kitos užduoties – kelionės į darbą. Taigi, realiai jūs kasdien atsakymams į laiškus skiriate po valandą, tačiau retai kada ją išnaudojate. Po tokio karo su išorinėmis pagundomis dienos pabaigoje būsite visiškai išsunktas.

Taip planuodami laiką nė nepastebėsite, kaip laikrodis užvaldo jūsų kūną. 16:33 pradėsite panikuoti, nes darbas dar nebus baigtas, dirbsite prieš miegą grįžę namo ir bijosite, kad nesugebėsite atsikelti 7 valandą ryte, o ryte pramiegosite ir susinervinsite, kad nespėjote papusryčiauti.

Pradedate eiti miegoti, keltis, valgyti, nes jau yra jūsų pačių nustatyta valanda. O kodėl nėjus miegoti tada, kada norite, neatsikėlus tada, kada išsimiegate, ir nepavalgius tada, kada išalkstate? Viską apskaičiuodami laiku laikrodžiai virsta chronometrais.

Tad yra nemažai mobiliųjų aplikacijų, kurios padeda produktyviau išnaudoti laiką. Viena tokių programų yra „iOS“ sistemai skirta „30/30“. Su šia programa galite susikurti dienos, savaitės ir net viso mėnesio užduotis. Pasirinkite ikoną, kuri labiausiai atitinka jūsų užduotį ir laiką, per kurį turite ją atlikti.

Tarkime, rašote knygą ir kasdien tarp dienos darbų norite skirti bent porą valandų jos rašymui.

Taigi, „30/30“ aplikacijoje susikuriate darbą „knygos rašymas“. Tuomet bet kuriuo dienos metu nusprendęs pradėti rašyti įsijungiate programą ir paleidžiate darbo laikmatį. Ekrane bus rodoma, kad iki šio darbo pabaigos liko 2 valandos ir laikas pamažėle tirps. Aplink minutes esantis apskritimas taip pat po truputėlį mažės ir tokiu būdu jus švelniai skubins.

Laikmatis yra susietas su užduoties atlikimo laiku, o ne dienos metu, todėl lengviau atsispirti išorinėms pagundoms – tokioms kaip juokingi vaizdeliai apie kates. Tačiau jei kažkas vis dėlto pradėtų jums trukdyti, visada galėtumėte paspausti pauzės mygtuką ir vėliau pratęsti savo dviejų valandų trukmės darbą.

Jausmas kaip praleidote dieną iš tiesų priklauso nuo laiko, kurį skyrėte svarbioms užduotims atlikti. Tad kuo daugiau svarbių darbų atliksite, tuo geriau dienos pabaigoje jausitės. Be to, žinote kiek tiksliai jums prireikė laiko užduočiai atlikti, todėl galite tuo pasinaudoti planuodamas kitos dienos darbus. „30/30“ aplikacija išlaisvina jus iš laikrodžio gniaužtų ir dėmesį sukoncentruoja į tikslų įgyvendinimą.

Kita naudinga programėlė „iOS“ įrenginiams ir „Chrome“ naršyklėms –„iDoneThis“. Dėl šios aplikacijos vakare galėsite įrašyti darbus, kuriuos baigėte per visą dieną. Žinojimas, kad kažkur bus išsaugota informacija apie jūsų nuveiktus darbus, daugeliui yra pakankama motyvacija gerai dirbti. O svarbiausia – ne dirbti, bet pasiekti išsikeltų tikslų.

Taigi, atsikratykite priklausomybės nuo laikrodžio, juk šiandien yra kur kas efektyvesnių prietaisų, kurie ne tik sutaupys daugybę laiko, bet ir jūsų nervų ląstelių.

Straipsnis iš portalo itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?