Kaip apsaugoti vaikus nuo virtualaus teroro

Anksčiau vaikai ginčydavosi ir vienas kitą įžeidinėjo žaidimo aikštelėse, dabar šie ginčai persikėlė į virtualią erdvę. Dažnam tėvui netyčia išvydusiam kokiais žodžiais savo „Facebook“ pokalbių skyriuje su draugėmis bendrauja miela jo dukrelė, plaukai ne tik pasišiauštų, bet ir išslinktų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-21 17:15, atnaujinta 2018-03-09 13:39

Juokai juokais, tačiau statistika rodo, kad kas penktas paauglys (21,9 proc.) yra patyręs virtualų terorą – kibernetines patyčias. Apie tai kalbėjome daug, tačiau kol tėvams tai dar nerūpi, matyt, per mažai. Dar tęsiasi veiksmų savaitė be patyčių, ta proga keli „Kaspersky Lab“ pastebėjimai šia tema.

Kumščiai, pikti laiškai ir įžeidžiantys užrašai ant lentos – nebemadinga. Šiuolaikiniai moksleiviai tarpusavyje kovoja pasitelkdami šiuolaikines technologijas ir internetą. Pavyzdžiui, išmaniuoju telefonu nufotografuoja kurį nors iš bendraklasių persirengimo kambaryje, o vėliau įdeda nuotrauką į „Facebook“.

Dažniausiai moksleiviai aktyviai dalijasi tokiomis nuotraukomis su visa mokykla taip tyčiodamiesi iš nelaimingos aukos. Keliose kaimyninėse šalyse atlikto tyrimo rezultatai kelia nerimą – kas penktas Europos 14-17 metų amžiaus paauglys buvo patyręs bauginimą ir patyčias internete.

Mergaitės puolamos dažniau

Interneto priklausomybės tarp 14–17 metų Europos vaikų tyrimas parodė, kad beveik visi paaugliai (92 proc.), reguliariai besinaudojantys internetu, turi registruotas jungtis mažiausiai viename socialiniame tinkle.

Kaip parodė kitas Europos tyrimas, beveik 70 proc. apklaustų Lietuvos paauglių jungiasi prie interneto bet kurioje vietoje. Daugiau nei pusė Europos jaunimo (63 proc.) prisipažino tinkle bendravę su nepažįstamais žmonėmis, o kas trečias su jais buvo susitikęs asmeniškai.

Virtualus teroras jokiu būdu negali būti laikomas menkniekiu. Daugiau nei pusė apklaustų tai patyrusių moksleivių (53,5 proc.) nurodė, kad bauginimas ir patyčios internete itin neigiamai paveikė jų psichinę būklę. Įdomu, kad kibernetinio bauginimo aukomis tampa ir berniukai, ir mergaitės, tačiau mergaitės atakuojamos dažniau.

Kaip su tuo susidoroti?

„Norėdami apsaugoti savo vaiką nuo nemalonių išmaniųjų telefonų naudojimo padarinių, tėvai gali naudoti atitinkamus priedus, tokius kaip „Tėvų kontrolė“ „Android“ įrenginiams ir „Kaspersky Lab“ „iOS“. Tokiu būdu galima riboti vaikų interneto naudojimą, blokuoti nepageidaujamų svetainių lankymą ir sekti, ką vaikas veikia prisijungęs tinkle.

Tačiau to nepakanka. Tėvai turi įgyti vaiko pasitikėjimą, kalbėtis su juo, leisti dalytis viskuo, kas kelia nerimą ir jaudina. Tai labai svarbu, nes vaikas gali tapti technologijų auka, pavyzdžiui, kai bendraklasiai bando jį nufotografuoti išmaniuoju telefonu“, – pasakoja Devidas Emas (David Emm), „Kaspersky Lab“ vyriausiasis mokslo darbuotojas saugos klausimais.

Daugiau galimų pavojų ir patarimų kaip elgtis esame pateikę straipsnyje čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.