Ateities popierius – ekranas, kurį galima palankstyti

Daugelis dar atsimename, kaip žvelgdami į pirmųjų kompiuterių monitorius, įsivaizdavome, kad atsiras lyg popierius besilankstantys ekranai, kurie pakeis laikraščius ir išgelbės miškus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-02-01 10:33, atnaujinta 2018-03-12 19:52

Per tą laiką atsirado planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai, elektroninės mėnesius veikiančios ir akių negadinančios knygos, o lankstaus ekrano vis nebuvo.

Ir štai, kai jau beveik užmiršome tą seną svajonę – vonioje ir tualete galime sėkmingai naudotis išmaniaisiais įrenginiais, o spauda pati traukiasi į internetą – kompanija „Plastic Logic“ pristatė monochrominį plastikinį ir labai lankstų ekraną, o „Samsung“ – lankstų ir labai spalvotą OLED. Ateitis iš praeities sapnų virto dabartimi. Bet kur tai bus panaudota praktiškai?

„Plastic Logic“ gaminys labiausiai primena į įmautę įvilktą popieriaus lapą. Demonstracijos metu prijungę jį prie galingo „Intel“ procesoriaus, kompanijos atstovai demonstravo, kaip “popierius” reaguoja į prisilietimus, kaip lengva priglaudus tuščią lapą prie lapo rodančio dokumentą, akimirksnių jį nukopijuoti, paskleidus kelis lapus ant stalo, rodyti žemėlapį visuose iš karto. Komandas galima perduoti sulenkiant ir suglaudžiant tam tikras lapo briaunas.

Žodžiu, galimybių daug, tačiau, atrodo, kad „Plastic Logic“ kol kas ir patys nesugalvojo kur praktiškai tokie ekranai galėtų būti taikomi. Be to, kokia nauda iš plonyčių ekranų, jei jie šimtais laidų sujungti su galingu procesoriumi? Aišku, kol kas tai tik prototipas, „Plastic Logic“ tik ieško kam parduoti savo gaminio licenziją ir demonstruoja, jog popierius jau sukurtas.

Tik, štai, kadaise išstumta iš elektroninių skaityklių rinkos, nes pateikė puikią tačiau gerokai per brangią skaityklę, kompanija ir šį sykį gali būti aplenkta. Juolab, kad įsivėlė į lenktynes ne su bet kuo, o su „Samsung“.

Tiesa, „CES 2013“ pristatytas lankstus „Samsung“ OLED ekranas gerokai skiriasi. Pirmiausia jis spalvotas, antra – naudos kur kas daugiau energijos. Iš esmės tokio gaminio derėjo laukti nuo pat to momento, kai atsirado patys OLED ekranai. Nereikalaujantis papildomo apšvietimo jie lyg sutverti lankstyti – kompanijai tereikėjo išspręsti jungiamųjų kontaktų tarp šviečiančių taškų ir paties plastiko klausimą.

Užtat „Samsung“ kur kas geriau apgalvojo, kur tokius panaudos. Jau pristatymo metu kompanijos ekranų padalinio viceprezidentas Brianas Berkeley pademonstravo filmuką, su numatomais ateities įrenginiais. Sulenkiamą lyg knyga ekraną, apvyniotą lyg medžiagos skiautė ir iš visų pusių regimą ekraną, ekraną, kuris susivynioja į USB laikmenos „pirštuką“.

„Ši naujovė pakeis žmonių įpročius naudojantis įrenginiais, suteiks galimybę mūsų partneriams sukurti visą naujoviškų gaminių ekosistemą“, – sakė B. Berkeley.

Gal grįšime prie dar Aleksandrijos bibliotekoje saugokų knygų-ritinių. Taip ir regiu –pasiuntinys atneša suvyniotą ruloną, gavėjas jį išskleidžia ir ekrane mato vaizdo pranešimą. Arba, „Samsung“ atsisako savo permatomų ekranų naudojimo vietoj lango stiklo idėjos ir pakeičia juos suvyniojamais ekranais-roletais. O ekranai-tapetai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.