Planšetinis kompiuteris – kiekvieno kitoks

Nors kiekvienas kompiuteris kaip programuojamas įrenginys gali būti panaudotas bet kam, ką tik sugalvoja jo programų kūrėjai, vis dėlto skirtingos formos ir valdymo būdai, galima sakyti, suteikia jiems skirtingus charakterius.

Pagrindiniai „iPad“ charakterio bruožai yra žingeidumas, verslumas ir kūrybiškumas. Kiekvieną konkretų įrenginį jo vartotojas pritaiko pagal savo poreikį.
Pagrindiniai „iPad“ charakterio bruožai yra žingeidumas, verslumas ir kūrybiškumas. Kiekvieną konkretų įrenginį jo vartotojas pritaiko pagal savo poreikį.
Daugiau nuotraukų (1)

Džiugas Paršonis

Mar 11, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:54 AM

Pabandykime apibrėžti „iPad“ charakterio bruožus.

Planšetės forma visų pirma primena knygą ar dokumentų aplanką. Išties „iPad“ dažnai naudojamas kaip skaitmeninių knygų skaityklė. Jis naudojamas ir verslo dokumentų peržiūrai bei redagavimui.

Ką dar jis primena? Gal mažą televizorių ar kompiuterio ekraną? „iPad“ išties puikiai veikia kaip vaizdo leistuvas ar kompaktiškas langas į jūsų elektroninio pašto dėžutę.

Galima įsivaizduoti, kad plokščias ir lygus planšetės ekranas yra tarsi grifelinė lentelė ar lapas eskizams. „iPad“ turi tūkstančius programų, sukurtų skatinti ir lavinti kūrybą: piešimas, vaizdo montažas, mokomieji žaidimai ir t.t.

Taigi galime teigti, kad pagrindiniai „iPad“ charakterio bruožai yra žingeidumas, verslumas ir kūrybiškumas. Kiekvieną konkretų įrenginį jo vartotojas pritaiko pagal savo poreikį.

Rinkoje pagausėjus įvairių pavidalų kompiuterių ir mobiliųjų interneto įrenginių buvo iškelta idėja, kad kiekvienas tų įrenginių turi turėti „esminę“ programą angliškai vaizdingai vadinamą „killer app“.

Esą be tokios vartotojai nesupras, kam yra skirtas prietaisas, ir jo tiesiog nepirks.

Tačiau kyla klausimas, ar toks vertinimo kriterijus tinka daugiafunkciniams universaliems įrenginiams, vienas kurių ir yra „iPad“.

Jei skalbyklė skalbia, spausdintuvas spausdina, tai planšetė mūsų rankose virsta tuo, ką leidžia daryti joje paleista programa.

Kiekvienam savo

Kai „iPad“ yra išjungtas, jis tiesiog yra dailus daiktas. Bet jei jį įjungsime ir, tarkime, paleisime kulinarinių receptų programą, tai gausime skaitmeninę knygą, funkcionalumu smarkiai lenkiančią popierinę.

Kodėl? Todėl, kad mūsų „iPad“ su receptų programa gali akimirksniu perskaičiuoti reikalingų produktų kiekį pagal numatomą valgančiųjų skaičių – to popierinė knyga nepadarys.

Be to ji turi laikmatį su priminimo skambučiu, tad nebebūtina į virtuvę neštis žadintuvą. Negana to, „iPad“ su skaitmenine receptų knyga gali pats parinkti receptą pagal tokius produktus, kuriuos šiuo metu turime namuose.

Paklauskime mėgstančių gaminti, ar jie norėtų tokios receptų knygos? Žinoma! Ir jiems ji veikiausiai bus „esminė“ „iPad“ programa – verta įsigyti patį įrenginį.

Pirmasis vaiko kompiuteris

Arba imkime ikimokyklinuką. „iPad“ planšetei yra sukurta tūkstančiai mokomųjų programų su animacija, interakcija ir pagal amžių bei sugebėjimus sugrupuotomis užduotimis.

Retas vadovėlis mažyliui primena žaidimą, o su planšete rankose jis nė nemano besimokąs. Jam atrodo, kad tai yra žaidimas. Taip, kad įveiktum žaidimo etapą, reikia suskaičiuoti ančiukus ir pateikti teisingą atsakymą; reikia sugrupuoti spalvas, sudėlioti geometrines formas, gal atpažinti raides.

Bet visa tai daroma mielai ir su užsidegimu. Kada paskutinį kartą turėjote vargo iš vaiko atimti mokymosi priemonę?

Žiūrint iš jaunų tėvų perspektyvos „iPad“ esmė tuomet yra gebėjimas lavinti vaiką. Ne viena šeima atrado, kad visai kitam tikslui pirkta planšetė pakeitė paskirtį ir tapo pirmuoju vaiko kompiuteriu.

Verslo valdymo skydas

Milijonus planšečių visame pasaulyje įgijo verslo įmonės. Kai kurios jų naudojamos labai siaurai – pavyzdžiui, kaip sandėlio apskaitos prietaisas. Sandėlininkui tereikia keliaujant tarp lentynų „iPad“ ekrane žymėti pastabas – per vietinį tinklą ar internetą duomenys kaip mat atsiduria įmonės serveriuose.

Ligoninės ir medicinos centrai atrado, kad „iPad“ yra bemaž tobulas įrankis nešiotis lankant pacientus. Visa bet kurio paciento sveikatos istorija yra po ranka kaip ir tyrimų rezultatai ar stebėjimo duomenys.

Kai kurios programos netgi pateikia animuotus paaiškinimus, kad gydytojas galėtų vaizdžiai pacientams pademonstruoti kurios nors procedūros paskirtį ar vaisto poveikį.

Verslo vadovai netruko aptikti, kad „iPad“ galima naudoti kaip „langą“ į įmonės rodiklius. Iš centrinių apskaitos ir komercijos duomenų bazių į planšetę per internetą atkeliauja „gyvi“ duomenys, tad bet kada galima juos stebėti, komentuoti, išsiųsti skubius nurodymus ar pademonstruoti partneriams grafines verslo dinamikos ataskaitas.

Toks sprendimas labai paspartina vadybos operatyvumą ir sutaupo laiko. Tik pagalvokite – skaidrės su jūsų įmonės rodikliais atnaujinamos nuolat ir visada yra paruoštos demonstravimui – tereikia padėti ant stalo „iPad“ ar jį prijungti prie projektoriaus per nediduką keitiklį.

Tad gal „esminis“ planšetės bruožas yra ne kuri viena jos paskirtis, o gebėjimas tapti tuo, ko reikia ją naudojančiam?

Apie tai, kaip planšetės pakeis įprastus kompiuterius skaitykite, čia, o apie įgimtą polinkį liesti sužinosite čia. Trečiadienį skaitykite apie „iPad mini“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.