Kibernetinis karas. Kinija kaltina JAV įsilaužus į jos svetaines

Nepraėjo nė pora savaičių po to, kai JAV tyrėjai paskelbė, kad programišių atakos prieš pasaulio bendroves buvo vykdomos iš Kinijos armijos pastato Šanchajuje, o vis dar komunistine save laikančios šalies valdžia jau perėjo į kontrataką.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 2, 2013, 10:45 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:39 PM

Pirmiausia Kinijos Gynybos ministerija paskelbė, kad JAV tyrėjų pateikti faktai yra netikslūs ir neprofesionalūs, o dabar jau Užsienio reikalų ministerija paviešino, kad daugiausia atakų prieš Kinijos armijos tinklapius vykdoma iš JAV teritorijos. Pasaulio žurnalistai jau prabilo apie kibernetinį karą, o mums kol kas tik smalsu.

Oficiali Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“ nurodė, kad sparčiai didėja kibernetinių atakų, nukreiptų prieš šalies gynybos ministerijos bei armijos interneto svetaines. Ištyrę atakavusiųjų IP adresus, kinai nustatė, kad 62,9 proc. visų 2012 m. vykdytų atakų, buvo iš JAV.

„2012 m. 73000 užjūrio IP adresatų kontroliavo daugiau negu 14 mln. kompiuterių Kinijoje. 38 000 Kinijos interneto svetainių buvo kontroliuojamos iš 32 000 JAV IP adresų“, – kalbėjo Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Hong Lei.

Kinų Gynybos ministeriją ypač papiktino JAV žvalgybos atstovų pranešimas, kad Jungtinių Valstijų prezidentas, gavęs žinių apie neišvengiamą stambią kibernetinę ataką, turi galimybę smogti išankstinį smūgį. Nepradžiugino jų ir JAV planas plėsti internetinės ginkluotės dalinį.

„Tokie planai prieštarauja bendroms visos interneto bendruomenės pastangoms didinti saugumą kibernetinėje erdvėje. Tikimės, kad JAV pateiks savo paaiškinimus“, – sakoma Kinijos pranešime.

Tuo metu Kinijos armiją atakomis apkaltinusi JAV saugos kompanija „Mandiant“ savo tinklaraštyje pranešė, kad turi naujų įrodymų patvirtinančių jų tiesą ir nurodė telefono numerį, kuriuo bendravo programišių grupuotės.

Atrodo, kad kai kurie JAV žurnalistai, kalbantys, kad gyvename „šiltojo“ kibernetinio karo metu, nėra tokie jau neteisūs. Šaltojo - kai buvo tik grasinama - laikai praėjo. Žvalgybos jau kuria ir aktyviai naudoja atakuojančius bei šnipinėjančius virusus, armijos nesibodi programišių paslaugų. Net diplomatai to pernelyg nebeslepia.

Atviru ir agresyviu karu šis neturėtų virsti – tuomet visiems liks tik atjungti kompiuterius nuo tinklo ir vėl mainytis diskeliais – tačiau tokie įžūlūs išpuoliai, kaip arabų šalyse pasklidę koviniai virusai „Stuxnet“ ar „Flame“, gali būti prilyginami aktyviems karo veiksmams. Nejaugi netrukus „Apple“ ar „Dell“ vadinsime ginklų gamintojais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.