Kaip išvengti Didžiojo Brolio akies

Po to, kai buvęs JAV žvalgybininkas Edwardas Snowdenas žiniasklaidai papasakojo apie neįtikėtino masto gyventojų sekimą, ne vienas aplinkinių laikytas paranojiku galėjo sušukti: „Argi aš nesakiau!“.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-06-26 17:02, atnaujinta 2018-03-05 04:28

Panašu, kad baimės apie eilinių žmonių sekimą, tiek virtualiame, tiek realiame gyvenime nebuvo iš piršto laužtos. Skaitę britų rašytojo George'o Orwello romaną „1984-ieji“ turbūt pritartų, kad valstybė, kurios piliečiai gyvena absoliutaus sekimo sąlygomis, nėra demokratinių vertybių įsikūnijimas, ir ne veltui „1984-ieji“ apibūdinamas kaip antiutopinis kūrinys.

Nors Lietuva - ne Amerika ir mūsų vyriausybė neturi tokios gyventojų sekimo programos, kaip „PRISM“ (bent jau apie tai nežinome), galbūt kai kurie skaitytojai norėtų apsidrausti netgi nuo galimybės, kad jų duomenys pateks į kieno nors rankas.

Pateikiame kelias priemones, kaip to galima pasiekti.

1. Užšifruokite savo kietajame diske laikomus duomenis. Apie bet kurį žmogų galima labai daug pasakyti vien tik iš jo naudojamo kompiuterio kietojo disko turinio, todėl vienas paprasčiausių būdų, kaip galima užtikrinti savo duomenų saugumą - juos užšifruoti. Tam galite panaudoti tokias programas, kaip „TrueCrypt“. Jeigu norite užšifruoti pavienius failus, naudokite „AxCrypt“.

2. Naudokite anoniminį „Tor“ tinklą. „Tor“ tai politinių aktyvistų ir disidentų visame pasaulyje naudojama interneto naršymo programa, slepianti bet kokius jūsų naršymo įpročius bei buvimo vietą. Tiesa, praeityje šia programa yra pasinaudoję ir nusikaltėliai, todėl dalis antivirusinių programų gali ją identifikuoti kaip kenksmingą.

3. Prisijunkite prie virtualaus privataus tinklo (VPN). Vienas iš būdų, kaip valstybės sekliai gali prie jūsų prisikasti, yra IP adresas. Naudojant VPN IP adresas gali būti paslėptas arba pakeistas. Naudokite tokias programas, kaip „Private WiFi“ arba „proXPN“.

4. Paslėpkite savo telefono numerį. Puikus būdas tai padaryti yra „Google Voice“, leidžiantis susikurti vieną telefono numerį, į kurį po to peradresuojami skambučiai iš visų kitų, pasirinktų numerių. Jeigu nenorite, kad kas nors sužinotų apie jūsų skambutį, po to galima tiesiog ištrinti tą telefono numerį, iš kurio skambinote.

5. Paslėpkite informaciją internetiniame šešėlyje. Tokios paslaugos, kaip „DeadDrop“ arba „Strongbox“ leidžia žmonėms duomenis perduoti internetu, tačiau naudodamos jau minėtą „Tor“ programą tai padaro slaptai ir sekliai neturi galimybės apie perdavimą sužinoti.

6. Naudokite grynuosius. Lietuvoje gyventojai skatinami kuo daugiau atsiskaityti elektroniniu būdu – tai patogu ir finansiškai naudingiau. Galbūt ir taip, tačiau atsiskaitant kortele kartu užfiksuojama ir visa tokio atsiskaitymo informacija - kas, kur ir už ką mokėjo. Mokant grynaisiais to išvengiama.

Žinoma, absoliučiai išvengti sekimo šiais laikais turbūt neįmanoma. Gatvėse apstu kamerų, jūsų vietą greičiausiai galima nustatyti pagal telefoną, o elektroniniai laiškai patyrusiam programišiui apskritai gali būti panašūs į be voko siunčiamus atvirukus.

Be to, valstybei apie savo piliečius žinoti naudinga. Galbūt ir piliečiams naudinga, kad valstybė apie juos žino, bet tik iki tam tikros ribos. Čia aprašyti būdai pasislėpti nuo sekimo taip pat naudojami nusikaltėlių ir teroristų, todėl gana tikėtina, kad ateityje bus siekiama juos panaikinti.

Tačiau, jei norite nors trumpam pasislėpti nuo Didžiojo Brolio akių, jie gali padėti sukurti bent jau privatumo iliuziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.