Išsispausdintas buto raktas? Fantastų vizija jau pasiekė lietuvių namus

Ne tik raktas. Išsispausdinti jau gali ir varžtą, veržlę, durų rankeną ar apdailos groteles. Ir ne pas ufonautus, ne „kažkur ten“, o Lietuvoje! Prekyboje jau pasirodė buitinis 3D spausdintuvas, kuris, prijungtas prie paprasto kompiuterio, gali tiesiog namuose pagal turimą brėžinį pagaminti norimą daiktą. Trimatis spausdintuvas daiktus gamina iš nekenksmingo bei tvirto PLA bioplastiko, nepalikdamas jokių atliekų. Atrodo fantastiškai, tačiau šiandien su 3D spausdintuvu įmanoma viskas, ką sukuria jūsų fantazija… Na, gerai, beveik viskas – tikro aukso taip išgauti nepavyko.

Daugiau nuotraukų (1)

E. Žemaitienė ir A. Lukošius

Apr 8, 2013, 1:18 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:31 PM

Stebėti, kaip iš spausdintuvo iškyla aštuonkojo čiuptuvai, kėdės, stalo ar svajonių namo modelis - išties fantastiškas reginys. Pasaulyje per pastaruosius metus išpopuliarėję 3D spausdintuvai naudojami netikėčiausiems dalykams – pagal brėžinius jais gali būti išspausdinami muzikos instrumentai, automobilio kėbulai, rankos protezai ir netgi žmogaus organai – žandikaulis, trachėja ir pan. – kurie po to sėkmingai implantuojami. Dabar 3D spausdintuvas tampa prieinamas ir kasdieniam naudojimui buityje.

Lietuvoje pirmasis iš mažmeninių buitinės technikos ir elektronikos tinklų savo klientams 3D spausdintuvą pristatė „Topo centras“. Kokia nuotraukoje matomo „MakerBot Replicator 2“ kaina, mums nepranešė, tačiau pasaulyje toks kainuoja apie 5,5–7,5 tūkst. Lt. Ar tiek už viską pagaminti mokantį meistrą mokėti brangu, spręskite patys. Beje, neišgalintiems įsigyti tokio aparato, parduotuvė teiks ir spausdinimo paslaugą – pagal brėžinį spausdins pageidaujamus daiktus.

Trimačiu spausdintuvu galima sukurti prietaisų dalis, veržles ir rankenėles. Lempų gaubtus, žvakides, auskarus, apyrankes, netgi žaislus bei jų dalis – ką tik sukuria jūsų fantazija ir ko gali prireikti čia ir dabar. Jis gali būti naudojamas ir buitinei technikai remontuoti – turint reikiamos detalės brėžinį ar projektą, ją galima išspausdinti ir naudoti remontuojant sugedusį jūsų prietaisą. 3D spausdintuvu išspausdintos detalės yra patvarios ir lengvos, atsparumu nesiskiriančios nuo mums įprastų metalinių.

Kaip tai veikia?

Iš esmės dirbti labai paprasta – tereikia specialia programėle susiprojektuoti norimo daikto brėžinį ar parsisiųsti jau suprojektuotą, prijungus prie kompiuterio spausdintuvą „užtaisyti“ jį norimos spalvos plastiko žaliava ir paleidus programą žiūrėti, kaip didelę mikrobangų krosnelę primenančiame įrenginyje tas daiktas sukuriamas.

Konkrečiai šis 3D spausdintuvo modelis daiktams spausdinti naudoja aplinkai nekenksmingą PLA bioplastiką, kuris yra tvirtas ir tinka įvairių sudėtingų ir net judančių dalių gamybai. Ant ritės suvyniotą laidą primenanti bioplastiko žaliava siūloma daugiau nei dvidešimties spalvų. Taigi, galima pagaminti bet kokį vienspalvį daiktą arba, trumpam sustabdžius spausdintuvą, pakeisti plastiką – ir detalė bus įvairiaspalvė. Tiesa, vieno kilogramo vienos spalvos PLA plastiko ritė kainuoja beveik 140 litų.

Keista yra tai, kad Lietuvoje pasirodė gaminys, kuris net pasaulyje dar yra naujovė. Tiesa, parodoje „CES 2013“ buvo pristatytas atnaujintas „MakerBot Replicator 2x“. Pastarasis nuo aprašyto spausdintuvo skiriasi tuo, kad detalėms kurti naudoja ABS plastiką.

3D spausdinimo entuziastai vis dar ginčijasi, kuris iš plastikų geresnis, tačiau visi sutinka, kad dirbti su PLA bioplastiku yra daug paprasčiau. ABS, nors ir yra kiek tvirtesnis, reikalauja daugiau karščio, todėl tokie spausdintuvai greičiau genda. Be to, ABS detalės tuo metu, kai yra gaminamos, išskiria nemalonaus kvapo nuodingus dūmus, tad spausdintuvą tektų laikyti garaže.

Tiesa, įspėjame, kad svajonių „Lamborghini“ (tokio, kokį niekada progos pasigirti neturimais daiktais nepraleidžiantis Egidijus Dragūnas fotosesijai pasiskolino iš Tautvydo Barščio ) išsispausdinti nepavyks – 3D spausdintuvai kol kas judančių detalių vienos su kita nesujungia. O ir mažoka toji mašinėlė išeitų – „MakerBot Replicator 2“ gali išspausdinti iki 28,5 cm ilgio, 15,3 cm pločio ir 15,5 cm aukščio daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.