Melaginga „Twitter” žinutė kainuoja milijardus

Programišiai, įsibrovę į naujienų agentūros AP paskyrą tinkle „Twitter” ir paskelbę, kad JAV prezidentas Barackas Obama buvo sužeistas per sprogimus Baltuosiuose rūmuose, ne tik išgąsdino didžiausias rinkas.

Tokia melaginga žinutė, skelbianti apie sprogimus Baltuosiuose rūmuose ir sužeistą JAV prezidentą, parodė, kokie pavojingi gali būti programišiai.
Tokia melaginga žinutė, skelbianti apie sprogimus Baltuosiuose rūmuose ir sužeistą JAV prezidentą, parodė, kokie pavojingi gali būti programišiai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 25, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:42 PM

„Svarbu: du sprogimai Baltuosiuose rūmuose; Barackas Obama sužeistas” – tokia trumpa žinutė buvo paskelbta „Twitter” paskyroje @AP.

Žinoma, jau po kelių minučių naujienų agentūra paskelbė, kad į paskyrą įsibrovė programišiai, todėl pranešimas neatitinka tikrovės. AP kreipėsi į kibernetinio saugumo specialistus.

Tačiau išvengti chaoso, nors ir trumpo, nepavyko.

Pranešimą pasigavo tūkstančiai vartotojų, o reaguodamas į esą dramatiškas naujienas rinkos indeksas „Dow Jones Industrial Average” nukrito net 130 taškų. O tai reikštų apie 136,5 mlrd. JAV dolerių.

Todėl dabar ekspertai jau skambina pavojaus varpais: vienintelis klaidingas pranešimas „Twitter” ne tik apgauna, bet ir daug kainuoja.

Programišiai kenkia reputacijai

„Galiu pasakyti, kad prezidentas sveikas ir gyvas. Jis jaučiasi gerai, ką tik buvau su juo”, – netrukus po klaidingo pranešimo pasirodymo patikino Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Vis dėlto akivaizdu, kad bent jau kibernetinė erdvė nesveikuoja. Programišiai pastaruoju metu ne juokais įsisiautėjo.

Štai šeštadienį panašių atakų taikiniais taip pat tapo socialinių tinklų paskyros, susijusios su „CBS News” laidomis „60 minutes” ir „48 Hours”. Neseniai kentėjo ir dienraščių „The New York Times”, „The Wall Street Journal”, „The Washington Post” tinklalapiai.

Populiarių žiniasklaidos priemonių skelbiama informacija pasitiki milijonai, todėl programišių chuliganizmas dažnai priimamas visiškai rimtai.

Pasekmės gali būti skaudžios. „Melagingos žinutės apie šiurkštų darbuotojų elgesį restoranuose „Burger King” – viena.

Bet pranešti, kad po sprogimų sužeistas prezidentas, – visai kas kita”, – tvirtino internetinio saugumo bendrovės „Duo Security” įkūrėjas Jonas Oberheide’as.

Ragina elgtis rūpestingiau

Po ankstesnių incidentų „Twitter” paragino vartotojus labiau saugoti savo slaptažodžius ir atidžiau rinktis prieigą prie socialinių tinklų.

Šįkart bendrovė tyli. Išplatintas tiktai trumpas pranešimas: „Neskelbiama komentarų apie privačias paskyras dėl saugumo priežasčių.”

Apžvalgininkų teigimu, netrukus galime tikėtis tradicinio „Twitter” žingsnio – rekomendacijų kuo dažniau keisti paskyrų slaptažodžius ir jais apsaugoti belaidžio interneto ryšio tinklus.

Į AP paskyrą „Twitter” įsilaužusi Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą palaikanti programišių grupuotė – Sirijos elektroninė armija paskelbė, kad paskyros slaptažodis buvo „APm@rketing”. Tai ne itin originalu.

Atsakingi patys tinklai

Vis dėlto ekspertai tikina, kad dėl saugumo turėtų labiau stengtis ne vartotojai, o paslaugų teikėjai.

„Didžiąją dalį – 80 proc. atsakomybės turi prisiimti patys socialiniai tinklai, o 20 proc. – vartotojai”, – teigė JAV internetinio saugumo bendrovės „Impermium” vadovas Markas Risheris.

Tiek jis, tiek kiti specialistai siūlo „Twitter” pasekti „Facebook” ir „Google” pavyzdžiu – įdiegti dviejų žingsnių identifikavimo sistemą.

Pavyzdžiui, vartotojas, kuris prie „Twitter” jungtųsi per kompiuterį, sulauktų dar papildomo slaptažodžio ir į savo mobilųjį telefoną. Be to, „Twitter” galėtų leisti paskyrų savininkams pataisyti jau paskelbtus pranešimus – šiuo metu tokios galimybės nėra. („Forbes”, „Reuters”, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.