„BlackBerry Z10“ bandymas: geriausias liečiamas „BlackBerry“ nepakankamai geras

„iPhone“ ir „Samsung“ klestėjimo laikais Kanadoje įsikūrusiai RIM, gaminančiai telefonus „BlackBerry“, atėjo sunkūs laikai.

Telefono ekranas sodrus ir ryškus (bent jau patalpoje).<br>A. Abišala
Telefono ekranas sodrus ir ryškus (bent jau patalpoje).<br>A. Abišala
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jun 5, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:03 PM

Jei prieš penkerius metus kiekvienas JAV verslininkas ir žvaigždė nepaleisdavo šio telefono, tai dabar kiekvieno rankose puikuojasi naujausias „iPhone“.

Panašiai situacijai esant ir Europoje, RIM nutarė imtis rimtų veiksmų. Pervadinusi įmonę į „BlackBerry“, sukūrė naują operacinę sistemą „Blackberry 10“ ir išleido savo flagmaną – didelį, prabangų telefoną liečiamu ekranu „BlackBerry Z10“.

Steroidų pririjusį „iPhone“ primenantis telefonas turi tapti „BlackBerry“ koziriu kovojant dėl vietos telefonų liečiamais ekranais pasaulyje.

Ar „BlackBerry“ pavyks su šiuo telefonu atsiriekti gabalą rinkos? Sužinosite perskaitę portalo lrytas.lt apžvalgą.

Pirmas žvilgsnis

Telefonas atkeliauja nedidelėje, bet sunkioje dėžutėje. Pakėlus dangtelį, ant specialaus padėkliuko randamas telefonas, po juo, kaip jau įprasta, slepiasi laidai (ausinės, „Micro USB“ jungtis ir įkroviklis) bei instrukcijos.

Paėmus telefoną į rankas, susidaro malonus įspūdis. Jis atrodo solidžiai ir dėl guma dengtos nugarėlės tvirtai laikosi rankoje.

Keli telefono fiziniai mygtukai – viršuje esantis įjungimo mygtukas ir dešiniajame šone įrengti garso valdymo mygtukai - lengvai pasiekiami viena ranka, nors galėtų būti kiek lengviau paspaudžiami.

Lanksti telefono nugarėlė nusiima itin lengvai, nes yra specialus tarpelis nagui įsprausti.

Į telefoną dedamos kortelės vietą rasti nesudėtinga, tereikia patraukti iš kelio neįprastai ilgą ir siaurą bateriją.

Naudojimas, vartotojo sąsaja

Spustelėjus įjungimo mygtuką, labai nemaloniai nustebina ilgas telefono įsijungimo laikas. Po ilgo laukimo išdidžiai įsijungia „BlackBerry 10“ operacinė sistema.

Telefono ekranas kontrastingas, aiškus, gerai reaguoja į lietimą, tačiau galima pastebėti, kad jis yra tamsokas, o išėjus į lauką - situacija dar prastesnė.

Labai keistas „startinio ekrano“ nebuvimas. Telefono savininkas tiesiog nubloškiamas į ekraną su daugybe programėlių pasiūlymų, nėra kitiems telefonams įprasto lango su, tarkime, laikrodžiu ir keliais svarbiausiais pasirinkimais (SMS rašymas, kamera, adresų knygelė). Kita vertus, toks startinis ekranas atsiranda kiekvieną kartą atrakinus telefoną.

Pirmiausia pabandžiau parašyti SMS žinutę. Skaitmeninė klaviatūra nenuvilia. Nors mygtukai nedideli, tačiau itin tiksliai atspėjo mano piršto poziciją, be to, storesnių pirštų savininkai gali paversti telefoną šonu ir rašyti tokiu būdu. Taip pat, spaudomi mygtukai skleidžia neerzinantį, ausiai mielą garsą. Smulkmena, bet maloni.

Skambučio garsas aiškus, švarus, nėra prie ko prikibti.

Interneto naršymas iš pradžių taip pat nekelia problemų, interneto svetainės užkraunamos lengvai. Tačiau čia prasideda smagumas. Panaršius svetaines, naršyklę norisi išjungti, bet nepavyksta. Nėra jokio „atgal“ mygtuko. Fiziniai mygtukai – taip pat nepadeda, pavyksta tik pagarsinti ar patylinti aparatą.

Po ilgų kančių ir svarstymų supratau, kad norint uždaryti kokią nors programą, reikia pirštu braukti nuo pačios telefono apačios į viršų. Tai keista, nenatūralu ir erzina. Be to, kartais pavyksta netyčia išjungti programą tiesiog norint pažvelgti, kas yra internetinio puslapio viršuje. Galėčiau sakyti, kad paprasto - atgal arba į pradinį ekraną - nukreipiančio mygtuko nebuvimas yra didžiausias vartotojo sąsajos trūkumas.

„Močiutės testas“

Bepigu naudotis nauju telefonu, kai aktyviai domiesi technologijomis. Kur kas įdomiau duoti telefoną žmonėms, kurie telefonus naudoja tik skambučiams ir žinutėms rašyti (pavyzdžiui, savo merginai) ir stebėti, kaip jiems sekasi su liečiamuoju „BlackBerry“ dičkiu.

Iš pradžių daviau telefoną vakare sutiktiems draugams. Paprašiau jų išbandyti telefono kamerą. Šią funkciją jie tuoj pat rado. Tačiau kai paprašiau grįžti į pradinį ekraną (jei jau pamiršote, tai į pradžią šiame telefone galima grįžti braukiant pirštu nuo telefono apačios į viršų, per patį vidurį ekrano), prasidėjo visai kita istorija.

Jie spaudžiojo mygtukus, netyčia darė vis daugiau fotografijų ir vis labiau nervinosi. Viena vertus, smagu turėti telefoną-galvosūkį, kita vertus, šiuolaikinis telefonas turėtų būti gerokai draugiškesnis naujam vartotojui.

Kai telefoną į rankas paėmė mano mergina, iš pradžių išgirdau daug pagyrimų telefono dizainui. Tačiau kuo toliau, tuo mažiau komplimentų girdėjau. Ilgas įsijungimo laikas, nepatogi sąsaja ir kartais nei iš šio, nei iš to išsijungiantis „Facebook“ (braukiant pirštu iš apačios į viršų) tikrai nesukėlė susižavėjimo. Po kelių minučių telefonas buvo padėtas į šoną.

Techninės charakteristikos

Išmatavimai: telefono aukštis – 130 mm, plotis – 65,6 mm, storis – 9 milimetrai, svoris – 136 gramai. Jei kam nors sunku skaičius paversti vaizdu, siūlyčiau tiesiog įsivaizduoti kiek stambesnį ir sunkesnį „iPhone 5“.

Ekranas: 1280x768 rezoliucija, 4,2 colio įstrižainė.

Varikliukas: „Snapdragon“ 1,5 Ghz dviejų branduolių procesorius, 2 GB RAM atminties, 16 GB talpos (yra galimybė pridėti iki 32 GB talpos „Micro SD“ kortelę).

Jungtys: USB 2.0 ir Micro HDMI jungtys, bei 3.5 mm jungtis ausinėms.

Baterija: 1800 mAH, gamintojas skelbia, kad ji atlaiko 10 valandų nepertraukiamo kalbėjimo arba 13 dienų budėjimo režimu. Tokio dydžio ir svorio telefonas tikrai galėtų turėti talpesnę bateriją, nes aktyviau naudojant šį telefoną, ji išsenka gana greitai.

Kameros: Gale esanti kamera daro 8 megapikselių raiškos fotografijas ir 1080 p raiškos HD vaizdo įrašus. Taip pat siūlomas „Time Shift“ režimas – paspaudus mygtuką greit padaroma fotografijų seka, iš kurios galima pasirinkti labiausiai patikusią. Fotoaparato kamera gana gera, ryški, tačiau filmuojant reiktų vengti staigesnių judesių. Telefono priekyje yra antra 2 megapikselių raiškos kamera, kuri padeda darant vaizdo skambučius arba fotografuojant save.

Įvertinimas

Telefonas yra neblogas daugelyje sričių (ekranas, kamera, žinučių rašymas, skambučių kokybė), tačiau nelenkia savo konkurentų. Pridėjus savų kaprizų turinčią „BlackBerry 10“ vartotojo sąsają bei gan aukštą prietaiso kainą (dauguma parduotuvių Lietuvoje šiuo metu siūlo telefoną už maždaug 2 tūkst. litų), galima daryti išvadą, kad rinkoje yra gerokai patrauklesnių telefonų liečiamais ekranais.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.