Elektroninių knygų leidėjai Lietuvoje bijo pavėluoti į traukinį

Jei leidėjai dabar neįsuks lietuviškų elektroninių knygų leidybos, skaitytojai nuo jų nusigręš. Ir skaitys jas angliškas. Todėl tarpusavyje konkuruojantys leidėjai bando suremti pečius. Bendrovė "Alma Littera sprendimai" įkūrė vadinamąją elektroninių knygų pardavimo platformą, prie kurios kviečia jungtis leidėjus ir mažmenininkus.

Elektroninių knygų skaitykle kol kas gali įpirkti retas literatūros gerbėjas.<br>P. Lileikis
Elektroninių knygų skaitykle kol kas gali įpirkti retas literatūros gerbėjas.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 9, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:39 AM

Knygų pardavimai - menki

2012-ųjų pabaigoje knygų leidybos ir prekybos įmonių grupė „Alma littera“ skaitytojams pateikė per 300 užsienio ir lietuvių autorių elektroninių knygų  ir pradėjo jomis prekiauti elektroniniuose knygynuose pegasas.lt bei knyguklubas.lt.

Anot įmonės „Alma littera sprendimai“ elektroninių knygų projektų vadovo Tomo Matuzevičiaus, pirmąjį šių metų pusmetį ketinama išleisti per pusę tūkstančio skaitmeninio  formato naujų knygų. O per porą metų jų pasiūlyti dar dešimt kartų daugiau. 

„Šiuo metu elektroninių knygų pardavimas sudaro mažiau kaip 1 proc. visų parduotų knygų. Tam įtakos turi ir menka tokių knygų pasiūla rinkoje, ir skurdoka infrastruktūra“, - sakė „AL holdingas“ generalinis direktorius Gintautas Mažeika.

Prognozuojama, kad 2015 metais bendras elektroninių knygų asortimentas Lietuvoje sudarys apie 3000 pavadinimų, o pardavimas bendroje knygų rinkoje pasistiebs iki 5-6 proc.

Šiuo metu „Alma littera“ tiekia rinkai naujas elektronines knygas tuo pat metu, kaip ir popierines. Bendrovė sukaupė patirties, kai prieš porą metų pradėjo vykdyti bandomąjį elektroninių knygų leidybos projektą.

„Mums tenka suktis greičiau. Jei ir toliau rinkoje nebus pakankamai elektroninių knygų lietuvių kalba, skaitytojai, kurie noriai priima naujoves, skaitys knygas angliškai arba kitomis originalo kalbomis. Ilgainiui tai gali net nuslopinti poreikį skaityti lietuviškai“, - svarstė T. Matuzevičius.

Tikima, kad lietuvių kalba leidžiamos elektroninės knygos kursto emigrantų norą skaityti, neišsižadant gimtosios kalbos.

Pelno neplanuoja

Anot G. Mažeikos, pirmaisiais veiklos metais elektroninių knygų leidybos versle nuostolių nepavyks išvengti. Tačiau prognozuojama, kad ilgainiui tokių leidinių pardavimai sparčiai augs, ir tai kompensuos leidėjų šiuo metu patiriamus nuostolius.

Juo labiau, kad modernios technologijos verčia skaitytojus popierines knygas atidėti į šalį.

Elektroninių knygų skaitytuvas – patogus įrenginys. Tačiau JAV pastebima naujų skaitymo įpročių: mažėja skaitančių elektronines knygas tam skirtuose įrenginiuose ir sparčiai daugėja jas skaitančių planšetiniuose kompiuteriuose bei išmaniuosiuose telefonuose.

Anot T. Matuzevičiaus, tikėtina, kad Lietuvos mobilieji operatoriai suteiks minėtų įrenginių patraukliomis skaitytojams kainomis. Todėl ir tikimasi elektroninių knygų paklausos proveržio būtent šioje srityje.

„Knygų versle visi esame ir konkurentai, ir partneriai tuo pat metu. Esame didmenininkai. Ir mums naudinga, kad platinamų knygų asortimentas būtų kuo didesnis ir tiekiamas ten, kur jau yra skaitytojų. Nes kiekvienas elektroninis knygynas turi jam ištikimų skaitytojų būrį“, - sakė G. Mažeika.

Įsigijo skaityklę

„Elektroninė knygų leidybą Lietuvoje kol kas - apverktina. Leidyklos juk tik pernai šiek tiek sukruto“, - užklausus, ar nors vienas iš trijų jo poezijos rinkinių yra skaitmenizuotas, šyptelėjo poetas, literatūros kritikas Marius Burokas.

Pernai jis įsigijo skaityklę „Amazon Kindle“. Patikrinęs rinką, ją M. Burokas atsisiuntė iš JAV, nes taip pirkti - pigiau.

Skaityklių kainų žirklės ne tokios ir menkos.

„Tos, kurios kainuoja per 1000 litų, „gudrios“. Jos priima didesnio formato knygas. Pigiausios, elementariausios skaityklės, pavyzdžiui, „Kobo“, kainuoja apie 300-450 litų“, - aiškino M. Burokas.

Jis už savo „Amazon Kindle“ paklojo apie 500 litų. Bet pirko gerai žinodamas, kokių savybių skaityklės jam reikia.

Be to, interneto prekybos milžinė Amazon.com savo „debesų“ bibliotekoje yra sukaupusi per 145 tūkst. elektroninių knygų, kurias ši skaityklė gali atversti ir be papildomų programų.

„Amazon“ platinamų elektroninių knygų vidutinė kaina yra 10 JAV dolerių (apie 27 litus).

Tai, anot literatūros kritiko, gerokai pigiau, nei kainuoja įprastinės knygos. Ir pirkėją jos pasiekia ne per keletą savaičių, kaip kad nutinka siunčiantis jas paštu, bet per keletą minučių.

Būsimų - anonsuojamų knygų rankraščius jis dabar susideda į skaityklę. Kaip ir užsienio kalbomis išleistas elektronines knygas, kurias rengiasi išversti mūsų šalies leidėjai.

Kritikas neslepia: kol kas legalių elektroninių leidinių, išleistų ne anglų, bet kitomis kalbomis, pasiūla yra menka. Ir norėdami įsigyti specifinės, brangios literatūros, žmonės neretai priversti piratauti.

Kainos - patrauklesnės

Elektroninės knygos - pigios. Tokia išvada norom nenorom peršasi peržiūrėjus jų kainas internete.

Pavyzdžiui, už J. W. Goethe „Sielų giminystę“ , kurios skaitmeninę versiją šiemet parengė leidykla „Versus aureus“, pakaktų pakloti 9 litus.

Knygyne jos be 27 litų nepavyktų nusipirkti.

Augusto Strindbergo „Pamišėlio išpažintis“ knygynuose kainuoja apie 16 litų, skaitmeninė versija - 10 litų.

Alfonso Eidinto istorinio romano elektroninė versija kainuoja 9 litus, o už įprastinę knygynuose tektų mokėti ir 30 litų.

Apskritai elektroninės knygos 30-50 proc., o kai kurios - ir dar daugiau pigesnės už tradicines knygas. Bet tai nėra literatūros naujovės.

Dažniausiai tai kūriniai, kuriuos skaitytojai, kartoms keičiantis, vėl ir vėl paima į rankas. Ir, užuot ėję į biblioteką, gali įsigyti skaitmeninę jų versiją.

Pabandė pernai

Leidykla „Baltos Lankos“ skaitmeniniu formatu pirmiausia parengė Selemono Paltanavičiaus knygą vaikams. Vėliau skaitytojams patikėjo šešias Sigito Parulskio knygas.

Pirmąsias elektronines knygas „Versus aureus“ išleido 2012-ųjų gegužę. Į jų krepšelį sudėjo įvairių leidinių: ir klasikos, ir meilės ar istorinių romanų, psichologinės, pažintinės literatūros, eseistikos.

„Nedėjome į jį pačių populiariausių, sensacingų knygų. Jos būtų brangios, ir vargu ar kas pirktų.

Kadangi elektroninių knygų leidybos patirtis apskritai yra menka, norėjome patikrinti, kaip vyksta prekyba“, - tuo metu sakė leidyklos „Versus aureus“ vadovas Arturas Mickevičius.

Kol kas elektronines šios leidyklos knygas yra įsigiję po vieną kitą dešimtį skaitytojų. Tad kalbos apie masinį skaitymą dar - per ankstyvos.

Leidyklos „Baltos lankos“ atstovė Ieva Bluvštein yra sakiusi, kad elektroninių knygų poreikis Lietuvoje nėra toks didelis kaip JAV, Japonijoje ar kitose didžiosiose valstybėse. Apskritai Lietuvoje elektroninių knygų skaitykles naudoja dar labai mažai žmonių.

Tikėtina, kai jos taps prieinamesnės skaitytojams, sujudės ir elektroninių knygų prekyba.

Elektroninių knygų platforma

Bendrovė "Alma littera", pradėjusi knygomis prekiauti per specialią platformą, kviečia prie jos jungtis ir kitus mažmenininkus.    Platforma – tai elektroninių knygų platinimo sistema. Į ją leidyklos gali talpinti elektroninės knygas.

Tą padarius, jos iš karto atsiranda visų prie sistemos prisijungusių mažmenininkų elektroninėse parduotuvėse.

Platforma veikia savitarnos principu – leidykloms sukuriami platformos profiliai, kuriuose jos talpina e-knygų duomenis, darbinius arba galutinius failus, gauna pardavimų ataskaitas, valdo mažmeninės prekybos kanalus.

Mažmeninės prekybos modulis – tai elektroninė parduotuvė, integruota į elektroninio knygyno ar kito elektroninės prekybos dalyvio svetainę.

Platformos kūrėjai leidėjams siūlo paslaugų: konsultacijų autorinių teisių ir gamybos klausimais, elektroninių knygų konvertavimą, apsaugą, platinimą rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.