Už pokalbius kitose Europos šalyse brangiau nebemokėsime

Nors Briuselis jau keletą metų kovoja su aukštomis tarptinklinio ryšio kainomis ir nustatinėja didžiausias jų ribas, kol kas dažnas lietuvis užsienyje baiminasi skambinti ar net atsiliepti mobiliuoju telefonu. Ką ir kalbėti apie naršymą. Tačiau greitai tokią baimę bus galima pamiršti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:30 AM

Europos Komisija nusprendė, kad tarptinklinis ryšis (angl. „roaming“) visoje ES turėtų būti panaikintas. Tam pritarė ir Europos Parlamento Pramonės komitetas, nurodęs ir tikslią datą – 2015 metų sausio 1-oji.

Tarptinklinio ryšio tarifai visame žemyne pradėti mažinti dar 2007 metais: iš pradžių – skambučių ir SMS žinučių, vėliau – ir mobiliojo interneto (duomenų perdavimo). Šiuo metu įeinančio skambučio kaina negali viršyti 8 euro centų, išeinančio – 29 euro centų, o 1 megabaito duomenų perdavimo – 70 euro centų.

EK nuomone, tarptinklinio ryšio panaikinimas tikrai nebūtų pernelyg skaudus smūgis operatoriams. Paskaičiuota, kad jų pajamos blogiausiu atveju sumažėtų tiktai 2 procentais.

Tačiau gali nutikti ir priešingai, jei nustoję baimintis dėl piniginės europiečiai kitoje valstybėje laisvai skambins ar naršys mobiliuoju įrenginiu.

Remiantis apklausų duomenimis, pusė keliaujančių ES piliečių šiuo metu užsienyje riboja naudojimąsi mobiliaisiais telefonais būtent dėl aukštų kainų.

„Mobiliojo ryšio paslaugos yra neatsiejama mūsų kasdienybės dalis. Nepriimtina, kad pusė žmonių negali jų gauti dėl per didelės kainos. Taip pat nepriimtina, kad tai vyksta vieningoje rinkoje“, - sakė už ryšius atsakinga EK narė Neelie Kroes.

Ekspertų nuomone, toks EK sprendimas, kurį dar turės palaiminti Europos parlamentas, gali tapti didžiulės konsolidacijos mobiliojo ryšio rinkoje pradžia. Mat ES šiuo metu veikia per šimtą operatorių, tuo tarpu JAV – vos keturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.