„Google Street View” nuotraukose - Vilnius be makiažo

Projekto „Street View” nuotraukos vieniems vilniečiams priminė kieme riogsantį kadaise sudaužytą automobilį, kitiems – išbyrėjusį Rotušės aikštės grindinį. Kokį virtualų Vilnių internete šį ketvirtadienį pasauliui atvėrė „Google” milžinė?

Iš antrinių žaliavų pinigų prasimanantis pilietis užfiksuotas Šeškinės rajone.
Iš antrinių žaliavų pinigų prasimanantis pilietis užfiksuotas Šeškinės rajone.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

Feb 2, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:54 PM

Šventaragio gatvė, į kurią ruošiasi įsukti turistų autobusas. Saulės nutvieksta Šv. Mykolo gatvė, Gedimino pilis su plevėsuojančia trispalve. Šv.Jonų bažnyčia ir Aušros vartai, prie kurių pilna maldininkų.

Interneto milžinė „Google” šią savaitę pasiūlė paslaugą „Street View”, kurią naudodamas visas pasaulis gali virtualiai pasidairyti po Vilnių.

Pernai daug triukšmo dėl duomenų apsaugos sukėlęs „Google” projektas vilniečius ketvirtadienį privertė palinkti prie kompiuterių.

Kaip atrodo mano namas, gatvė? Ką išvysiu atsivertęs nuotraukas tų vietų, kuriomis vaikščiojau vaikystėje?

Surado net savo atvaizdus

Pasaulis dabar turi progą pamatyti ne tik paradinę Vilniaus pusę. Pasižiūrėję siūlomas gražiausias Lietuvos sostinės nuotraukas, galime leistis į kelionę po kvaišalų prekyvietę – čigonų taborą, pasižiūrėti, kaip benamis rausiasi šiukšlių konteineryje Šeškinėje, pasižvalgyti po Markučių lūšnynus.

Kaip paprasti vilniečiai vertina naujovę?

Nemažai jų neslėpė pirmąją dieną prie kompiuterio praleidę po kelias valandas naršydami po Vilniaus nuotraukas, stebėjosi vienu ar kitu objektu.

Vienas pastebėjo iškilusią pilį Gurių Sodų 3-iojoje gatvėje, kitas pasibaisėjo čigonų taboro Kirtimuose vaizdais, trečias prisipažino savo kieme išvydęs nufotografuotą automobilį, kurį sudaužė praėjusių metų birželį.

Kai kurie vilniečiai nuotraukose rado net savo atvaizdą. Vienas gyrėsi save atpažinęs prie Vingio parko įėjimo, kitas tikino, kad praeivis prie Aušros vartų – tai jis.

Vilniečius stebino, kodėl išblukinta ne tik pastatų iškabos, bet net automobilių ratlankiai.

Pasitaikė ir tokių, kurie įžvelgė net ir menkiausius dalykus – pavyzdžiui, kad jų buto langų užuolaidos tądien buvusios užtrauktos.

Per mažai parkų, paminklų

Vilniaus meras Artūras Zuokas įžvelgė, kad „Google” projektas yra savotiškai simboliškas. Mat panašiu metu prieš 690 metų Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas savo laiškais Europai pranešė apie Vilnių.

Tai buvo 1323-iaisiais. Praėjus septyniems amžiams, 2013-aisiais, „Google” apie Lietuvą paskelbė visam pasauliui.

Vis dėlto A. Zuokas matė sričių, kuriose „Google” komanda dar galėtų padirbėti. Jis norėtų išplėsti Vilniaus erdvių, kurios būtų šiame žemėlapyje, skaičių.

„Tikiuosi, kad „Google” jau artimiausiu metu vėl atvyks ir papildomai fotografuos miesto parkus, paminklus, kurie kol kas dar nėra matomi internete”, – vylėsi meras.

Mero patarėja Rasa Razgaitis „Google” projekto įgyvendinimo proga apsivilko 2002 metais dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurtus marškinėlius su Vilniaus žemėlapiu turistams, nes tai, jos nuomone, buvo teisingos krypties pradžia.

Grindinys – išbyrėjęs

Vilniaus rotušės ceremonimeistras Saulius Pilinkus džiaugėsi, kad „Google” projektas taps gera istorine fiksacija. Tačiau jis abejojo, kad nuotraukos bus dažnai atnaujinamos.

Vilnius nuotraukose yra toks, koks yra. Nepaslėpsi negerovių, girtuoklių”, – kalbėjo S.Pilinkus ir apgailestavo, kad nuotraukose matyti ir išbyrėjęs Gedimino prospekto bei Rotušės aikštės grindinys.

Apžiūrėjęs Vilnių S. Pilinkus leidosi į virtualias keliones po Lietuvą ir nustebo, kiek daug miestelių ir kaimelių yra užfiksuota.

Palengvins vagišių darbą

Vilniaus 1-ojo policijos komisariato viršininkas Gintaras Barzdukas sutiko, kad klausimas apie „Google” projektą ir nusikalstamumą yra aktualus. Juk nuotraukose matyti namų langai, durys.

Ilgapirščiai, sėdę prie kompiuterių, gali planuoti savo juodus darbus. Nereikia slampinėti gatvėmis.

„Tačiau šis projektas veikia visame pasaulyje.

Ten juk visų neapvogė. Juo labiau kad gyvename XXI amžiuje, virtualios erdvės amžiuje”, – svarstė G.Barzdukas.

Vis dėlto jis pripažino, kad vagišiai domisi naujovėmis. Tad gali būti, kad piktavaliai apžiūrės ir „Google” projektą.

G.Barzdukas žadėjo panaršyti po nuotraukas, kurias užfiksavo „Google” automobiliai.

„Pirmiausia, aišku, apžiūrėsiu, kaip atrodo gimtosios vietos – Gižų seniūnija Vilkaviškio rajone. Juk tėviškė – tai žodis, kurio nevalia pamiršti. O paskui apžvelgsiu komisariato teritoriją”, – šypsojosi G.Barzdukas.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis „Google” projekte įžvelgė ir gerų dalykų, ir trūkumų.

Jo kolegos nuotraukoje jau aptiko savo atžalą prie vaikų darželio. Nors kitų mažamečių veidai buvo uždengti, jų sūnaus – ne.

Neramina duomenų apsauga

„Aš suprantu, kad šis projektas – tai daug darbo. Tačiau duomenų apsaugos srityje dar reikėtų padirbėti. Kita vertus, einame ir visko matymo, ir žinojimo link. Užsidaryti negalime”, – kalbėjo J. Staselis.

Jis pats apžiūrėjo nuotrauką kolegos fotomenininko, kurį „Google” automobilis užfiksavo Rūdninkų skvere. Šią nuorodą jam atsiuntė draugai.

Pats J. Staselis pirmiausia pasižiūrėjo, kaip atrodo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Prospekto galerija sostinės Gedimino prospekte.

J. Staseliui šis projektas jau buvo naudingas praėjusiais metais, kai jis lankėsi Amsterdame (Olandija). Keliaudamas pas pažįstamus jis pasižiūrėjo, kaip atrodo gatvės, kuriomis paskui teko vaikščioti.

Paskatins ir turizmą, ir verslo aplinką

Sostinės vadovai tikisi, kad „Google” projektas „Street View” pagerins turizmo ir verslo aplinką.

Pasak „Google” verslo plėtros vadovo Lietuvoje Vytauto Kubiliaus, projektas suteiks galimybę keliautojams apžiūrėti norimas aplankyti vietoves, verslui – pristatyti norimas vietas.

„Street View” užsienyje populiarus ir tarp nekilnojamojo turto bendrovių, kurios „Street View” įtraukia į parduodamų objektų aprašymą.

Anot „Street View” projekto vadovo Ulfo Spitzerio, paslauga leidžia sužinoti daug informacijos apie ketinamą aplankyti vietovę – ar tam tikroje vietoje bus automobilių stovėjimo aikštelė, ar ji bus mokama, ar ten tilps turistų autobusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.