„iPhone 5“ nužudė, o „Galaxy S3“ sužalojo savo savininkę

Išmanieji telefonai darosi vis galingesni, jų baterijų talpa vis didėja, o naudodamiesi jais nė nesusimąstome, kokios galios užtaisą nešiojamės savo kišenėje. 23 metų skrydžių palydovė iš Kinijos Ma Ailun apie tai ir nebesusimąstys – atsiliepusi į skambutį prie kroviklio prijungtu savo „iPhone 5“, mergina buvo negyvai nutrenkta elektros. 18-metei dažytojo padėjėjai Fanny Schalttaren pasisekė labiau – kišenėje sprogęs naujutėlis „Samsung Galaxy S3“ merginą viso labo pasiuntė į ligoninę su trečio laipsnio dešinės šlaunies ir rankos nudegimais. Tokie įvykiai itin reti, tačiau ar galima nuo jų apsisaugoti?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 17, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:31 PM

Apple“ tirs

„Išgirdę apie šį tragišką įvykį buvome giliai sukrėsti ir siunčiame nuoširdžią užuojautą Ma šeimai, – reagavo į kinų žiniasklaidos pranešimą apie skrydžių palydovės žūtį „Apple“. – Esame pasiruošę bendradarbiauti su teisėsaugą ir patys atliksime nuoseklų įvykio tyrimą.“

Ma Ailun nusipirko „iPhone 5“ oficialioje „Apple“ parduotuvėje gruodžio mėnesį. Rugpjūčio 8 d. turėjo įvykti jos vestuvės, o įvykio metu telefonas buvo kraunamas originaliu krovikliu.

„Atsiliepusi į skambuti ji tiesiog nukrito, – vėliau rašė vyresnioji jos sesuo. – Tikiuosi, kad „Apple“ pateiks man paaiškinimus, o kol kas visiems rekomenduočiau susilaikyti nuo naudojimosi mobiliuoju telefonu, kol jis kraunamas.“

Šiuo metu telefonas ir įkrovėjas policijos tyrėjų rankose, o Honkongo Mokslo ir technologijos universiteto profesorius J. Sin Kinas iš esmės sutinka su žuvusiosios seserimi ir nurodo, kad tam tikra rizika egzistuoja naudojantis bet kuriuo tuo metu įkraunamu prietaisu, ar tai būtų telefonas, ar barzdaskutė.

Tiesa, kadangi iš įkrovėjo telefoną pasiekiančios srovės stiprumas ir įtampa gana žema, vien krovimu tokio įvykio nepaaiškinsi.

Tačiau juk gaminami „Yellow Jacket“ dėkliukai „iPhone“, kurie paverčia jį elektra trenkiančiu ginklu, tad viskas įmanoma.

„Samsung“ nepiktdžiugiaus

Atrodytų puiki proga naujai „Samsung“ reklamai su nuodingais obuoliukais. Tik, va, bėda – savaitę prieš įvykį Kinijoje, kitame pasaulio gale. Šveicarijoje, visai kitos merginos kišenėje, staiga užsiliepsnojo „Samsung Galaxy S3“.

Aštuoniolikmetė dažytojo padėjėja F. Schlatter kaip tik krovė dažus į automobilį, kai kišenėje pasigirdo primenantis saliutą garsas, po sekundės visa kelnių klešnė jau liepsnojo, o aplink pasklido stiprus cheminis kvapas. Ugnis plito akimirksniu ir kol viršininkas spėjo merginą apipilti vandeniu, pasiekė pečius.

Su trečio laipsnio kojos nudegimu Schlatter atsidūrė ligoninėje. Jos telefonas praktiškai virto išsilydžiusiu nuodėguliu, jo baterija išsipūtusi padidėjo tris kartus, o iš jos išvarvėjęs skystis dar labiau pažeidė nudegusią koją.

Dabar mergina atostogauja ir rengiasi bylai prieš „Samsung“. Tiesa, ekspertai sako, kad prisiteisti gali nieko ir nepavykti – telefonas tiek sugedęs, kad tirti jo neįmanoma. Jei jis išties buvo naujas, gal „Samsung“ ir bus pripažinta kalta, tačiau įvykį aprašęs leidinys „Le Matin“ nurodo, kad telefone buvo neoriginali baterija. Jei tai tiesa, tuomet „Samsung“ galima kaltinti nebent tuo, kad gamina telefonus, kurių baterijas lengva pakeisti.

O kaipgi saugotis?

Akivaizdu, kad pats telefonas užsiliepsnoti gali ne dažniau negu, pavyzdžiui, skrybėlė. Visa grėsmė glūdi baterijoje. Būtent čia sukaupta energija dėl įvairiausių priežasčių gali virsti šiluma.

1. Pirmas ir logiškiausias saugojimosi būdas – nesusigundyk pigiomis neoriginaliomis baterijomis. Niekas nežino kokiame garaže ir kokių technologijų laikantis jos surinktos, o dažniausiai ir veikia gerokai prasčiau už originalą.

Kai kurias tenka grūsti į vietą, kai kurių kontaktai įrengti netiksliai. Visa tai grasia trumpu jungimu, o tai užtikrintas būdas sukelti gaisrą. Taip atsitinka automobiliams su netvarkinga elektros įranga, taip gali atsitikti ir mobiliesiems telefonams.

Originalių baterijų broko irgi pasitaiko, tačiau tuo atveju bent jau tiksliai žinosite, ką kaltinti.

2. Neatsparų drėgmei telefoną saugok nuo vandens. Vanduo geras laidininkas, tad telefonui įkritus į balą (ar, tradiciškai, į unitazą), greičiausiai įvyksta vienoks ar kitos trumpas jungimas. Tokiu atveju išgelbėti įrenginį įmanoma tik tuoj pat išėmus bateriją ir labai gerai viską išdžiovinus. Net tuo atveju jei telefoną išgelbėjote, bateriją verta keisti nauja.

3. Jei pastebėjote, kad baterija šiek tiek išsipūtė, anksčiau įsidėdavo lengviau, o dabar remiasi į dangtelį, kažkur atsirado gumbelis – metas ją keisti. Yra tikimybė, kad kažkuris iš vidinių skyrių prarado sandarumą, ten vyksta nepageidautinos cheminės reakcijos, o sudegęs įkrovimo metu butas dažniausiai kiek brangesnis už naują bateriją.

4. Mobiliųjų telefonų baterijų užsiliepsnojimų krovimo metu seniau pasitaikydavo kur kas daugiau negu šiais laikais, tačiau palietę dažną kraunamą telefoną ir dabar galime pastebėti, kaip jis įšyla. Todėl neprotinga krovimo metu įgrūsti jį į kokią skudurų krūvą. Ir nepalikite jo įjungto į lizdą išvažiuodami atostogų.

Pats namie dėl šventos ramybės krovimo metu telefoną dedu į keraminį indą vaisiams. Žmonai nelabai patinka, atrodo keistai, tačiau bent žinau, kad nuostolių tikimybė užsiliepsnojimo atveju gerokai sumažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.