Ar įmanoma apsaugoti savo išmanųjį telefoną nuo vagių

Išmaniųjų telefonų vagysčių skaičius pasaulyje auga net greičiau negu tokių įrenginių savininkų skaičius. „Omnitel“ per pusmetį atlygino nuostolius kas penktam telefoną apsidraudusiam klientui. JAV vien praėjusiais metais buvo pavogta 16 mln. išmaniųjų telefonų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-06-21 23:29, atnaujinta 2018-03-05 06:53

Niujorko valstijos generalinis prokuroras netgi pasikvietė "Apple", "Google" bei kitų kompanijų vadovus pasvarstyti, kaip apsaugoti išmaniuosius įrenginius nuo vagių. Lietuviai gi taupo pinigus neapdrausdami brangiausio turto savo kišenėje, tad lieka patiems ieškoti būdų, kaip gintis nuo vagių. Keli patarimai, kaip apsaugoti ar surasti jau pavogtą išmanųjį įrenginį, galiausiai, kaip bent jau apkartinti vagies sėkmę.

„Kietieji“ sprendimai

IMEI kodas. Telefono žudikas ir radikas

Tai kiekvienam mobiliojo ryšio telefonui (ne tik išmaniajam) priskirtas individualus kodas. Lyg koks automobilio kėbulo numeris, penkiolikos skaitmenų IMEI (angl. International Mobile Equipment Identity) gali padėti aptikti pavogtą telefoną, net jei vagis pakeitė SIM kortelę ar perrašė programinę įrangą.

Savo telefono IMEI kodą galite aptikti ant originalios pakuotės, jis užrašytas ant specialaus prie telefono klijuojamo lipduko (dažniausiai aptinkamas išėmus bateriją), taip pat jis bus parodytas telefono ekrane, surinkus tokią simbolių seką: *#06#.

Mobiliojo tinklo operatoriai visuomet mato, koks yra vieno ar kito skambinančiojo telefono IMEI kodas, todėl gavę pranešimą, kad kažkurį reikia blokuoti, automatiškai nebeleis tokiu telefonu pasinaudoti. Taigi, teoriškai vagims turėtų likti tik plyta. Teoriškai operatorius turėtų padėti rasti bet kurį pavogtą telefoną. O kaip praktiškai?

Jei pavogė telefoną, tiesiogiai į operatorių kreiptis ir prašyti jį rasti pagal IMEI kodą nepavyks, – reikia kreiptis į policiją, ji užves bylą ir kreipsis dėl paieškos. Jei telefonas dar nedingo iš šalies, yra tikimybė, kad jis tokiu būdu galiausiai bus aptiktas. Aišku, išvežus telefoną, jo paieška turėtų užsiimti kitos šalies policija, ir tai vis labiau komplikuoja reikalą.

Galiausiai, vien iš pykčio galima kreiptis į operatorių, kad blokuotų IMEI. Tai kraštutinis sprendimas – blokuotas IMEI nebeatkuriamas, tad legaliai toks telefonas bus „miręs“, jis nebeveiks niekur pasaulyje.

Bėda tik ta, kad vagis vis tiek galės parduoti jį dalimis arba tą IMEI perrašyti. Kodo perrašymas „legalus ir paprastas“, kaip automobilio kėbulo numerio perkalimas. Senuose telefonuose tai buvo galima padaryti programiškai, daugelio naujųjų įrenginių gamintojai imasi papildomų apsaugos priemonių.

Kodas įrašomas į vienkartinę mikroschemą, tad norint jį pakeisti, teks keisti pačią schemą ar visą telefono plokštę. Eiliniam vagišiui tai jau per sudėtinga, tačiau organizuota grupė sprendimą ras.

„Mes prekiaujame tik legaliais telefonais, o visi tinkle veikiantys telefonai įtraukti į IMEI duomenų bazę. Ten yra sudaromas „juodasis sąrašas“, į kurį įtraukiami telefonai yra blokuojami ir nebeveiks jokiame tinkle.

Tikrai nepavyks naudotis telefonu, kurio IMEI buvo pakeistas ir neatitinka IMEI reikalavimų – trūksta skaičiaus, visi skaičiai yra nuliai ir t.t. Tačiau jei telefono IMEI yra pakeistas į visiškai atitinkantį reikalavimus, sistemai jo tiesiog nepavyks identifikuoti, todėl jis gali sėkmingai veikti“, – pakomentavo „Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė.

Nepirk vogto

Jei perkate telefoną „iš rankų“, ir nenorite patirti problemų (policininko prie durų ar virtusio plyta įrenginio) būtinai patikrinkite, ar perkamas daiktas nėra vogtas. Tai padaryti galima šioje svetainėje – įvedę telefono IMEI gaunate atsakymą, ar jis neįtrauktas į vogtų įrenginių sąrašą. 

Vaizdo kamera – išdavikė

Iškart įspėju – šis metodas kol kas bent jau mano tikrintuose telefonuose neveikia. Tačiau gamintojai tikrai gali lengvai jį įdiegti (priimkite tai, kaip rekomendaciją), o brangių fotoaparatų gamintojai – jau seniai įdiegę.

Mat kiekviename JPG nuotraukos faile yra įrašomas ne tik pats vaizdas, tačiau ir taip vadinami EXIF duomenys. Specialia programėle juos peržiūrint galima matyti, kokiu įrenginiu, kokiu objektyvu, kokiu išlaikymu, diafragma buvo daryta nuotrauka.

Čia įrašyta ir kameros programinės įrangos versija, ir telefono (jei nuotrauka daryta telefonu) modelis bei programinės įrangos versija. Taip pat EXIF gali parodyti ir unikalų kameros numerį.

Deja, telefonų gamintojai nesugalvojo, o gal ir nepanoro diegti tokios funkcijos, tad numerio ten nerasite, o štai pavogtą brangų fotoaparatą tokiu būdu rasti tikrai galima. Aišku, jei fotografas pasirūpino, kad į EXIF toks numeris būtų įrašomas.

Daugelis kamerų vagių nesivargina nieko keisti, parduoda ją kaip pavogę, o kiti dar ir patys prisifotografuoja, talpina nuotraukas į socialinius tinklus ir t.t. Taigi, jei jūsų kamera į nuotrauką įrašo savo serijos numerį, tereikia pasinaudoti, pavyzdžiui, šia svetaine.

Įmetate turimą pavogtąja kamera darytą nuotrauką, arba rankomis suvedate žinomą serijos numerį, o svetainė ieško tuo aparatu darytų nuotraukų internete. Na, o radus ją socialiniame tinkle, rasti patį vagį tikrai nebesunku.

Nors, kaip jau minėjau, telefono kameros serijos numeris į EXIF nerašomas, vis dėlto ji tikrai gali padėti aptikti kvailesnį vagį. Jei tas tiesiog pakeis SIM kortelę ir sugalvos pasigirti prieš draugus, akivaizdu, kad fotografuosis ir fotografuos.

O jei jūsų išmaniajame telefone nustatyta funkcija, visas nuotraukas įkelti į jūsų debesį, ten gali atsirasti ir vagies darytų kadrų. Vėlgi – veido ieškoti lengviau, negu beveidžio. Vis dėlto tai labai reta sėkmė, nors neseniai JAV ir kilo juoko banga, kai pavogusi „iPad“ vagilė prisifotografavo save, o jos nuotraukos tuoj pat atsidūrė ant apvogtojo „Facebook“ sienos.

„iOS 7“ – naujovė prieš vagis

Į neseniai pristatytą naują „iPhone“ operacinę sistemą „Apple“ įdiegė papildomą apsaugą nuo vagių. Dabar pamėginus pakeisti telefono nustatymus, perrašyti jo programinę įrangą ar dar kaip nors ištrinti buvusio savininko asmenybę, telefonas pareikalauja suvesti slaptažodį. Jei jo nežinai – joks programinės įrangos perrašymas nepadės.

Taip savo „iPhone“ galima užblokuoti ir per atstumą, kai jis jau prarastas. Jei vagis telefoną išjungė, blokavimas bei duomenų ištrynimas įvyks iškart jį įjungus.

„Minkštieji“ sprendimai

Čia kalbėsiu apie dingusį telefoną padedančias aptikti programėles. Tokį sprendimą pavadinau „minkštu“, nes absoliuti tų programėlių dauguma tampa bejėgėmis paprasčiausiai atjungus telefono mobilųjį internetą, o išėmus telefono bateriją - iš jų jokios naudos.

Tačiau kartais, ypač žiopliems ar bijantiems, kad telefonas bus nugvelbtas tiesiog jiems iš panosės, piliečiams tokios programėlės gali padėti išvengti ankstyvos žilės.

Čiupk, griebk, bėk

Labai dažnai telefonai pavagiami tiesiog neatsargiai pasidėjus juos viešoje vietoje ir užsižiopsojus. Kur kas rečiau taip, kaip tai atsitiko man, kai į neužrakintą viešbučio kambarį naktį, kai visi miega, įsliūkinęs vagis tyliai išneša prie galvos gulėjusį telefoną.

Ir vienu ir kitu atveju nuo tokios vagystės efektyviai apsaugotų įkyrus garsinis ar šviesos signalas. Yra būtent tai darančių programėlių.

„Google Play“ programėlių parduotuvėje rasite tokias nemokamas programas, kaip „Anti Thieft Alarm“, „UnTouchedMe Free“, „Don’t Touch Me“ ir t.t.

Iš esmės visos šios programėlės veikia taip pat – įjungia garsinę signalizaciją, jei kažkas pajudina jūsų telefoną, atjungia jį nuo kroviklio ar pamėgina atrakinti ekraną ir per porą sekundžių nesuveda reikiamo slaptažodžio.

Telefonas pradeda kaukti, skambėti, blyksėti, fotografuoti. Skirtingos programėlės veikia skirtingai, tačiau idėja ta pati – atkreipti užsižiopsojusio savininko dėmesį.

Dar viena naudinga tokių programėlių funkcija – jos atbaido ir tuos, kurie jūsų telefono nevagia, tačiau mėgina slapta juo pasinaudoti, kol jūs nematote.

Būtent norintiems sugauti į telefoną pašnipinėti lendančius smalsuolius labai pravers programėlė „SpyCatch“. Kai kas nors pamėgina įvesti neteisingą ekrano atrakinimo kodą, ši programėlė įjungia priekinę vaizdo kamerą ir nufotografuoja smalsuolio veidą. Pasirinkus mokamą versiją, telefonas automatiškai tokią nuotrauką pasiųs jums elektroniniu paštu.

Taigi, gausite tvirtą liudijimą kas ir kada lindo prie jūsų telefono. Arba tiesiog galimybę sugauti tą, kas jį nučiupo.

O kur jis dingo?..

Yra nemažai programėlių, kurios gali padėti surasti jau „praganytą“ telefoną. Deja, efektyviai jos veikia tik jei telefonas pamestas – vagiui telefoną išjungus ar išėmus bateriją, tokios programėlės pasirodo bejėgės.

Tokios programėlės, kaip „Android Lost“, „Missing Droid Locator“, daugelis antivirusinių programėlių turi funkcijas, padedančias rasti dingusį telefoną. Visos veikia gana panašiai – įdiegus programėlę, registruojamasi svetainėje ir toji suteikia jums galimybę valdyti savo telefoną iš toli.

Daugeliu atveju galite įjungti telefono GPS imtuvą ir pamatysite jo buvimo vietą žemėlapyje. Galite perskaityti paskutines iš telefono siųstas SMS, per atstumą priversti jį kaukti ir mirksėti, gauti naują numerį, jei telefono SIM pakeista.

Viskas labai šaunu, tačiau vagišiui tereikia išimti bateriją, išjungti telefoną, įjungti jį ten, kur nėra ryšio ir perrašyti sistemą, ir jokios naudos iš tokių programėlių nebebus. Užtat jei telefonas iškrito iš kišenės, kai slapstydamiesi nuo policijos paupyje po krūmais gėrėte alų, tokios programėlės bus tiesiog nepakeičiamos.

Be to, daugelis gali padėti šnipinėti savo artimuosius (nors to ir nepatartume) – įdiegiate į vaiko telefoną jam nežinant, ir visuomet galite pamatyti žemėlapyje, kur jis bastosi.

Užtikrintas sprendimas

Suprantu, kad tai jau skambės kaip reklama, tačiau tikrai ramiai jausitės tik apdraudę savo įrenginį. Ne todėl, kad tuomet niekas jo nepavogs, o todėl, kad nieko neprarasite.

Pusmetį draudimo paslaugas teikianti kompanija „Omnitel“ pranešė, kad išmokas gauna kas penktas apsidraudęs. Tiesa, dauguma ne dėl to, kad būna apvogti, o dėl to, kad jų telefonas sudužo ar kitaip nukentėjo per neatsargumą.

„Dažniausiai telefonai dūžta. Net trys ketvirtadaliai visų draudžiamųjų įvykių, dėl kurių „Lietuvos draudimas“ atlygino nuostolius apsidraudusiems „Omnitel“ klientams, – telefonai sudužo iškritę iš rankų, įskilo jų ekranai ar atsitiko panašios nelaimės. Beveik kas penktas registruojamas įvykis yra dėl vandens rizikos, 7 proc. – dėl vagystės su apiplėšimu“, – sako „Lietuvos draudimo“ gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Aišku, draustis brangu, tuos pinigus prarasi tikrai, o telefono gali niekas ir nevogti… Ką gi – spręsti reikia patiems. Tik žinokite, kad užtikrintų techninių priemonių nuo vagių dar nerado niekas… Ai, tiesa, yra viena – nežioplinėti ir savo daiktą atidžiai prižiūrėti… „Atidžiai“, tai ne užpakalinėje džinsų kišenėje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas