Kaip išmanusis telefonas amžiams pakeis jūsų keliones

Vasara, atostogos, pigūs skrydžiai, atviras pasaulis ir kelionių pasiūlymai. Paplūdimių be beliašų pardavėjų paieškose bent trumpam užmirštame mažas savo pajamas ir lekiame į egzotiškas šalis. Tik štai bėda – turimas išmanusis telefonas virsta tiesiog vagių labiau trokštama ir vien brangiai skambinti tinkančia plyta kišenėje. Jei taip atsitiko jums – vadinasi, prastai pasirengėte kelionei, arba kol kas nežinote, kokių galimybių turi šis įrenginys.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 25, 2013, 10:23 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:39 PM

Palikite namuose knygas, popierinius žemėlapius, kelionių gidus, fotoaparatą, grotuvą - išmanusis gali atlikti visas šias funkcijas be didesnių rūpesčių. Jau įsivaizduoju, kaip turizmo paslaugas teikiančios, kavinės, viešbučiai muziejai laukia 2015 metų, kai, tikimasi, bus atsisakyta tarptinklinio ryšio mokesčių. 

Kelionė su išmaniuoju atrodo taip: lėktuvo bilietą išsisaugote mobiliajame telefone, o oro uoste bilieto kodas nuskaitomas tiesiog iš ekrano. Jokios rizikos bilietą pamesti. Lėktuve nuobodžiaudami galite skersti kiaulytes su "Angry Birds". Išlipę iš lėktuvo įsijunkite navigaciją su žemėlapiais, veikiančiais be interneto ryšio. Susiradę nemokamo interneto prieigą, rezervuokite viešbutį ir automobilį. Mieste atraskite geriausias populiarių kelionių gidų rekomenduojamas kavines, muziejus, kitas įdomias vietas. Fotografuokite, fotografuokite, fotografuokite. 

Taigi, žvilgtelėkite, kaip išmanųjį telefoną paversti nuostabiu gidu, padėjėju ir nuobodulio vaikytoju, kuris ne tik dirbs nemokamai, tačiau netgi padės taupyti pinigus.

Laukimas, arba išvaikyk nuobodulį

Kiekviena kelionė prasideda nuo nuobodulio. Skrydis lėktuvu, važiavimas autobusu, laukimas. Atrodo, visi žinome, kaip jį išvaikyti išmaniuoju telefonu, ir tam nereikia jokio ryšio – žaidimai, fotografavimasis. Tikiuosi, visi sugeba įsikelti į savo įrenginį norimos muzikos ar filmų, kuriuos gali žiūrėti skrydžio metu.

O aš mėgstu skaityti knygas. Tai, beje, labai mėgsta ir mano bendrakeleiviai. Tačiau pigių skrydžių bendrovės leidžia į saloną įsinešti labai ribotą svorį, kilogramą sverianti knyga gerokai sumažina švarių kojinių atsargą, todėl pirmiausia išmanųjį telefoną ir paverčiu skaitykle.

Išbandęs labai daug įvairių knygų skaitymo programų, labiausiai rekomenduočiau „Moon+ reader“. Stulbinantis funkcionalumas, be konvertavimo palaiko daugiausia įvairių formatų, tarp jų ir kompresuotus „zip“ bei „rar“ tekstus, palaiko kelis žodynus, kurie gali veikti neprisijungus prie tinklo, įdiegtos nuorodos į kelias nemokamų knygų saugyklas įvairiomis kalbomis.

Jei nesate vagys ir norite lietuviškų elektroninių knygų, galite jas įsigyti kad ir čia. Nemokamai knygų lietuvių kalba nedaug. Tiesa, jei esate tokie išprotėję, kad ir kelionėje norite mokytis, „Google play“ yra mokslo knygų saugyklėlė „KTU e.knygos“.

Skaitantys rusiškai ar angliškai internete ras didžiules nemokamų klasikinių knygų bibliotekas. Anglakalbiams pakanka „Google Play“ parduotuvėje paieškoti „Free ebooks“ ir išsirinkti.

Norintys nemokamos klasikos rusų kalba gali „Google play“ susirasti programėlių kūrėjų „New Apps Land“ darbus. Programėlės „Lučšyje knygi“ arba „Neo book“ suteiks galimybę prieš kelionę atsisiųsti pageidaujamas knygas rusų kalba. Nemokamų skaitinių pasirinkimas įspūdingas.

Ir dar, žinoma, nepamirškite "Angry Birds". 

Nepasiklysk

Laimingieji išmaniųjų „Nokia“ savininkai šios problemos neturi – nemokama be interneto veikianti navigacija tuose telefonuose jau įdiegta, tad jokių problemų.

„Android“ bei „iOS“ įrenginių savininkai, aišku, visada gali nusipirkti žinomų gamintojų navigacijos programėles, tik štai jų kaina nedaug kuo skiriasi nuo paties atskiro įrenginio. O kaip išsisukti nemokamai?

„Android“ savininkai turi visiškai legalią alternatyvą – nemokamą navigaciją „Navfree“. Naudojanti visuomeninius žemėlapius ši navigacija veikia be jokio interneto. Pasirinktų šalių žemėlapius galima atsisiųsti nemokamai, be to, kas kažkiek laiko juos galima nemokamai atnaujinti.

Tai labai patogu vairuotojams, o tie, kas nori vaikščioti pėsti, atrasti prekybos centrus, restoranus, gali susirasti ir patogesnių alternatyvų. Vienas paprasčiausių būdų – toje pačioje programėlių parduotuvėje paieškoti miesto (ar šalies), į kurį vykstate.

Garantuojame, kad rasite krūvą naudingų programėlių – visuomeninio transporto žemėlapių bei grafikų, parduotuvių bei restoranų žemėlapių, įdomių vietų aprašymų bei nuorodų, kaip nuvykti. Praktiškai visi save gerbiantys turistiniai miestai tokių programėlių turi, lieka išsirinkti naudingiausias.

Universalesnė būtų „Android“ programėlė „City Maps 2Go“. Čia tereikia pasirinkti regioną, kurio žemėlapį norite turėti telefone, ir prieš keliaujant atsisiųsti. Vėliau programėlė dirba nenaudodama duomenų, čia sukaupti milijonai nuorodų bei svarbių ir įdomių vietų aprašymų. Labai panaši ir programėlė „MapsWithMe“.

Nuolat atnaujinami „Google“ žemėlapiai, nors ir naudingiausi prisijungus prie interneto, turi numatytą galimybę išsaugoti norimos vietovės žemėlapį savame įrenginyje. Tiesa, toks žemėlapis turės tik elementarias funkcijas. Tad gal vis dėlto yra galimybė ir užsienyje prisijungti prie to interneto pigiai?

Neprarask ryšio

Ryšiui išsaugoti užsienyje galimi trys pasirinkimai:

Pirmasis – nieko nekeisti ir jungtis prie interneto tik aptikus nemokamą prisijungimo prie bevielio interneto tašką. Bent jau JAV ir daugelyje Europos miestų tokių vietų yra labai daug – kavinės, viešbučiai netgi kai kurios viešos vietos.

Tokiu atveju labai praverstų įsidiegti kurią nors iš bevielio tinklo prisijungimo taškus rodančių programėlių. „WiFi Finder“ ieško bevielio interneto, tačiau turi mažoką duomenų bazę. „VenueSpot“ kūrėjai tvirtina, kad turi ne tik milžinišką viešų interneto prisijungimo taškų visame pasaulyje bazę, tačiau netgi nurodo kavinių ar restoranų bevielio tinklo slaptažodžius. Praktiškai dar neišbandėme, tačiau bent jau Vilniuje rodo tikrai labai daug interneto taškų.

Prisijungę prie bevielio interneto galite išmaniajame telefone įdiegtomis „Skype“, „Viber“ ar „Tango“ programėlėmis skambinti draugams, užmegzti vaizdo ryšį, parašyti žinutę, nusiųsti elektroninį laišką, o prisijungę prie savo debesies – atsisiųsti ten laikomus failus.

Tiesa, naudojantis minėtomis ryšio programėlėmis ir pasaulyje populiariausia susirašinėjimo internetu programėlė „WhatsApp“ reikia neužmiršti, kad jas privalo būti įsidiegę ir žmonės, su kuriais mėginate susisiekti. Žinoma, „Skype“, „VoipBuster“ leidžia skambinti ir į paprastą telefoną, bet tai jau nėra nemokama. Beje, pavyzdžiui, programėlė „VoipDiscount“ nusipirkus 10 eurų kreditą leidžia į kai kurių šalių stacionarius telefonus skambinti nemokamai (prisijungus prie bevielio tinklo). O ir kitos kainos labai padorios (žr. čia).

Kitas prisijungimo prie atviro bevielio interneto trūkumas – saugumas. Todėl vertėtų įsidiegti telefoną nuo virusų saugančią programėlę ir paskaityti šiuos patarimus.

Antrasis – atvykę į šalį nusiperkate vietinę išankstinio mokėjimo SIM kortelę. Vietinis ryšys visuomet gerokai pigesnis negu tarptinklinis, tad galėsite drąsiai naudotis internetu, skambinti vietiniais telefonais, gauti SMS žinutes.

Tiesa, tokiu atveju derėtų neužmiršti, kad skambučiams į gimtinę geriau naudoti internetines programėles, kitaip kortelėje pinigai akimirksniu baigsis. Be to, daugelyje pietų Europos šalių už ją sumokėsite apie 20 eurų, tad tai apsimokės tik jei būsite ilgiau negu savaitę, planuojate nuolat naudotis savo telefonu arba dažnai į šią šalį grįžtate.

Pagrindinis tokio pasirinkimo trūkumas – tam laikotarpiui prarasite savo telefono numerį, tad galite praleisti svarbių skambučių. Gerai, kad programėlių kūrėjai pagalvojo ir apie tai. Tiek „iOS“, tiek „Android“ įrenginiuose veikianti programėlė „Roamer“ nemokamai sujungia jūsų namie turimą telefono numerį su užsienyje nusipirktos vietinės kortelės SIM numeriu.

Taigi, įdiegiate šią programėlę namie, prieš išvykdami į kitą šalį nurodote skambučių peradresavimą į gimtojoje šalyje esantį programėlės autorių telefono numerį (numeris suteikiamas tik jums), nusipirkę kitoje šalyje SIM vėl paleidžiate programėlę ir ji susieja jūsų numerį su naujuoju.

Nauji programėlės naudotojai gauna 5 eurus skambučiams. Tokios sumos, pavyzdžiui, nuvykus į Ispaniją, pakaks 100 min. pokalbių, kai jums skambina iš Lietuvos, ir 63 min., kai patys skambinate į Lietuvą. Žodžiu, labai naudinga papildoma paslauga.

Trečiasis – turite nešiojamąjį kišeninį maršrutizatorių ir nusiperkate vietinę mobiliojo interneto išankstinio mokėjimo kortelę.

Jei turite kišeninį 4G ar 3G ryšio maršrutizatorių (muilinės dydžio dėžutė, sukurianti aplink save bevielio interneto tinklą), apsimoka nusipirkti mobiliojo interneto SIM kortelę. Dažnoje šalyje tokį daikčiuką galima ir išsinuomoti.

Aišku, kaina nėra pati mažiausia, tačiau keliaujant ne vienam visai apsimoka – sukūrus aplink save bevielio interneto tinklą juo galės naudotis visi esantys kartu, tokiu būdu ir sąnaudas pasidalinsite.

Kiti patarimai

Tai dar tikrai ne visi patogumai, kuriuos suteikia išmanusis telefonas bei šiuolaikinės technologijos užsienyje. Stulbinančiai patogu „Google Street View“ programoje iš anksto apsižvalgyti, kur gyvensite, kaip atrodo parduotuvės, kurią rengiatės aplankyti, vitrinos ir viešbučio, kur apsistosite, fasadas.

Prieš užsakant viešbutį būtinai patartume kitų keliautojų atsiliepimų apie jį ir apie įdomias vietoves netoliese paieškoti labai informatyviose svetainėse „Tripadvisor“ ar bent „Wikitravel“, o viešbutį užsisakyti Booking.com, kurios mobili versija - nepriekaištinga. 

Taigi, sėkmės vykstantiems atostogauti nuo vykstančių atostogauti. Gero ryšio ir jokių nuotykių be jo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.