Ar viešųjų pirkimų informacinė sistema tikrai saugi?

Iš viešųjų pirkimų informacinės sistemos galėjo būti vagiami duomenys. Jeigu šie įtarimai pasitvirtintų, reikštų, kad įmonės, turėjusios priėjimą prie duomenų, galėjo neskaidriai laimėti viešųjų pirkimų konkursus. 

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

May 21, 2013, 7:13 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:02 AM

Tokių įtarimų kilo Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriui Žydrūnui Plytnikui.

„Perkančiosios organizacijos skundžiasi, kad sistema stringa, tačiau didžiausią nerimą sukėlė tarnybos vadovo informacija, jog vykdant pirkimus per šią sistemą nutinka taip, kad būtent paskutinėmis minutėmis pateikti pasiūlymai būna mažiausios kainos ir būtent jie laimi pirkimus", - susirūpinimo sistemos saugumu interviu Lietuvos radijui neslėpė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, būna atvejų, kai perkantieji spėja pirkimų apimtis vos ne vieno lito tikslumu, tai leidžia abejoti sistemos saugumu, kyla įtarimų, ar teikėjai pasinaudoja neteisėtai įgyta informacija.

Susitikime su premjeru Ž. Plytnikas pateikė praėjusių metų veiklos ataskaitą ir pasiūlė, kad reiktų atnaujinti viešųjų pirkimų elektroninę sistemą.

Po pasitarimo A. Butkevičius pavedė Ūkio ministerijai išsiaiškinti, ar jo abejonės dėl sistemos saugimo yra pagrįstos. Jis neatmeta galimybės, kad jeigu ši informacija pasitvirtins gali tekti kreiptis į tam tikras teisėsaugos institucijas.

Tuo metu VPT atstovė spaudai Aušra Pocienė sako, kad prieigos prie duomenų konkursų dalyviai neturi ir jų gauti negali.

„Konkursų dalyviai neįsilaužia į mūsų sistemą, o naudojasi jiems suteiktais prisijungimo duomenimis“, - sakė ji.

Ji negalėjo pateikti konkrečių konkursų atvejų, kurių metu buvo įtarta dėl duomenų nutekėjimo.

Pagrindine sistemos atnaujinimo priežastimi VPT atstovė įvardino tai, kad ji yra morališkai pasenusi. Dar viena atnaujinimo priežastis – kitų tarnybos naudojamų sistemų – Viešųjų pirkimų monitoringo ir Centrinio viešųjų pirkimų portalo nesuderinamumas su pagrindiniu konkursų valdymo moduliu.

Šiuo metu yra vykdomas pagrindinės informacinės sistemos auditas, kai jis bus baigtas ir išvados pateiktos vyriausybei, bus skelbiamas konkursas dėl jos atnaujinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.