„iPad“ valdoma jachta – prabangus žaisliukas iš ateities

Neįprastai ilga, sidabru spindinti ir vos prie vandens paviršiaus besiliečianti jachta atrodo labiau tinkama kosmoso kelionėms, nei jūrų ir vandenynų vagojimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 25, 2013, 4:35 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:55 PM

Dėl savo inovatyvaus dizaino ir pritaikytų naujausių technologinių pasiekimų – tokių kaip laivo kontrolė planšetiniu kompiuteriu „iPad“ - jachta „Adastra“ laimėjo tris prizus birželį Monake vykusiuose jachtų dizaino apdovanojimuose.

Dar vienu apdovanojimu beveik 40 mln. litų (15 mln. JAV dolerių) kainavusi jachta buvo apdovanota gegužę, praneša cnn.com. Iš viso laivo kūrėjai didžiuojasi jau 6 įvairiuose renginiuose gautais apdovanojimais.

Atrodo, kad pasaulio jachtų žinovus iš tiesų sužavėjo virš bangų pakibusi 42,5 metrų ilgio „Adastra“.

Ar gali būti, kad ateityje pamatysime ir daugiau tokių neįprastos išvaizdos jachtų?

„Itin prabangių jachtų rinka yra gana konservatyvi, - portalui cnn.com sakė „Adastros“ dizaineris Johnas Shuttleworthas. - Tai, kad galėjome sukurti tokią jachtą, laikome dideliu laimėjimu.“

Nors tokios formos, kaip „Adastra“, jachta vartoja gerokai mažiau degalų, turtuoliams tai nėra itin aktualu.

Tačiau J. Shuttleworthas įsitikinęs, kad degalų taupymas gali rūpėti tokiems pirkėjams, kurie rūpinasi gamtos apsauga ir nori į aplinką išmesti kuo mažiau teršalų.

Taupi ir greita

Nors „Adastra“ sveria 52 tonas, po vandeniu yra tik 20 proc. jos svorio. Dėl mažos grimzlės „Adastra“ gali nesunkiai įsibėgėti iki 43 km/val. greičio. Kadangi ji yra pagaminta iš stiklo ir anglies pluošto, ji yra gerokai lengvesnė už panašaus dydžio jachtas.

„Adastra“ suvartoja tik 30 proc. degalų, palyginti su kiekiu, kurį surytų tokio paties dydžio, bet ne tokia ekonomiška jachta.

Vienu degalų bako užpylimu „Adastra“ gali nukeliauti apie 16 tūkst. kilometrų.

„Trijų atramų“ jachtos dizainas – ji remiasi į vandenį ne tik savo plonu korpusu, bet ir dviem „sparnais“ – yra panašus į pasaulio greičiausio burlaivio „Hydroptere“, kuris 2009 metais per vandenį skriejo 95 km/val. greičiu ir pagerino savo klasės greičio rekordą.

Milijonierių žaisliukai

Vien jachtos valdymo per „iPad“ nepakanka – prabangių jachtų dizaineriai vis dažniau sulaukia įvairių prašymų įrengti kuo įvairesnių pramogų – nuo asmeninio povandeninio laivo iki nedidelių burlaivių ar kanojų.

„Adastros“ vidaus įrengimas taip pat nesiskiria nuo kitų šios klasės jachtų – įžengęs į jachtą pasijunti tarsi 5 žvaigždučių viešbutyje.

Jachtoje yra įrengti 5 miegamieji, 4 vonios kambariai, didelė bendroji erdvė ir restorano šefui tinkama virtuvė.

Taip pat laivo denyje yra įrengta terasa po atviru dangumi, kad laikini jachtos gyventojai galėtų siurbčioti kokteilius grožėdamiesi aplinkiniais vaizdais.

Naktį jachta iš apačios apšviečiama vaiduokliška melsva spalva, taip dar labiau supanašėdama su iš ateities nužengusiu erdvėlaiviu.

„Adastra“ sukūrė kelios bendradarbiavusios įmonės. Jachtos išorės dizaino sprendimus sukūrė „Shuttleworth Design“ ir „Applied Structural Technologies“, jachtos interjerą - „Jepsen Design“, o laivas pastatytas „McConaghy Boats“ dirbtuvėse.

Informaciją ir nuotraukas portalui lrytas.lt suteikė shuttleworthdesign.com

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.