„Nokia“ pagaliau uždirbo pelno ir oficialiai palaidojo „Symbian“

Iškilmingų kalbų niekas nesakė, o ir ašarą braukė nebent vienas kitas ištikimiausias pirmosios paplitusios operacinės sistemos mobiliesiems telefonams gerbėjas. Taip ir nesugebėjusi išnaudoti savo pirmumo teisės, dėl nerangaus kompanijos vadovų mąstymo nesukūrusi programėlių ekosistemos, neatsikračiusi persekiojusių neišbaigtumų, „Symbian“ buvo palaidota vienu sausio 24 d. paskelbtos „Nokia“ finansinės ataskaitos sakiniu.

Ta proga norisi rašyti eilėmis: Buvo „Symbian“ ir jo nebėra/ Nors gaivino jį jau negyvą/ Net iš Europos gauta (2010 m. – 44 mln. eurų) parama/ Nepadėjo išgelbėt šio dyvo.<br>Reuters
Ta proga norisi rašyti eilėmis: Buvo „Symbian“ ir jo nebėra/ Nors gaivino jį jau negyvą/ Net iš Europos gauta (2010 m. – 44 mln. eurų) parama/ Nepadėjo išgelbėt šio dyvo.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-01-25 16:30, atnaujinta 2018-03-13 06:15

Nekrologo „Symbian“ OS sakinys skamba labai sausai: „Nokia 808 PureView“, telefonas kuris pademonstravo mūsų vaizdo fiksavimo technologijų galimybes ir prekyboje pasirodė 2012 m. vidury, buvo paskutinis „Nokia“ įrenginys su „Symbian“.“

Žinant kaip girgždėjo veikdamas tas „Symbian“ mechanizmas, sprendimas atrodo ne tik logiškas, bet ir gerokai pavėluotas. Kita vertus, paskutinį metų ketvirtį „Nokia“ dar spėjo parduoti 2,2 milijonus „Symbian“ telefonų, o tai tik dukart mažiau, negu šiuo metu taip reklamuojamų „Windows Phone 8“ kompanijos gaminių.

Pagrindinė tokios „Symbian“ sėkmės priežastis – ta pati „Nokia 808 PureView“ su kol kas tobuliausiu 38 megapikselių raiškos jutikliu. Bet jutiklis tai ne operacinė sistema, galima bus įdėti jį ir į kokią „Nokia 960 PureView“ (neieškokite, tai tik fantazijos), tad tylos minutė baigėsi – pažiūrėkime, kaip ten finansai.

Daug daugiau vietos ataskaitoje skirta paskutinį 2012 m. ketvirtį „Nokia“ gautam 585,7 mln. dolerių pelnui, prieš kurį kažkaip  nublanko per visus metus patirti 3 mlrd. dolerių nuostoliai. Buvusi pasaulinės mobiliųjų telefonų rinkos lyderė didžiulę dalį pajamų – 334 mln. dolerių – uždirbo iš „Nokia Siemens“ tinklo infrastruktūros verslo. Tačiau per tą laiką „Nokia“ pardavė ir 4,4 mln. „Lumia“ telefonų. Kol kas liūdina tik lėtas pardavimų augimas JAV. Buvusioje didžiausioje „Nokia“ rinkoje pardavimai išaugo nuo 300 tūkst. iki 700 tūkst. ir tai sunku pavadinti „milžiniška sėkme“.

Tačiau pridėjus iš „Microsoft“ gautus 250 mln. dolerių dotacijų ir kompanijos sprendimą pirmą kartą per 24 metų neišmokėti akcininkams dividendų, gauname, kad 2013 m. „Nokia“ pradėjo turėdama 5,8 mlrd. dolerių rezervą, o tai daugiau negu rudenį turėti 4,6 mlrd. Ir 22 proc. mažiau negu turėjo pradėdama 2012 m.

Tiesa, jei tikrai nori šviesesnio rytojaus, „Nokia“ privalo pradėti greičiau suktis. Kur tai matyta, kad vos ne prieš pusmetį pristatyta „Lumia 920“ vis dar nepasiekė Lietuvos parduotuvių? Tokie tempai gali palaužti net kantriausią gerbėją. Juolab, kai šalia minios kitų gamintojų po naują telefoną siūlo vos ne kas savaitę.

Na, o dabar dar kartą: „Lengvo tau baterijos atjungimo, „Symbian“!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.