Karštis atima protą ir buities prietaisams

Ko gero, labiausiai vasaros laukiame dėl kaitrios saulės ir šilumos. Tačiau termometro stulpeliui kylant vis labiau norisi vėsos – šalto maisto, gėrimų, vėsių patalpų. Tad vasarą ypač svarbūs tampa šaldytuvai, šaldikliai, šaltkrepšiai, oro kondicionieriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktoras Jasaitis

2013-06-29 13:41, atnaujinta 2018-03-05 02:17

Vasara – atostogų ir šilumos metas, daugelis lietuvių traukia prie jūros, ežero, upės ar kur kitur į gamtą atsigauti, pailsėti. Tačiau tvyrant karščiui šios iškylos gali baigtis liūdnai, rašo "Lietuvos rytas".

Žmogaus kūnui sunku susidoroti su didesne kaip 30 laipsnių temperatūra.

Norint išvengti perkaitimo gamtoje patartina turėti šaltų gėrimų ir užkandžių.

Karštoje aplinkoje ir ilgoje kelionėje kyla pavojus ir turguje, parduotuvėje nupirktiems ar pačių pasigamintiems maisto produktams.

Kad išvengtume šių nemalonumų, patartina į kelionę pasiimti šaltkrepšį ar įsigyti automobilinį šaldytuvą. Juose maistas išliks nesugedęs, gėrimai bus vėsūs ir bet kada bus galima jais atsigaivinti.

Namuose nuo perkaitimo išgelbės oro kondicionierius, o šaldytuvai ir šaldikliai padės maistą išlaikyti nesugedusį.

Vėsa – mėgautis atsakingai

Šiltosios vasaros džiaugsmai gali baigtis ir būnant namuose, kai jie blogai vėdinami ir yra prikaitę. „Karštoje patalpoje žmogus daug prakaituoja ir netenka skysčių, su jais praranda magnį, kitus organizmui reikalingus mineralus,“ – perspėja Kauno visuomenės sveikatos centro vyresnysis specialistas Jonas Tartėnas.

Kai atidarytas langas nepadeda atvėsinti patalpų, tikru išsigelbėjimu tampa oro kondicionierius. Bet neprotingai juo naudojantis galima susirgti sloga ar raumenų, sąnarių uždegimu. Todėl reikia laikytis kelių paprastų taisyklių.

Pirmiausia reikia vengti didelio temperatūros skirtumo lauke ir namuose. Patalpose vasaros metu patartina palaikyti 23–24 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą.

Taip pat labai svarbi kondicionieriaus vieta. Reikia jį sumontuoti taip, kad šalto oro srovė nepūstų tiesiai į žmogų ir kambario vietą, kurioje daugiausia laiko praleidžia namo gyventojai ar svečiai.

Oras švaresnis negu lauke

Kondicionierių kartais prisibijoma dėl gandų neva jie gali sukelti alergijas. Bet bendrovės „Vilpra“ atsinaujinančios energetikos ir oro kondicionavimo padalinio projektų vadovas Eimantas Balčiūnas nesutinka su tokia nuomone ir pabrėžia, kad alergijas sukelia ne kondicionierius, o dulkės. „Kondicionierius maišo orą ir taip kelia patalpoje dulkes“, – teigė specialistas.

Kad dulkių būtų mažiau, užtenka reguliariai išvalyti kondicionieriaus filtrus. Jų išėmimas ir išvalymas nereikalauja specialių įgūdžių, susipažinus su oro kondicionieriaus instrukcija išvalyti filtrus tampa paprasta.

Nauji oro kondicionieriai turi dulkes sutraukiančius filtrus, jonizatorius, kurie naikina ne tik dulkes, bet ir bakterijas, išvalo patalpos orą.

Taip pat į naujesnius prietaisus yra įdiegta automatinio išsivalymo funkciją, kuri neleidžia bakterijoms kauptis šilumokaičio vidinėje dalyje.

„Naudojant šiuos įrenginius oras tampa švaresnis negu lauke,“ – sakė E. Balčiūnas.

Prižiūrėti turi specialistas

Norint išvengti ne tik su sveikata susijusios rizikos, bet ir užtikrinti kondicionieriaus darbo efektyvumą ir ilgaamžiškumą, patariama samdytis patikimas, patirties turinčias įmones.

Tai labai svarbu, nes 80 proc. visų gedimų kaip tik ir įvyksta dėl klaidų montuojant kondicionierių.

Įsirengus oro kondicionierių negalima jo užmiršti ir palikti be priežiūros, patariama prieš kiekvieną šaldymo sezoną išsikviesti specialistus, kurie atliktų profilaktinius priežiūros darbus.

„Profilaktinės priežiūros metu išvalomos vonelės, kuriomis nubėga susikaupęs kondensatas, oro filtrai, patikrinamos jungtys, išvalomi šilumokaičiai“, – priežiūros darbus vardijo E. Balčiūnas.

Kondicionieriai gali šildyti

Oro kondicionieriai buvo sukurti patalpoms šaldyti, bet per pastaruosius 4–5 metus tobulėjant technologijomis vis daugiau kondicionierių gali šildyti ir esant ypač žemai lauko temperatūrai.

Taip šis prietaisas tampa naudingas ne tik per karščius, bet ir gelbėja nuo šalčių.

„Nors oro kondicionieriaus žiemą negalima naudoti kaip vienintelio šilumos šaltinio, bet tie, kas naudoja, džiaugiasi, kad jis sumažina šildymo išlaidas,“ – patirtimi dalijosi kondicionierių specialistas.

O drėgną rudenį ar pavasarį kondicionierius gali tiesiog vėdinti, sausinti patalpas ir taip išlaikyti žmogui patogias gyvenimo sąlygas.

Tačiau stacionarų oro kondicionierių įsirengti apsimoka ne visada. Jei bute ar sodo namelyje praleidžiate nedaug laiko, jums reikėtų rinktis mobilųjį kondicionierių. Tai spintelės dydžio prietaisas, kurio nereikia montuoti ir lengva transportuoti automobiliu.

Kompresoriai bijo karščio

Karštas patalpų oras vargina ne tik žmogų, bet ir elektronikos prietaisus. Šaldytuvas ar šaldiklis karštame ore turi dirbti intensyviau, o tai dažnai baigiasi svarbiausios ir brangiausios šių prietaisų dalies – kompresoriaus gedimu.

„Labai svarbu, kad šaldytuvas nebūtų pastatytas saulės atokaitoje ar šalia šilumą skleidžiančių viryklių ir orkaičių, radiatorių“, – atkreipia dėmesį bendrovės „Snaigė“ rinkodaros direktorė Rūta Petrauskaitė.

Kodėl šaldytuvai karštomis vasaros dienomis sugenda?

„Karštame ore kompresorius daugiau veikia maksimaliu režimu ir galiausiai perkaista“, – paaiškino bendrovės „ACC Distribution“ buitinės technikos produktų grupės pardavimų vadybininkas Edvardas Karečka.

Specialistas nurodė du būdus, kaip galima išvengti šios nemalonios situacijos. Pirmas būdas – atvėsinti patalpas, įsirengti kondicionierių.

Kitas būdas – įsigyti šaldytuvą su inverteriniu kompresoriumi, kuris dirba be pertraukų, nekintančiu režimu ir neleidžia šaldytuve ar šaldiklyje atsirasti temperatūrų svyravimams. Šiam kompresoriui suteikiama iki 12 metų garantija.

Neleiskime kauptis šerkšnui

Norint, kad šaldytuvas ir šaldiklis dirbtų ekonomiškai ir sklandžiai, kaip ir bet kurį prietaisą jį reikia prižiūrėti, išvalyti.

Laikui bėgant ant šaldiklio ar šaldytuvo sienų atsiranda šerkšnas, kuris neleidžia prietaisui efektyviai dirbti.

„Tik 3 milimetrų šerkšnas šaldytuve elektros sąnaudas padidina 30 procentų.

Dėl to dažniau ir galingesniu režimu turi dirbti kompresorius, jis suvartoja daugiau elektros energijos ir padidėja tikimybė, kad šaldytuvas suges“, – pasakojo E. Karečka.

Specialistas pataria tradicinį šaldytuvą atitirpinti bent kartą per pusmetį.

O tiems, kas planuoja pirkti naują šaldytuvą, pataria įsigyti jį su „No Frost“ sistema, kuri neleidžia prietaiso viduje kauptis šerkšnui.

Šios sistemos vienintelis trūkumas yra tas, kad pučiant šaltą orą maisto produktai greičiau džiūva.

Bet tai menka bėda, nes maistas, laikomas sandariuose indeliuose ir maišeliuose, nepatiria jokių pokyčių dėl šios sistemos, o laikui bėgant šaldytuvo ekonomiškumas nemažėja ir taip sutaupoma daug energijos.

Naujovės keičia įpročius

Gamintojai stengiasi ne tik gerinti šaldytuvų ir šaldiklių efektyvumą, patikimumą, bet ir pristatyti naujoves, padėsiančias išlaikyti maistą kokybišką ilgesnį laiką.

Viena iš tokių inovacijų, kuri jau įvertinta vartotojų, tai nulinė šaldytuvo zona. „Šiame skyriuje palaikoma žemesnė temperatūra leidžia ilgiau išlaikyti nešaldytus šviežius maisto produktus, tokius kaip mėsa, žuvis, jūros gėrybės“, – apie nulinės zonos ypatumus kalbėjo „Snaigės“ atstovė R.Petrauskaitė.

„Haier“ šaldytuvų gamintojai siūlo naujovę, pavadintą „My Zone“.

Tai yra keičiamos temperatūros vieta šaldytuve, kurioje kiekvienas gali pats reguliuotis temperatūrą pagal savo poreikius – nuo normalios šaldytuvo temperatūros iki minus 18 laipsnių pagal Celsijų. Tai patogu, nes ši zona pagal savininko poreikius gali tapti tiek šaldytuvu, tiek šaldikliu.

Tokia kintamos temperatūros zona leidžia maistą šaldyti ir švelniojo užšaldymo būdu. Toks šaldymas, kai palaikoma apie 7 laipsnių šalčio temperatūra, nepažeidžia produkto molekulinės struktūros, ant maisto nesusidaro ledo kristalai.

„Lengvai užšaldytą mėsos produktą iškart galima pjauti peiliu ir kepti, nereikia jo atitirpinti. Šaldytą jogurtą ar vaisinius ledus galima patiems gamintis namuose. 18 laipsnių šaltis yra deginantis, o švelniai užšaldyti vaisiai būna švelnūs kaip ledinukai“, – apie naujus gamybos būdus, kurie atsiranda tobulėjant prietaisams namuose, pasakojo E. Karečka.

Į gamtą pramogauti – su šaltkrepšiu

Keliaujantiems į gamtą ar ilgą kelionę karštomis vasaros dienomis ir besivežantiems maisto patariama turėti šaltkrepšį.

Šaltkrepšiai pagal veikimo principą skirstomi į pasyviuosius ir aktyviuosius.

Pasyviuosiuose šaltkrepšiuose temperatūra palaikoma paprasčiausiais ledo blokais. Ledui ištirpus temperatūra šaltkrepšio viduje pradeda mažėti, tad tokius šaltkrepšius ilgesnėje kelionėje reikia vis papildyti ledukais.

Jų galima rasti įvairių dydžių – nuo šaltkrepšio, į kurį telpa vos kelios skardinės gėrimo, iki didelių, mažiems šaldytuvams prilygstančių, su įmontuotais ratukais.

Aktyvieji šaltkrepšiai yra įjungiami į automobilio elektros lizdą, turi įkraunamus akumuliatorius, o esant galimybei juos galima prijungti ir prie namuose esančių elektros lizdų. Šaltkrepšiai su įmontuota šaldymo įranga būna didesni ir sunkiau perkeliami į kitą vietą. Dažnai jie tiesiog vadinami automobiliniais šaldytuvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.