„Nokia Lumia 925“ – puiki naujovė, bet ar ji išgelbės „Nokia“?

Jei kas dabar puls teigti, kad „Nokia“ išgyvena pakilimą, matyt sulauks nebent smiliaus prie smilkinio. Kita vertus, ši kompanija per gegužės mėnesį pristatė jau antrą aukščiausios klasės telefoną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 11:27 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:09 PM

Tik JAV rinkai skirtas „Lumia 928“ nepasirodė labai įdomus, tačiau „Nokia Lumia 925“ sukėlė visuotini susidomėjimą. Techninės naujojo kompanijos flagmano charakteristikos išliko lygiai tokios pat, kaip „Lumia 920“, tačiau gracingu aliuminio rėmu „aprengtas“ naujokas yra gerokai plonesnis ir net 50 gramų lengvesnis už praėjusių metų modelį.

Tad dabar viskas bus tik geriau? Palaukite – o kas tada nupirks visus tuos tik prieš mėnesį Lietuvos pardavėjus pasiekusius „Nokia Lumia 920“?

Geriausias „Windows“ telefonas

Kol pats rankose jo nelaikiau taip teigti negalėčiau, tačiau visi jį išmėginę vienu balsu tvirtina tą patį, tad kas aš toks, kad ginčyčiausi. Kaip jau minėjau, iš esmės tai ta pati „Lumia 920“, tik atsikračiusi spalvoto polikarbonatinio (nieko bendro su karbonadais) korpuso.

Taigi, viduje tas pats „Snapdragon S4“ dviejų branduolių 1,5 GHz procesorius, 1GB RAM atminties ir 8,7 megapikselio OIS kamera, kurios gamybos problemos taip sulėtino „Lumia 920“ triumfo žygį į Lietuvą.

Nors aliuminio rėmu apjuostas korpusas gerokai plonesnis, į 8,8 mm storio telefoną „Nokia“ sugebėjo įkišti tokios pat 2000 mAh talpos bateriją. Beje, rėmas tuo pat metu atlieka ir antenos funkciją, tik, štai, bevielio krovimo teko atsisakyti.

Kitas svarbus patobulinimas – „Lumia 925“ įdiegtas 4,5 colio įstrižainės AMOLED ekranas. Jo raiška išliko kaip ir senesnio modelio, 1280x768, tačiau kontrasto gylis, akivaizdu, bus gerokai didesnis negu LCD ekranų.

Be to, ekraną dengia „Gorilla Glass 2“ stiklas su „ClearBlack“ technologija, taigi, teigiama, kad ryškios spalvos bus gerai įžvelgiamos net saulės šviesoje. Gamintojams pavyko išsaugoti „Lumia 920“ ekrano jautrumą, tad ir šį telefoną be vargo galėsime valdyti mūvėdami pirštines.

Keista tik, kad „Nokia“ atsisakė idėjos pagaminti telefoną iš vientiso aliuminio gabalo, kaip „iPhone“ ar „HTC One“ – aliuminio rėmu apjuosto modelio nugarėlė iš to paties polikarbonato. Tačiau viduje visos dalys sumontuotos ant metalinės plokštės, tad telefonas atrodo itin tvirtas.

Beje, negalintys gyventi be bevielio įkrovimo, galės įsigyti specialų dangtelį, kuris ir šiam telefonui suteiks tokią funkciją.

Žadama, kad Europos ir Kinijos pirkėjus šis modelis pasieks jau birželio mėnesį, o numatoma kaina sieks 470 eurų. Jei tai tiesa, „Nokia“ stulbinančiai pagerino savo darbo greitį – juk nuo to laiko, kai gavau išbandyti „Lumia 920“, iki prekybos pradžios praėjo geras pusmetis.

Kodėl verta rinktis „Nokia“?

„Man „Windows“ telefonai patinka todėl, kad jie yra visų pirma telefonai, o jau po to kompiuteriai. „Android“ – atvirkščiai. Toks įspūdis, kad tai kompiuteris, kuriame įdiegta galimybė skambinti“, – sakė vienas „Nokia“ išmanųjį telefoną turintis pažįstamas.

Galėtume ir ginčytis, tačiau pozicija yra aiški, tad gerbėjų ši sistema potencialiai turi. O kodėl „Windows Phone“ gerbėjams verta pirkti būtent „Nokia“?

Pirmiausia, be abejonės, dėl „Nokia“ programėlių. „Windows Phone“ sistema nelepina gerų programų gausa, o visos įdiegtos „Nokia“ programos tiesiog stulbinančiai geros.

Pirmiausia, tai, aišku, visiškai nemokama neribota, nenaudojanti interneto jungties navigacija su atsiunčiamais visų šalių žemėlapiais. Būtent „Nokia“ telefonai yra neabejotinai geriausi navigacijos įrenginių pakaitalai.

Miesto navigacija rodo kuria kryptimi ir kokiu atstumu nuo jūsų dabar yra restoranai, parduotuvės ir kitos dominančios vietos (veikia ir Vilniuje, nors ne visada tiksliai).

Galiausiai, kitas didžiausias „Nokia“ pasididžiavimas – „PureView“ kamera ir jos programėlės. „Gyvas kadras“, fiksuojantis šiek tiek judančią nuotrauką. „Nokia Smart Camera“ – galimybė iš kelių serijos kadrų sumontuoti idealią nuotrauką (beje, „Nokia“ teigia, kad kiekvieną greito fotografavimo kadrą kamera fiksuoja 5 MP raiška, o to jokie konkurentai dar nesugeba), kadro stabilizavimą užtikrinantys slankieji lęšiai ir gana geras fotografavimas tamsoje.

„Lumia 925“ pirmasis iš šios serijos telefonų turės įdiegtą „Hipstamatic“ sukurtą „Oggle“ programėlę. „Oggle“ – tai kūrybingų fotografijos entuziastų bendruomenė, kurios nariai gali dalintis tarpusavyje aukštos kokybės nuotraukomis. Vartotojai nuotraukomis galės dalintis ne tik „Oggle“, bet ir įkelti jas į populiariausius socialinius tinklus „Facebook“, „Twitter“, „Foursquare“ ir „Instagram“. Minėta programėlė, kaip ir „Nokia Smart Camera“, bus prieinama ir kitiems „Lumia“ telefonų modeliams. „Kartu su „Nokia“ mes keičiame vartotojų nuomonę apie išmaniųjų telefonų kameras. „Nokia“, kurdama „Lumia 925“ modelį, dar labiau ištobulino „Lumia“ telefonų fotografavimo ir filmavimo galimybes”, – sakė korporacijos „Microsoft“ „Windows Phone“ padalinio viceprezidentė Terry Myersonsakė.

Taigi, pliusų telefonas turi itin daug, tik taupų lietuvį, žvelgiant į jo kainą, vis tiek kankina klausimas – ar tie pliusai verti tiek, kad už vis dar paauglystę išgyvenančios „Windows Phone“ sistemos telefoną mokėtume tiek pat, kiek už geriausią „iPhone“ ar „Samsung Galaxy S4“?

Gal ne tuos atleido?

Visi žinome, kad pavėlavusi į išmaniųjų telefonų ir laisvų programėlių parduotuvių traukinį, „Nokia“ išgyveno tragiškai sunkius laikus.

Gamintojas, kurio pavadinimas ilgus metus buvo mobilaus telefono sinonimu, buvo priverstas visame pasaulyje uždarinėti savo biurus, atleisti minias darbuotojų, nutraukti operacinės sistemos „Symbian“ palaikymą ir t.t.

Didžiausia bėda tapo pernelyg lėtai kintantis korporacijos mąstymas, pražiopsoti svarbiausi poslinkiai ir tendencijos. Tačiau stebint, kaip naujų telefonų pristatymas vyksta dabar, susidaro įspūdis, kad greičiau mąstyti kažkas taip ir neišmoko.

Juokelių apie estišką suomių greitį nelaidysime, tačiau sunku negūžčioti pečiais, kai tarp telefono pristatymo ir prekybos juo pradžios šiais laikais praeina daugiau negu pusmetis, kaip tai atsitiko su „Lumia 920“. Pristatytas fantastiškų galimybių, modernus ir labai įdomus aukščiausios klasės telefonas buvo anksčiau negu „iPhone 5“, o Lietuvą jis pasiekė tik balandžio mėnesį.

Kažkaip sunkiai įsivaizduoju tokį gerbėją, kuriam būtų pakakę kantrybės laukti šio toli gražu ne pigaus modelio šitiek laiko.

Dar sunkiau įsijaučiu į tokio gerbėjo kailį dabar – žmogus sulaukė, jau paruošė pinigus, tuoj eis pirkti „Nokia 920“ ir, staiga, štai jums – dar geresnis „Nokia 925“!

Tai ką dabar daryti? Laukti naujo? Tačiau „Nokia“ atstovai Lietuvoje savo pranešime patys rašo: „Pirmiausia „Nokia Lumia 925“ bus pristatyta Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir Kinijos rinkose. „Lumia 925“ pasirodymo data ir kaina Lietuvoje bus patikslinta artėjant prekybos pradžiai.“

Gal vėl reikės laukti pusmetį? Tačiau jei ir nereikės, lieka „Nokia“ palinkėti, kad nebūtų prigaminusi per daug „Lumia 920“, nes kas gi pirks ne naujausią modelį? O, juk lygiai ta pati klaida jau buvo padaryt su „Lumia 900“, kai tik pasirodžius telefonui buvo pripažinta, kad naujausia „Windows Phone 8“ sistema jame neveiks.

Bet nemuškime gulinčio – svarbu, kad net laipiodama ant visų grėblių „Nokia“ kuria vis geresnius telefonus, o „Lumia 720“ su malonumu įsigyčiau ir pats.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.