Kodėl už taisyklingą kalbą tenka daugiau mokėti?

Trumpas tekstines žinutes (SMS) siunčia ir gauna kiekvienas. Tačiau toli gražu ne kiekvienas žino įvairias su šiuo išradimu susijusias subtilybes. Pavyzdžiui, lietuviško interneto platybėse klaidžioja paaiškinimas, jog SMS žinutės ilgis – 160 simbolių - toks yra dėl to, kad „taip sugalvojo“ jos išradėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 22, 2013, 11:20 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:42 AM

Iš tikro SMS žinutė tokio ilgio yra tik dėl to, kad šios žinutės yra siunčiamos specialiu protokolu, kurio dydis yra 1120 bitų. Dėl to žinutėje telpa 160 įprastinių (7 bitų dydžio) arba 70 koduojamų (16 bitų dydžio) ženklų.

Taigi, užtenka parašyti vieną lietuvišką raidę, ar neįprastą simbolį (pavyzdžiui, euro ar dolerio ženklą) ir jūsų rašomo SMS ilgis susitrauks daugiau nei perpus – iki septyniasdešimties ženklų.

Anksčiau, kai atskirų SMS žinučių kainos buvo didesnės, tai buvo rimta problema, tačiau dabar kalbinti mobiliojo ryšio operatorių atstovai į tai tiesiog numoja ranka – anot jų, klientai žinutes skaičiuoja ne šimtais, o tūkstančiais, ir tokių problemų jau seniai nepastebi.

Jei esate iš tų žmonių, kurie vis dar skaičiuoja kiekvieną išsiųstą SMS žinutę, patartina ne tik vengti neįprastų simbolių, bet ir nesiųsti ilgų žinučių (tokių, kai į vieną žinutę „sulipdomi“ du, trys ar dar daugiau SMS).

Kadangi kartu su „prilipdytu“ antru SMS yra siunčiama papildoma informacija, antrojo SMS ilgis yra 153 ženklai (arba 67 koduoti ženklai). Nors teoriškai vienu metu galima išsiųsti 255 SMS ilgio pranešimą, dauguma mobiliųjų telefonų šį skaičių riboja iki 6-8 SMS ilgio žinutės.

Kam naudojamos „tyliosios“ SMS žinutės?

• Pirma SMS žinutė buvo išsiųsta 1992 metais, Didžiojoje Britanijoje. Žinutė buvo siųsta iš asmeninio kompiuterio į mobilųjį telefoną. Žinutės tekstas buvo „Laimingų Kalėdų!“, nes SMS buvo išsiųstas gruodžio mėnesį, šventiniu laikotarpiu.

• Pirmieji telefonai negalėjo siųsti SMS žinučių. Pirmoji tokią galimybę į telefonus įdiegė „Nokia“ 1993 metais.

• 1997 metais SMS paslaugas Lietuvoje pristatė „Bitė GSM“. 

• Nuo tada SMS žinučių mastai neįtikėtinai išsiplėtė. 2012 metais buvo išsiųsta apie 9 trilijonus SMS žinučių. Manoma, kad 2013 metais už SMS žinutes pasaulio mobilieji operatoriai susišluos apie 397 mlrd. Lt (150 mlrd. JAV dolerių). Tiesa, prognozuojama, kad pelnas pradės drastiškai kristi nuo 2015 metų, kai vis didesnė žmonių dalis bendraus internetu.

• „Tylioji“ SMS žinutė yra naudojama, kai reikia susekti telefono savininką. Telefonas tokių gaunamų žinučių neužfiksuoja – telefono savininkas tokią žinutę susekti galėtų nebent su specialia įranga. Dažniausia „tyliosios“ žinutės yra siunčiamos policijos ir specialiųjų tarnybų. Anot Vokietijos portalo heise.de, 2010 metais Vokietijoje policija išsiuntė apie 500 tūkst. „tyliųjų“ SMS.

• „Mirksinti“ SMS žinutė yra tokia, kurią telefonas parodo ne „gautų“ SMS žinučių skyrelyje, o transliuoja tiesiai ant ekrano. Ji dažniausia naudojama perspėti apie pavojų arba konfidencialiai informacijai perduoti – tokia žinutė neišlieka telefono atmintyje. Anksčiau tai būdavo įmanoma surinkus kodą „0001“ SMS žinutės pradžioje, o dabar tokią paslaugą siūlo keli internetiniai tinklapiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.