„Adidas“ nori paversti futbolą išmaniu žaidimu

Atrodytų, na, kas gali būti išmanaus sporte, išskyrus patį sportininką, trenerį ir teisėją? Ilgus metus futbolas spyriojasi neįsileisdamas jokių technologijų. Ir teisingai – kam būtų įdomu žiūrėti, kaip muša sportininkas, kuriam kompiuteris nurodo smūgio jėgą, kryptį bei nuotolį? O jau neklystantis, neteisingų įvarčių neįskaitantis, pražangų nepražiopsantis teisėjas išvis niekam nereikalingas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 28, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:37 AM

Tačiau tai negąsdina „Adidas“ – kompanija pristatė kamuolį ir 99 gramus sveriančius futbolo batelius, kuriuose įdiegtos technologijos, analizuojančios žaidėjo veiksmus ir padedančios treniruotis. Net gaila, kad lietuviams šios stebuklingos kurpaitės ir rutulys nelabai kuo pagelbės – ir patys žinom, kad žaidžiame bulvių laukuose.

Naujausių gaminių pristatyme „Adidas“ labiausiai didžiavosi 99 g sveriančiais futbolininko bateliais. Lyg nebūtų gana to, kad nauji bateliai sveria tiek, jog futbolininkai pradės jausti papildomą nenukirpto kojos nago svorį, į juos dar įdiegta ir elektroninė „miCoach Elite“ sistema.

Ši sistema renka ir į planšetinį kompiuterį siunčia duomenis apie batelį avinčio žaidėjo kojos darbą. Taip treneris gali rinkti statistinius duomenis apie kiekvieno futbolininko nubėgtą atstumą, vidutinį greitį, žingsnių dažnį, sprinto trukmę, pagreitį, širdies darbą ir t. t.

Per pristatymą mažiau negu „iPhone“ sveriantis batelis kabėjo ore ant magnetinės pagalvės. Pagamintas iš vieno sluoksnio poliesterio ir poliuretano mišinio, batelis, anot gamintojų, koją nuo traumų saugos ne prasčiau negu visi įprasti batai.

„Adidas“ prisipažino, kad norint pradėti masinę naujų batų gamybą, teks pakeisti visą gamybos procesą.

Prie tokio bato, aišku, reikalingas ir atitinkamas kamuolys. „Adidas“ išmaniajame kamuolyje taip pat įdiegta unikali technologija. Jo viduje įrengta 12 strypų, kurie perduoda signalą jutikliui. Kamuolyje yra ir baterija, įkraunama padėjus jį ant specialaus padėklo.

Daviklis registruoja kamuolio skrydžio greitį, sukimąsi, skrydžio nuotolį ir kryptį. Jis nustato slėgio kampą ir netgi „supranta“, kuria koja buvo spirtas. Visi duomenys nedelsiant patenka į planšetinį kompiuterį, kur įdiegus specialią programėlę, jie iškart analizuojami.

Taigi, nebereikia laukti pertraukos, kad galėtum sužinoti, ką ir kaip darei, o treneris žaidimą pagaliau galės paveikti ne tik keiksmais ir mojavimu rankomis.

Aišku, Europos futbolo turnyruose tokios technologijos atsiras dar negreitai – tradicijų svarbą jau minėjome. Tačiau JAV MLS lyga naująsias technologijas planuoja pasitelkti jau šiame sezone. O gaila – juk neįdomu, kai žvaigždės paslaptis virsta skaičiais ir faktais.

Viena laimė, kad teisėjų dar niekas jutikliais vartuose ir marškinėliuose nekeičia. Juk po to beliktų patį futbolą kompiuteriniu pakeisti.

Sekite įdomiausias verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.