Kaip išmanusis telefonas gali sugadinti sveikatą

Turtingose šalyse kas trečias žmogus turi išmanųjį telefoną ir į jį per dieną žvilgteli apie 150 kartų. 

Laikykite telefoną tiesiai prieš akis, o ne krūtinės lygyje, kad galva nebūtų nulenkta žemyn.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Laikykite telefoną tiesiai prieš akis, o ne krūtinės lygyje, kad galva nebūtų nulenkta žemyn.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-05 20:57, atnaujinta 2018-03-02 03:34

Daugybę funkcijų savyje paslėpęs išmanusis aparatas mums atstoja kompiuterį, muzikos grotuvą ir leidžia bendrauti su draugais begale būdų – nuo žinučių rašymo iki plepėjimo per „Skype“.

Tačiau už kiekvieną patogumą tenka sumokėti. Šiuo atveju, mokant už telefoną ne tik pinigais, bet ir savo brangiausiu turtu – sveikata.

Portalas dailymail.co.uk sudarė septynių sveikatos problemų, kurias gali sukelti išmanusis telefonas, sąrašą:

1. Prastėjanti rega

Ilgas žvilgsnio fokusavimas į mažus objektus (tokius kaip raidelės telefono ekrane) gali sukelti akių išsausėjimą, jų paraudimą ir uždegimą.

Taip pat manoma, kad besaikis spoksojimas į telefono ekraną gali visam laikui paveikti mažų vaikų regą – įmanoma, kad augdami jie taps trumparegiais visam gyvenimui.

Taip pat telefonas gali gerokai paankstinti laiką, kai teks nosį pabalnoti skaitymo akiniais.

„Senatvinė toliaregystė, dėl kurios nepavyksta įžiūrėti arti esančių objektų, dažniausia išsivysto sulaukus 40–50 metų, dėl to ilgainiui beveik visiems vyresniems žmonėms prireikia skaitymo akinių. Kadangi mobiliojo telefono ekranas būna laikomas arčiau akių nei laikraštis ar knyga, šis efektas taip pat pajuntamas anksčiau“, – portalui dailymail.co.uk sakė akių chirurgas Allonas Barsamas.

Sprendimas: padidinkite teksto dydį savo mobiliajame telefone, nenaudokite jo prastai apšviestose patalpose, nežiūrėkite į ekraną ilgiau nei 15 minučių vienu kartu. Mažiems vaikams (3–7 metų) rekomenduojama į telefono ekraną žiūrėti ne ilgiau nei pusvalandį per dieną.

2. Iškrypęs stuburas

„Dabar tenka gydyti vis daugiau žmonių, kurie skundžiasi skausmais kaklo ir pečių srityje. Mes atkišame galvas į priekį, kai ką nors skaitome telefone ar planšetiniame kompiuteryje. Tokia pozicija užspaudžia viršutinę stuburo dalį ir ten esančius nervus. Dėl to gali pradėti skaudėti galvą, „sustingti“ sprandas, atsirasti nuovargis“, – portalui sakė fizioterapeutė Kirsten Lord.

Sprendimas: atlikti specialius mankštos pratimus, skirtus pečių ir sprando raumenims treniruoti, mažiau skaityti telefone, įsigyti ir naudoti laisvų rankų įrangą.

3. Nukaręs pagurklis

Dažnas mobiliojo telefono naudojimas gali pastebimai pakeisti kaklo linijas.

„Kasdien kreipiasi vis daugiau trisdešimtmečių, kurios yra sunerimusios dėl silpnos savo apatinės veido dalies, – dailymail.co.uk sakė dermatologas Samas Buntingas. – Vyresnių žmonių oda praranda elastingumą, palenkta į apačią galva tempia odą toje jautrioje srityje.“

Sprendimas: laikykite telefoną ar planšetinį kompiuterį tiesiai prieš akis, o ne krūtinės lygyje, kad galva nebūtų nulenkta žemyn.

4. Pažeista oda

Kadangi telefonai per ilgus pokalbius įkaista, dalis odos priežiūros ekspertų juos kaltina ir dėl aplink ausis atsirandančių bėrimų, odos problemų.

Be to, su 30 išmaniųjų telefonų atliktas patikrinimas parodė, kad ant mobiliojo telefono yra maždaug 18 kartų daugiau bakterijų nei ant viešojo vyrų tualeto durų rankenos.

Sprendimas: jei oda nuo telefono parausta ar ją beria, reiktų daugiau naudotis laisvų rankų įranga, be to, kartais nušluostyti telefoną dezinfekuojančia valymo priemone.

5. Nusilpusi klausa

Išmaniųjų telefonų komplektacijoje pridedamos ausinės dažniausia yra prastos kokybės – kadangi jos tinkamai neuždengia ausies, klausantis muzikos galima girdėti aplinkos garsus.

Tai erzina nemažą dalį išmaniųjų telefonų savininkų, tad jie pradeda vis labiau garsinti savo klausomą muziką. Tai gali ne tik nusilpninti, bet ir visam laikui pažeisti klausą.

Sprendimas: klausytis muzikos tyliau ir trumpiau, taip pat – nepagailėti pinigų kokybiškoms ausinėms.

6. Nekokybiškas miegas

Kompiuterio ir mobiliojo telefono ekranas skleidžia melsvą šviesą, kuri trikdo melatonino – hormono, atsakingo už miegą – gamybą. Dėl to vakare pasinaudojus telefonu ar kompiuteriu gali būti sunku užmigti.

Sprendimas: jei ekrano ryškumas yra gerokai sumažinamas, o jis laikomas kiek įmanoma didesniu atstumu nuo veido, neigiamas jo spinduliuojamos šviesos poveikis kiek sumažėja. Dar geriau – palikti telefoną kitame kambaryje, o rytais keltis suskambėjus senamadiškam žadintuvui.

7. Sugadinti santykiai su artimaisiais

Dauguma žmonių telefonus naudoja, anot jų pačių, tam, kad neprarastų ryšio su savo artimaisiais ir šeima. Tačiau yra ir kita medalio pusė.

„Kai rankose laikome telefoną, mažiau dėmesio skiriame žmonėms, esantiems aplink mus. Be to, yra įrodyta, kad dažnai socialiniuose tinkluose besilankantys žmonės jaučia mažesnį poreikį bendrauti su savo artimaisiais ir jų santykiai su šeima, kolegomis ar draugais nuo to nukenčia“, – dailymail.co.uk sakė psichologė Emma Short.

Sprendimas: uždrausti naudotis telefonu, kai yra bendraujama su šeima – pavyzdžiui, prie vakarienės stalo, žaidžiant stalo žaidimus ar kartu žiūrint filmą.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.