Dėl broko lekia „Apple“ vadovų galvos

Uraganas „Sandy“ Niujorke paskandino ne tik šimtus automobilių, bet dviejų „Apple“ vadovų karjeras. Pasinaudojęs tuo, kad Niujorko akcijų birža uždaryta, Timas Cookas iš užimamų pareigų atleido 15 metų „Apple“ dirbusį iOS programinės įrangos grupės vadovą, artimą Steve'o Jobso bendražygį Scottą Forstallą ir tik devynis mėnesius kompanijoje dirbusį pardavimų vadovą Johną Browettą. Jei pastarasis  rimtų klaidų pridarė dar nė neapšilęs kojų „Apple“, iOS vadovo atleidimas dėl to, kad atsisakė atsiprašyti vartotojų, kuriems pateikė nepakankamai gerai veikiančius žemėlapius, atrodo daugiau nei įtartinai. Šiaip ar taip, o intrigos kovoje dėl valdžios prasideda, kai baigiasi vienijančios naujos idėjos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 1, 2012, 4:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:02 PM

Ne paslaptis – jei atleidi aukštas pareigas užimantį ilgametį stambios korporacijos vadovą, rizikuoji, kad tavo akcijos biržoje gali nuvertėti, tad S. Forstallo atleidimo momentą T. Cookas apskaičiavo tiksliai – spalio 29 d., tik uždarius Niujorko akcijų biržą. Ta pačia proga buvo atleistas ir tik prieš devynis mėnesius iš Jungtinės Karalystės kompanijos „Dixon“ atsiviliotas naujasis „Apple“ parduotuvių vadovas J. Browettas, tame poste pakeitęs visų darbuotojų labai mylėtą Roną Johnsoną.

„The Wall Street Journal“, cituodamas „informuotą šaltinį“, praneša, kad J. Browettas „nepritapo „Apple“ komandoje ir padarė klaidų. Tarp jų - ir klaidingai parinkta užimtumo skaičiavimo formulė, dėl kurios kai kuriems darbuotojams buvo nurėžta per daug valandų“. Taigi, tik įšokęs į „Apple“ vyras privirė košės pagal netikslų receptą, po to pats savo reformas atšaukė, štai ir gavo ko nusipelnė.

„Šiuo metu vyksta naujo pardavimų vadovo paieškos, o kol kas pardavėjų komanda atsiskaitys tiesiogiai T. Cookui“, – sakoma „Apple“ pranešime.

Daug įdomesnis S. Forstallo atvejis. Dar neseniai įvardintas kaip vienas iš būsimų „Apple“ vadovų, vyrukas teisingai, o gal ir nepagrįstai buvo apkaltintas dėl to, kad Siri ir „Apple Maps“ veikia prasčiau negu buvo žadama, tad nepateisina vartotojų vilčių. Negana to, kaip praneša „The Wall Street Journal“, S. Forstallas atsisakė pasirašyti laišką, kuriame „Apple“ atsiprašo dėl prastai veikiančios žemėlapių programos.

Kompanijos veteranas išvis nenorėjo atsiprašinėti, tačiau T. Cookas su juo nesutiko ir dar rugsėjo 28 d. vartotojams išsiuntė savo pasirašytą laišką, kuriame atsiprašė, dėl „ne taip gerai, kaip galima tikėtis iš „Apple“ produktų, veikiančių žemėlapių“. Negana to, nors ir nurodęs, kad kuo daugiau vartotojų naudosis „Apple Maps“, tuo greičiau programa tobulės, T. Cookas laiške tiesiogiai parekomendavo nepatenkintiems vartotojams atsisiųsti konkurentų kuriamas žemėlapių aplikacijas. Ką jau ten – matyt, krauju apsipylusia širdimi tarp kitų, geresnių, variantų paminėjo ir „Google“ žemėlapius.

Aišku, priverstas taip nusižeminti kompanijos vadas tik laukė progos, kada galės atsikratyti nepaklusniu pavaldiniu. Juolab, kad kalbama, jog S. Forstallas siutino kitus „Apple“ darbuotojus vis primindamas savo artimus santykius su S. Jobsu, nebuvo linkęs bendradarbiauti. 

„Scottas Forstallas paliks „Apple“ nuo kitų metų pradžios, o kol kas liks dirbti Timo Cooko patarėju“, – rašoma „Apple“ pranešime. Kol kas Siri ir žemėlapių veikimo spragas taisyti pavesta internetinės programinės įrangos viceprezidentui Eddy Cue. Kiti aukščiausi vadybininkai taip pat gavo daugiau pareigų ir valdžios.

Vis dėlto keista, kai žmogus, vadovavęs komandai, sukūrusiai vieną tobuliausių „Apple“ gaminių – programinę įrangą iOS, palieka kompaniją dėl palyginti nežymių klaidų. Juolab, kad pats S. Forstallas yra išreiškęs savo susirūpinimą, jog mirus S. Jobsui kompanijoje nebeliko ryžtingus sprendimus priimančio ir ateities viziją turinčio žmogaus. Kai kurie iOS kūrimo komandos nariai sakė, kad S. Forstallas „jautė, jog grupė nevysto pakankamai didelių idėjų, mobiliosios programinės įrangos srityje“.

Nenoriu būti apšauktas nei „Apple“ priešu, nei gerbėju, tačiau net vieno iš vadovų atleidimą dėl netobulo produkto jau galima vadinti simptomu. Taip elgiasi Rusijos prezidentai, kai reikia nuraminti nepatenkintą liaudį, taip atsitinka stagnacija išgyvenančiose struktūrose, kur intrigos dėl valdžios tampa svarbesnės negu pats darbas. Jei jau „Apple“ pradėjo ieškoti kaltų, kyla įtarimų, kad nebesugeba bendrai taisyti savo klaidų. Aišku, visuomet lieka tikimybė, kad tikroji atleidimo priežastis yra visai kita, kad vyrukas pasipūtė arba išsisėmė, tad palaukime Niujorko akcijų biržos darbo pradžios ir pamatysime, kiek investuotojų pajuto nerimą ir ar kris „Apple“ akcijos.

Kita vertus, jei T. Cookui tokia tragedija pasirodė ne viską žinanti Siri, kaip jis turėtų reaguoti į neseniai ir skubotai paties pristatytą 13 colių „MacBook Pro“? Nepakeitus jokių parametrų ir net neintegravus specializuotos vaizdo plokštės „papuošti“ populiariausią kompanijos nešiojamą kompiuterį „Retina“ ekranu irgi nekvepia didele pagarba pirkėjams – sunku patikėti, kad papildomas krūvis nesulėtintų procesoriaus darbo. O ir pristatymo skubotumas kai ką reiškia – anksčiau „Apple“ tikrai nenusileisdavo iki tiesioginės kovos su savo produktus pristatančiais konkurentais. Žodžiu, laukiame, kaip reaguos akcijų birža… Ir laukiu, kol atsiųs užsisakytą „iPad 4“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.