Rumunijoje klesti programišių rojus – Hakervilis

Eiliniam turistui Rimniku Vilča – ramus, lapotas centrinės Rumunijos miestas, įsikūręs Karpatų kalnų papėdėje. Didžiausios šio miesto paslapties atspėti neįmanoma. O ji tokia, kad Rimniku Vilčą jau galima vadinti Hakerviliu – tiek daug čia įsikūrę profesionalių programišių, pastebi Prancūzijos dienraštis „Le Monde“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2013, 7:33 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:21 PM

Kad pamatytum, jog Rimniku Vilčoje kažkas ne taip, reikia palikti centrinį, per visą 100 tūkst. gyventojų turintį miestą besidriekiantį bulvarą ir nuklysti į siauras gatveles, kurių pagrindinė puošmena – seni komunistiniai daugiaaukščiai.

Ties šiais per Šaltąjį karą atmestinai suręstais ir jau apšiurusiais pastatais kažkodėl spindi naujutėlaičiai automobiliai. Prie vairo – savimi patenkinti 20-30 metų rumunai, kurių žvilgsniai tarsi sako: „Sveiki atvykę į programišių rojų!“

Rimniku Vilča iš tiesų vadinama pasaulio vagysčių internete sostine. Čia supinto Rumunijos programišių tinklo galią jau pajuto internete prekes ir paslaugas perkantys prancūzai, britai, vokiečiai, italai, o labiausiai – amerikiečiai.

Kaip skelbia Rumunijos policija, maždaug 80 proc. programišių aukų gyvena JAV. Amerikos ambasadorius Rumunijoje Markas Gitensteinas teigia: „Praėjusiais metais rumunai programišiai Amerikoje pavogė 1 mlrd. dolerių.“

Nešvarus verslas klesti

Rimniku Vilčoje visi puikiai supranta, kas vyksta. Tačiau čia galioja omerta – tylėjimo įstatymas. Su „Le Monde“ pabendrauti sutiko vienintelis programišius, bet tik su sąlyga, kad jo tapatybė nebus atskleista.

„Su amerikiečiais – lengviau. Jie net duoną perka internete, jame praleidžia neįtikėtinai daug laiko. Kartais per savaitę apvagiu keturis-penkis vartotojus ir praturtėju keliomis dešimtimis“, - pasakoja rumunas.

„Pasaulis didelis, o jame pilna idiotų, kurie yra pasiruošę internete pirkti viską. Mes parduodame falsifikacijas, klonuojame tinklalapius, „nulaužiame“ kredito korteles.

Europoje, norėdami gauti grynųjų pinigų, naudojamės „strėlių“ paslaugomis. Venintelis šių tarpininkų darbas – išgryninti pinigus, prieš tai nusiųstus į tam tikrą sąskaitą. „Strėlėms“ sumokame 30 proc. grobio, o likusius pinigus atsiimame per „Wester Union“, - dėsto vyras.

Rimniku Vilčoje pinigų perlaidų bendrovės „Wester Union“ iškabų – ne viena ir ne dvi. Tad galima numanyti, kad programišių „verslas“ klesti.

Policijai padeda Europos Sąjunga

Rumunijos programišiai teigia supratę, kad jiems geriau dirbti ne pavieniui, o susivienijus į tinklą. Palyginti su kitų šalių nusikaltėliais, tai yra pagrindinė jų stiprybė – kartu jie esą žino viską, ką įmanoma žinoti apie sudėtingąjį interneto voratinklį.

„Yra buvę, kad prie kompiuterių praleisdavome ištisas naktis. Mums padėdavo ir 14-mečiai. Sykį užverbavome net vaikų iš našlaičių namų“, - prisimena rumunas programišius.

Tiesa, negalima sakyti, kad Rumunija nebando kovoti su programišiais. Sostinėje Bukarešte šiuo metu dirba grupė JAV federalinio tyrimų biuro pareigūnų, kurie moko 600 rumunų policininkų gaudyti kibernetinius nusikaltėlius.

Be to, policijoje įsteigtas specialus kovos su vagystėmis internete skyrius. 200 čia dirbančių pareigūnų pluša išsibarstę po visą šalį.

„Per kelerius pastaruosius metus pasiekėme nemenką pažangą. Rumunija su kibernetiniais nusikaltimais kovoja padedama Europolo ir Europos Komisijos“, - teigia specialiojo skyriaus vadovas Virgilas Spiridonas.

Smarkiai daugėja areštų. Vien 2011 metais kovos su vagystėmis internete skyrius pradėjo per tūkstantį bylų, sulaikė 500 žmonių, o 150 bylų perdavė teisėjams.

Victoras Fauras, dar žinomas kaip „SirVic“ – vienas geriausių Rumunijos programišių, buvo pagautas ir nuteistas kalėti 6 mėnesius. Jis įsilaužė į NASA serverius, kad parodytų amerikiečiams, kiek daug skylių jų saugumo sistemoje.

Netiki, kad bus sučiupti

Vis dėlto programišiai pasiruošę kovai ir net negalvoja sustoti. Kaip teigia 26 metų Rumunijos programišių bendruomenės „juodasis princas“ Robertas Butyka, vogti internete yra neįtikėtinai lengva.

„Yra šimtai tinklalapių, kuriuose galima išmokti, kaip tapti programišiumi, - aiškina R. Butyka ir po kelių sekundžių priduria: - Štai, radau informacijos, kad parduodamos kredito kortelės su kodais veiklai Italijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Ispanijoje.“

R. Butyka taip pat gyvena Rimniku Vilčoje. Į šį miestą programišiai ėmė plūsti dar 1996-aisiais, o tuomet jau suveikė „sniego gniūžtės“ efektas. Tačiau Rumunija aktyviau kovoti su kibernetiniais nusikaltimais pradėjo tik 2009 metais – prispausta amerikiečių.

Programišiai netiki, kad bus pagauti. „Mes išsibarstę visur – JAV, Prancūzijoje, Šveicarijoje. Programišiai yra labai turtingi vaiduokliai, kurie niekuomet nebus sulaikyti“, - šypsosi „Le Monde“ pakalbintas Hakervilyje gyvenantis programišius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.