Pristatyti „Facebook“ namai telefone. Kas nori į bendrabutį „HTC First“?

Užlipęs į sceną Markas Zuckerbergas netempė gumos ir iškart išsklaidė paskutines abejones: „Šiandien mes kalbėsime apie „Facebook“ telefoną“. Motyvuodamas tuo, kad 20 procentų naudojimosi išmaniuoju telefonu laiko žmonės naršo būtent „Facebook“, sėkmingiausio socialinio tinklo kūrėjas pažadėjo telefoną, kurio esmė bus ne programėlės, o bendravimas. Tik kodėl man kyla abejonių, kad pristatyta programėlė „Facebook Home“ ir bendras „Facebook“ ir HTC vaikelis - telefonas „HTC First“, tokį bendravimą padarys patogesnį?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Apr 5, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:19 PM

Kai rimčiau pagalvoji, iškart pasidaro aišku: keista yra ne tai, kad populiariausias pasaulyje žmonių bendravimo tinklas pagaliau nutarė pasiūlyti rinkai savo bendravimo įrenginį, o tai, kad mums toks dalykas atrodė keistas.

Tačiau apie viską nuosekliai. Pirmiausia buvo pristatyta „Android“ sistemos telefonams sukurta speciali „Facebook“ aplinka, kurią įdiegus pasikeičia pagrindinio telefono ekrano valdymas ir meniu. Būtent tai „Facebook“ ir pavadino „naujais savo namais“. Tik kodėl man jie primena bendrabutį už vilos kainą?

Programa „Facebook Home“ – bendravimo malonumas ar brangus nepatogumas?

„Nors telefonai vis gražėja, vartotojo sąsaja iš esmės nesikeičia – paleidi programėlę, atlieki veiksmą, uždarai ją. Tačiau pirminė telefono užduotis buvo bendravimas ir mes norime šią funkciją sugrąžinti, – pažadėjęs kalbėti apie atvirumą ir bendravimą savo žodžio laikosi M. Zuckerbergas, – Mes nekūrėme naujo telefono, nekūrėme naujos operacinės sistemos, mes padarėme kai ką daug geresnio!“

Taigi, pagyręs „Android OS“, Markas patvirtino, kad kompanija nemodifikavo pačios operacinės sistemos, o sukūrė jai naują „namų ekraną“, kuris pakeičia įprastąjį su programėlėmis: „Namų ekranas yra telefono siela, todėl mes įsitikinę, kad jis turi būti kuo individualesnis.“

Individualumas suvokiamas paprastai – namų ekranas primena asmeninę „Facebook“ paskyrą. Jo fone – asmeninė paskyros nuotrauka, čia rodomi nuolat atsinaujinantys pranešimai. Prie kiekvienos žinutės matysite ir rašiusiojo veiduka. Štai taip ir atsigręžiama į žmogų, o ne aplikaciją.

Tiesa, neaišku, kokį žmogų rodys gavus žinutę ne iš „Facebook“ draugo, tačiau juk būtų drąsu reikalauti iš M. Zuckerbergo, kad jis dar mąstytų ir apie tuos, kurių nėra jo tinkle. Ir kur po velniais jis paslėpė mano mylimas programėles?

„Aišku, programėlės yra irgi svarbios. Norint pereiti prie jų, pakaks paliesti pirštu savo veidą ekrane ir braukti į šoną. O padirbėję, nustumiate programėlę šalin ir vėl esate „namie“, – pakylėtu balsu dėstė Markas.

„Šiuo metu susirašinėjant tenka nuolat junginėti skirtingas aplikacijas. Mes tai supaprastinome – jei koks draugas jums parašo SMS ar „Facebook“ žinutę, rašiusiojo veidas pasirodo ekrano kampe nesvarbu kokia programėle tuo metu naudojatės. Susirašinėjimas vyksta tiesiog namų ekrane – norėdami atsakyti palieskite draugo veiduką, o norėdami baigti bendravimą – nustumkite jį žemyn.“

Taigi, jau nuo balandžio 12 d. „Google Play“ parduotuvėje pasirodysianti programa „Facebook Home“ taps naujais mūsų telefono namais? Hmm, o man ir dabartiniai atrodo visai nieko.

Kažkodėl netikiu, kad dėl galimybės paspaudus mygtuką „Like“ pamatyti ekrane didžiulį iškeltą nykštį, arba nuolat atsinaujinančių ekrano užsklandų su vis naujais pranešimais, verta įprastą telefoną paversti „Feisbukfonu“.

Kažkodėl kyla įtarimų, kad visoje toje pranešimų makalynėje bus komplikuota susirasti ir elektroninių laiškų programėlę, ir įsirašytą žaidimą. Ekrane nėra jokių navigacijos mygtukų, tad teks pasimokyti, kaip vis dėlto rasti elementarią interneto naršyklę.

Bent jau pradžioje programėlė veiks tik keliuose aukščiausios klasės HTC bei „Samsung“ išmaniuosiuose telefonuose. Aišku, ji bus atnaujinama kiekvieną mėnesį, jau kuriamos jos versijos planšetiniams „Android“ kompiuteriams, tad galime tikėtis, kad visi neaiškumai bus greitai sprendžiami.

Beje, šis gražus „namų“ pristatymas taip ir neatskleidė, kiek jie gali kainuoti. Ne, ne, „Facebook“ programėlė tikrai bus nemokama, o štai už mobilųjį internetą gali tekti suploti nemažai. Šiaip ar taip, o tie nuolat atsinaujinantys pranešimai, nuotraukos ir t.t. megabaitus rys geriau už piktą virusą.

Kita vertus, įžengiame į 4G amžių, megabaitų tik daugės, tad nesakykime fui neparagavę. Juolab, kad Markas Zuckerbergas praneša apie „dar vieną didelį dalyką“.

„HTC First“ – pirmasis pasaulyje „Feisbukfonas“

Scenoje pasirodęs kompanijos HTC vadovas Peteris Chou pristatė ir pirmąjį pasaulyje telefoną, kuriame ši „Facebook“ sąsaja įdiegta iš karto: „Dėl šio telefonu dirbame jau seniai. Akivaizdu, kad „Facebook“ sukūrė unikalią aplinką.

 Matome, kaip mobilieji įrenginiai ir socialiniai tinklai keičia žmonių gyvenimą. O HTC visuomet garsėjo savo drąsa. Išdidžiai pristatome jums „HTC First“ – pirmąjį absoliučiai socialinį telefoną.“

Kad per daug nesiplėstume – šiaip ar taip, o telefonu kol kas bus prekiaujama tik JAV, tik AT&T tinkle, kur jis kainuos 99 dolerius.

Trumpai pristatome pirmojo socialinio telefono, kuris parduodamas su įdiegta specialiai jam pritaikyta „Facebook Home“ sąsaja, charakteristikas.

Tai yra tipiškas ne pats brangiausias HTC telefono modelis. 4,3 colio įstrižainės ekranas, 4G LTE ryšys, dviejų branduolių „Qualcomm Snapdragon 400“ procesorius ir „Android 4.1“. Pirkėjams jis bus siūlomas keturių spalvų – baltos, juodos, raudonos bei šviesiai žydros.

Baterija ir interneto jungtis labiau pritaikytos „Facebook Home“.

Atrodo, kol kas neplanuojama, ar, tiksliau, nepavyksta šios programėlės pasiūlyti „iPhone“ savininkams – „Google“ sistema atvira, tad negali uždrausti taip uždengti kitų programėlių kūrėjų darbų, o su „Apple“ reikia tartis.

Kaip ten bebūtų, tačiau labiausiai mane kankina klausimas: ar tikrai žmonės taip jau trokšta to nuolatinio atvirumo bei ryšio, kurį propaguoja socialinis tinklas siūlydamas savo namus? Jei taip, tai kodėl pastaruoju metu tiek ginčų dėl privatumo?

O jei ne, tai šis „Facebook“ namelis, kuris labai jau primena komunalinį sovietų laikų butą ar triukšmingą bendrabutį, gali ir nesurasti gyventojų. Bent jau man labiau patinka prabangios vilos, kur, kai noriu, esu vienas, o kai noriu – pasikviečiu geriausius draugus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.