Įspūdingiausi ir didžiausi šių metų pradžios „Android“ telefonai

Kai prieš porą metų „Samsung“ pristatė savo „Galaxy Note“, daugelis ekspertų tik kraipė galvas ir spėliojo – šio išsigimėlio gamyba bus nutraukta po mėnesio ar po pusmečio? Bus parduota 1000 ar 10 tūkst. vienetų?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-01-23 13:58, atnaujinta 2018-03-13 10:18

Tai - nepatogiai didelis telefonas, ar kiek per maža planšetė? Tačiau „telšečių“ (ar „planfonų“) kompanija pardavė jau beveik 30 mln., tad susizgribę konkurentai puolė vytis.

Pasižvalgius po parodą Las Vegase, susidarė įspūdis, kad 2 iš 3 čia atvežtų įrenginių didžiuojasi padidintu ekranu. Akivaizdu, kad mada neaplenkė ir išmaniųjų telefonų. Ar tik neteks grįžti prie lagaminėlių su iš jų kyšančiais rageliais?

Huawei“ ryžtingai veržiasi į lyderius

Kas per velnias tas „Huawei“, matyt, paklaustų kas antras lietuvis. Na ir kas, kad kiekvienas mūsų juo naudojasi – juk ir „Omnitel“ transliavimo stotelės, ir „Teo“ interneto šviesolaidžių sistemos tiekiamos šios kompanijos. Taigi, nemanykite, kad tai kažkokia nesvarbi naujokė iš Kinijos.

„Huawei“ niekada neslėpė ir savo ambicijų tapti aukščiausios klasės išmaniųjų telefonų gamybos lydere. Praėjusiais metais ji gyrėsi, kad sukūrė greičiausią, po to – ploniausią, dar vėliau – ilgiausiai veikiančią bateriją turinčius telefonus pasaulyje. Nenuostabu, kad ir šiais metais į CES jie atvežė kai ką „-iausio“.

„Huawei Ascend Mate“

6,5 mm storio telefonas su didžiausiu pasaulyje ekranu. 6,1 colio įstrižainės HD IPS + LCD 1280x720 skiriamosios gebos ekranas – ne vienintelė dėmesį atkreipianti naujo giganto savybė.

Telefone įmontuotos dvi aukštos raiškos vaizdo kameros – 8 megapikselių su AF ir HDR galinė vaizdo kamera bei 1 megapikselio priekinė. Įdiegta triukšmo mažinimo technologija, „Dolby®“ garso sistema ir stereogarso įrašo galimybė.

Originalus 1,5 GHz keturių branduolių „Huawei Hi-Silicon“ procesorius ir 4050 mAh talpos baterija atrodo labai solidžiai, o „Huawei“ patentuota „Quick Power Control“ (QPC) ir „Automated Discontinuous Reception“ (ADRX) baterijos taupymo ir greito dalijimosi technologija turėtų užtikrinti, kad vienąkart įkrautas telefonas veiks iki dviejų parų. Kompanijos teigimu, baterija įkraunama iki 30 proc. greičiau ir tai geriausias rezultatas šių išmaniųjų telefonų segmente.    

Pridėkime penkių dažnių juostų palaikymą, „Magic Touch“, dėl kurio ekranas valdomas net su pirštinėmis, dvigubą anteną, užtikrinančią spartesnį duomenų priėmimą, papildytos realybės navigacijos programą… Atrodo, kad jau gegužės mėnesį Lietuvoje pasirodysiantis telefonas tikrai įdomus.

Tiesa, tik tiems, kas turi didelius delnus ar bent jau „iPad mini“ talpinančias kišenes. Kita vertus, tokias galima ir pasisiūti.

„Huawei Ascend D2“

„Huawei“ šį savo gaminį vadina išmaniųjų telefonų „Ascend“ serijos flagmanu. Tai nėra tikra „telšetė“ – juk ekranas „tik“ 5 colių įstrižainės. Tačiau tas ekranas yra „Super Retina“ – 1920x1080 FHD IPS su 443 ppi taškų tankiu, apsaugotas „Corning Gorilla glass“ stiklu, atsparus dulkėms bei vandeniui.

Jei 3000 mAh baterija atrodo beveik įprasta, tai 13 megapikselių su labiau fotoaparatams tinkamu ISO jautrumo lygiu ir mechanine spalvų temperatūros nustatymo funkcija tikrai kelia jaudulį. O ir „įprasta“ baterija pasitelkus energijos taupymo funkcijas budėjimo režimu gali veikti iki 6 parų.

170 g sveriančio 9,9 mm storio telefono širdis – 1,5 GHz „Huawei K3V2“ procesorius. Žodžiu, normalus prabangus aukščiausio lygio telefonas. Lauksime šaukimo į teismą nuo „Apple“ – juk tokio neturinti kompanija šiais laikais dar negali vadintis solidžia. Be to, ir kompanijos telefono modelis „Honor“ kažkaip net negarbingai panašus į „iPhone“.

ZTE „Grand S“

Kai kažkas praneša, kad telefonas su 5 colių įstrižainės ekranu yra „ploniausias pasaulyje“, nejučia pagalvoji apie lietinius blynus. Išties, vienintelis to plonumo privalumas yra tas, kad gali apie tai šaukti reklamuodamas. Tiesa, pats telefonas turi daugybę tikrų privalumų.

1080x1920 skiriamosios gebos ekranas su 441 ppi taškų – aukščiausia klasė. 13 megapikselių galinė vaizdo kamera ir 2 megapikselių priekinė, „Qualcomm Snapdragon S4 Pro“ 1,7 GHz keturių branduolių procesorius, 2048 MB sparčiosios bei 16 GB vidinės atminties, LTE bevielis internetas – viskas atrodo lyg iš vadovėlio apie aukščiausio lygio „Android“ sistemos įrenginius. 

Vis dėlto brangiausiai už plonumą teko sumokėti baterijai. Galbūt kokiam „iPhone“ 1780 mAh talpos baterija ir pasiteisina, tačiau realiame judančių užsklandų bei aukščiausios raiškos žaidimų „Android“ pasaulyje tai daugiau negu apgailėtina. Leisiu sau spėti, kad netrukus parduotuvėse pasirodysiantis telefonas arba bus priverstas pasiūlyti didesnę baterijos talpą ir, aišku, „nutukti“, arba ši manekenė neleis savininkui ilgiau negu 4 val. pasitraukti nuo elektros lizdo. Beje, ir apie plonumą nėra ko meluoti – 6,9 mm juk daugiau negu „Huawei Ascend Mate“ blynelis.

„Lenovo IdeaPhone K900“

Jei mūsų paklaustų, koks antras pagal populiarumą išmaniųjų telefonų gamintojas po „Samsung“ didžiausioje pasaulio rinkoje, matyt nesusimąstę rėžtume – „Apple“. Klaida. „Apple“ pagal pardavimą Kinijoje užima tik šeštąją vietą, tad nė neverta dėmesio. Antras - kol kas Lietuvoje nė neregėtas „Lenovo“. Ir ne šiaip antras – per praėjusius metus sugebėjęs savo rinkos dalį Kinijoje nuo 4,8 proc. išauginti iki 14,2 proc., šiemet žada aplenkti 15,3 proc. turintį „Samsung“. Vis dėlto, nė vienas iš 46 kompanijos praėjusiais metais pristatytų telefonų modelių nei Europoje, nei JAV nepasirodė. Nežinia, kaip bus šiemet, tačiau pažiūrėti, kas bus, juk galime.

O pažiūrėti yra į ką. Jau balandžio mėnesį Kinijos rinkoje pasirodysiantis naujas „Lenovo“ flagmanas „IdeaPhone K900“ daug kam pasirodė vienu gražiausių „CES 2013“ pristatytų telefonų. Žvelgiant iš priekio, griežtas, industriškai kampuotas telefonas su 5,5 colio įstrižainės ekranu atrodo nepalyginamai solidžiau už „Samsung“ pamėgtus ovalumus. Aišku, pasirodžius Europoje šį telefoną už dizaino panašumus galėtų užsipulti „Nokia“, tačiau ir tai iš pavydo – „Lenovo“ 6,9 mm storio aparatas yra ir lengvesnis ir plonesnis.

Daugelis kitų telefono ypatybių, kaip atrodo, jau standartinės 2013 metams – 1080p ekranas 400ppi taškų tankiu, 13 megapikselių galinė vaizdo kamera. Tiesa, šią „Lenovo“ pasiskolino iš „Sony“, taigi f1.8 lęšį ir automatinį fokusavimą turinčioje kameroje sumontuotas „Sony Exmor“ jutiklis. Priekinė kamera apima vaizdą 88 laipsnių kampu – kas kada nors ją naudojo, supras, kaip tai patogu.

Tačiau įdomiausias „Lenovo“ pasirinkimas – šiame ir kituose kompanijos aukštos klasės modeliuose montuojamas naujos kartos „Intel Atom“ procesorius. Atlikę testus specialistai nurodo, kad 2.0 GHz dviejų branduolių „Atom“ procesorius dirba dvigubai greičiau už šiuo metu, pavyzdžiui, „Samsung Galaxy Note II“ montuojamą keturių branduolių „Exynos 4412“, ar HTC „Snapdragon S4“.

Aišku, neseniai pristatytas aštuonių branduolių „Samsung Exynos 5 Octa“, kurį „Samsung“ žada netrukus montuoti į savo mobiliuosius įrenginius, gali pasirodyti greitesnis, tačiau kol kas tai dar tik ateitis, o „Lenovo“ – jau realybė. Atrodo, ne veltui ši kompanija aplenkė HP ir tapo didžiausia pasaulyje kompiuterių gamintoja – ir savo mobiliuosius mėgina paversti kompiuteriais.

„Samsung Galaxy Fonblet“

Galime juoktis iš pavadinime nuskambėjusio „…blet“, galime šaipytis iš 5,8 colio ekrano įstrižainės, tačiau, anot gandų, būtent šią „Samsung“ naujovę galime tikėtis greičiausiai išvysti Europos parduotuvėse. „Telšetės“ - jau praeitis, ateina „fonbletės“?

Kažkodėl šį sykį „Samsung“ pasirinkimas kelia abejonių. Akivaizdu, kad tokio dydžio aparatus renkasi mėgstantys išskirtinę techniką. O kaip praneša „SamMobile“, naujasis telefonas iš esmės bus Pietų Korėjoje jau parduodamo grotuvo „Galaxy Player 5.8“ versija su įmontuota mobiliojo ryšio antena. Taigi parametrai atrodo, švelniai tariant, kiek silpnoki.

960x540 rezoliucijos ekranas turi tik 190 ppi taškų tankį, galinė kamera – 3 megapikselių. Kadangi telefonas palaiko dvi SIM korteles, galime spėti, kad jis priklausys žemesnės klasės produktams, ir, jei bus perkamas, „Samsung“ vėliau jį gerokai patobulins.

„Sony Xperia Z“

Apie šios serijos gamintojo telefonus gerai žinome, tad nėra abejonių, kad naujasis „Sony“ mėginimas sukurti konkurentą „iPhone“, „Galaxy S III“ bei kitiems rinkos lyderiams aktualus ir mums – netrukus „Sony Xperia Z“ tikrai pasieks Lietuvą.

„Pasitelkę savo pusės amžiaus patirtį kuriant televizijos laidas, muziką, filmus ir žaidimus pagaminome šį supertelefoną, kurio puikios charakteristikos, „Sony“ aplikacijos, fantastiškai veikianti baterija ir vienu palietimu pasiekiamos funkcijos turėtų įtvirtinti „Xperia Z“ tarp išmaniųjų telefonų lyderių“, – pristatydamas šį modelį kalbėjo „Sony Mobile Communications“ prezidentas Kuni Suzuki.

6,9 mm storio telefonas su 5 colių įstrižainės ir 1920x1080 raiškos ekranu sveria 146 g, tad yra kiek sunkokas. Akivaizdu, kad svorio prideda stiklinis galinis dangtelis, tačiau jis telefono išvaizdai suteikia išskirtinės prabangos. Keturių branduolių 1,5 GHz „Qualcomm S4 Pro“ procesorius, 2 GB sparčiosios ir 16 GB vidinės atminties (išplečiamos SD kortelės pagalba), 13 megapikselių galinė, ir 2,1 megapikselio priekinė kameros – visa tai jau kažkur girdėta. Tačiau, kaip sako „Sony“, svarbiausia - kas glūdi už skaičių.

Svarbiausia netgi ne tai, kad „Xperia Z“ atspari dulkėms ir iki pusvalandžio gali išbūti panardinta vandenyje į 90 cm gylį (kas drįstų tai išmėginti su savo aparatu, nors paplūdimyje tai gal ir pliusas?). Daug įdomiau, kad telefono „HD Reality“ ekrane vaizdą apdoroja „Mobile Bravia“ varikliukas, kamera aprūpinta „Exmor RS“ jutikliu su HDR, leidžiančiu puikiai fiksuoti vaizdą prieš šviesą, o bateriją valdanti „Stamina“ technologija leidžia telefonui budėjimo režimu veikti keturiskart ilgiau – užgesus ekranui jis automatiškai atjungia nenaudojamas funkcijas.   

Telefone įmontuotas NFC ryšys leidžia, pavyzdžiui, prijungti „Sony“ „Bluetooth“ ausines ir toliau klausytis muzikos tiesiog priglaudus prie jų telefoną. Tas pats ir su naujais „Bravia“ televizoriais – trumpam priglaudi telefoną, ir jis jau prisijungia, gali žiūrėti vaizdo ar fotomedžiagą dideliame ekrane. Beje, dabar „Sony“ jau pristatė ir labai panašių parametrų „Xperia Tablet Z“ – 6,9 mm storio planšetinį kompiuterį su 10,1 colio įstrižainės ekranu. 

Motorola Droid Razr Maxx HD“

JAV parduotuvėse jau praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusio telefono gamintojai, atrodo, tik per klaidą į pavadinimą dar neįtraukė žodelių „turbo“, „ultra“, „sonic“, „grande“. Tačiau pavadinime savigyros bei pažadų ir taip jau per daug. Kai kas sako, kad čia vienintelis „iPhone 5“ konkurentas. Pažiūrėkime, ar tai nėra tušti žodžiai.

4,7 colių įstrižainės, 1280x720 raiškos HD AMOLED ekranas atrodo puikiai – faktas, kad AMOLED turėdami net mažesnę raišką atrodo ryškesni negu IPS ekranai, tad jei kokia bėda ir bus, tai tik per ryškus vaizdas tamsiame kambaryje.

Telefono korpusas pagamintas iš kevlaro, priekinis stiklas, aišku, „Corning Gorilla“, tad norint perlaužti ar subraižyti reikės nemažai pastangų. Įmontuotos naujausios NFC ir „Android beam“ artimo ryšio technologijos leidžia akimirksniu dalintis informacija su kitais tokių pat telefonų savininkais.   

Įspūdingiausia telefono dalis – 3200 mAh talpos baterija. „Motorola“ teigia, kad telefonas gali be pertraukos 13 val. rodyti HD raiškos filmus, navigacija veiks 16 val., o vidutiniškai telefonas maitinimo turėtų neprašyti apie 32 val.

Yra ir trūkumų. Pirmiausia tai – vaizdo kamera. Nors ji ir 8 megapikselių, vaizdo kokybė toli gražu nėra geriausia. Priekinė kamera tik 1,3 megapikselių, o tai jau praeitis. Procesorius irgi kiek silpnokas – 1,5 GHz dviejų branduolių, su 1GB sparčiosios atminties.

Užtat telefone įmontuotas barometras, vartotojas gali naudoti 26 GB vidinės atminties, kuri praplečiama SD kortele. Žodžiu, toks šiek tiek senstelėjęs, bet labai solidus ir ilgai veikiantis modelis. Kita vertus, jis čia ir seniausias.

Žinoma, tai, ką čia pristačiau, tik lašas jūroje, tačiau ir metai tik prasidėjo, tad viską dar spėsime. O kol kas palaukime, kol Lietuvoje vis dėlto prasidės prekyba „Nokia 920“ – tuomet ir savo įspūdžius apie šį telefoną parašysiu, ir kitus „Windows Phone 8“ telefonų modelius apžvelgsime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.