„Moto X“ – „Google“ pristatė „telefoną liaudžiai“

Po ilgų kūrybinių kančių „Motorola“ pristatė pirmąjį išmanųjį telefoną, sukurtą po to, kai kompanijos savininke tapo „Google“. „Moto X“, kitaip nei „Android“ entuziastams skirti „Nexus“ įrenginiai, reklamuojamas kaip „telefonas liaudžiai“. Taigi, jokių itin brangių naujovių ir ypač patogių funkcijų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-08-06 15:54, atnaujinta 2018-03-02 03:10

„Aktyvus ekranas“, valdymas neliečiant (!), 75 proc. daugiau šviesos praleidžianti „Clear Pixel“ 10 MP raiškos kamera ir galimybė susikurti individualų telefono dizainą. Išrankiausieji jau rudenį galės įsigyti „Moto X“ telefoną iš medžio! Taigi, pažiūrėkime kokį Buratiną išdrožė į tėtės Karlo vaidmenį įsijautusi „Google“ ir kodėl jis pretenduoja amerikiečiams tapti išmaniųjų įrenginių „volkswagenu“?

„Googlerola“ vizija

Kai „Google“ įsigijo „Motorola“, visi puolė spėlioti, kaip atrodys „Googlerola“. Vieni tikėjo, kad tai bus kosminių technologijų prikimštas ateities įrenginys, kiti laukė, kad „Google“ imsis žudyti kitus gamintojus ir monopolizuos „Android“ sistemą, tačiau niekas nesitikėjo, kad tai bus kažkas panašaus į „Moto X“.

Žvelgiant iš arčiau, akivaizdu, kad šis telefonas nekovoja dėl ploniausio, lengviausio, didžiausio, raiškiausio ar ilgiausiai pakrovus veikiančiojo titulo. Akivaizdu, kad „Moto X“ išvis nekovoja dėl titulų – jis mėgina kovoti dėl pirkėjų simpatijų.

Ėmęsi nedėkingos misijos pagaminti „išmanųjį liaudžiai“ (kaip kadaise vokiečiai, sukūrę „vagoną liaudžiai“), „Motorola“ dizaineriai „Moto X“prieš metus pradėjo kurti nuo to, kad ant lentos surašė visus įmanomus vartotojų nusiskundimus išmaniaisiais įrenginiais ir pasiūlymus, kaip tas problemas spręsti. Tikslas: telefono turi trokšti kiek galima daugiau žmonių.

Atlikus išsamias vartotojų apklausas pasirinktas 4,7 colių įstrižainės ekranas – jį daugelis nurodė, kaip optimalų. Telefono korpusas storiausioje vietoje siekia net 10,4 mm storio, tačiau jo išlinkis itin patogiai gula delne. Galima pasirinkti švelnaus ir minkšto arba kieto ir blizgančio plastiko korpusus (apie medinį dar pakalbėsime) – kam ginčytis dėl skonių, jei galima patenkinti visus.

Komfortas svarbiau už technologijas

Kiti stengiasi, kad ekranas būtų kuo didesnis? „Moto X“ ekranas užima 70 proc. priekinės plokštumos, tad nesiveržia „išlipti pro kraštus“. Viskas paprasta – žmonėms taip patinka.

Kiti stengiasi trūks plyš savo flagmanus aprūpinti „Full HD“ 1080p raiškos ekranais? „Moto X“ ekranas 720p raiškos, tačiau itin ryškus AMOLED. Šio spalvos puikios, itin platus matymo kampas, o, svarbiausia, jis gerokai taupesnis, tad įkrovus 2200 mAh talpos bateriją – parai jos tikrai pakaks.

Kiti seniai diegia 13 MP raiškos kamerą? „Moto X“ kamera 10 megapikselių raiškos. Tačiau „Clear Pixel“ (RGBC) matrica daug jautresnė šviesai, tad dienos metu fotografuoja greičiau, o prietemoje – tiesiog fotografuoja. Išlaikymas ir ryškumas nustatomi automatiškai. Beje, kamera filmuoja 1080p raiškos vaizdą.

„Mes diegiame tas technologijas, kurios svarbios ir naudingos vartotojams dabar“, – paaiškino „Motorola“ išmaniųjų telefonų kūrimo padalinio vadovas Lioras Ronas.

Jis neslėpė, kad bandomi ir aukštesnių specifikacijų įrenginiai, tačiau 41 MP raiškos kameros, keturių branduolių procesoriai, 1080p raiškos ekranai dar turės palaukti, kol vartotojams jie taps tikrai būtinais ir naudingais. Žodžiu, to, kas nėra būtina, tačiau greičiau sekina bateriją ar reikalauja komplikuotos programinės įrangos, „Moto X“ nerasime.

Todėl telefono baterija nekeičiama, galinis dangtelis nenusiima, o vidinės atminties negalima praplėsti „micro SD“ kortele. Tiesa, tai neturėtų būti problema – bazinis modelis turi 16 GB atminties, galima pasirinkti prabangesnį su 32 GB, be to, kiekvienas telefono pirkėjas dvejiems metams gaus 50 GB nemokamos vietos „Google Drive“ debesies laikmenoje.

Ne procesorius, o procesoriai

Matyt jau supratote, kad pagrindinis „Moto X“ procesorius keturių branduolių neturi. Ir jau raukotės lyg tuos branduolius pusryčiams kiaušinienėje keptumėte. Neskubėkite daryti išvadų – „Moto X“ turi kai ką geriau negu keturių skyrių širdį. Jis turi keturias širdis!

Kaip ir kiek anksčiau pristatytos „Droid“ serijos išmaniuosiuose telefonuose, čia įdiegta „Motorola X8“ mobilioji kompiuterinė sistema ir 2 GB RAM atmintinė.

Taip, „X8“ širdis – dviejų branduolių 1,7 GHz dažnio „Qualcomm Snapdragon S4 Pro“ procesorius. Tačiau jį papildo „Adreno 320 GPU“ keturių branduolių vaizdo procesorius, bei du papildomi „Motorola“ procesoriai – vienas skirtas girdimos kalbos apdorojimui (apie tai netrukus), o kitas atlieka pagalbines skaičiavimo funkcijas.

„Qualcomm“ gamina puikų procesorių, o mes jo funkcionalumą dar pagerinome pridėję du papildomus, vykdančius specifines funkcijas. Vienas atpažįsta natūralią žmogaus kalbą, todėl suteikia galimybę valdyti telefoną jo neliečiant, o kitas apdoroja duomenis gaunamus iš visų daviklių, tam naudodamas itin mažai energijos.

Taip kaupiama reikiama informacija, kuri panaudojama „aktyvaus ekrano“ bei vaizdo kameros funkcijoms. Būtent šie mūsų sukurti procesoriai paverčia sistemą išskirtine ir itin patogia vartotojui“, – pasakojo vyresnysis „Motorola Mobility“ produktų viceprezidentas Rickas Osterlohas.

„OK, Google Now“

Valdymo neliečiant Touchless Control) funkcija, atrodo, pasiskolinta iš „Google“ akinių. Iš esmės tai paprasčiausias valdymas balsu. Taigi, gerbiamieji tautiečiai, funkcija nors ir įdomi, daugeliui mūsų nelabai aktuali – kol kas „Moto X“ moka tik anglų, ispanų, prancūzų ir portugalų kalbas.

Na, tačiau juk ne visi lietuviai kalba angliškai taip, kaip mūsų politikai, tad įvaldžiusiems šią kalbą be akcento „Moto X“ atvers visiškai naujas valdymo galimybes.

Pirmiausia išmokote „Moto X“ pažinti savo balsą ir tartį, pasakydami jam „OK, Google Now“. Nuo šio momento telefonas jūsų klauso (tiesa, klauso ir kitų, kieno balsas skamba bent panašiai). Ištariate šią magišką frazę ir nereikia nei įjungti specialių funkcijų, nei perbraukti ekrano. Ką ten – jo nė paliesti, nė iš kišenės traukti nereikia – telefonas įsijungia ir pasiruošia klausyti balsu duodamų nurodymų.

Tiesa, kol kas vykdomos funkcijos apribotos „Google Now“ galimybėmis, tačiau ši paslauga sparčiai tobulinama, tad ir funkcionalumo vis daugės. Atrodo pats metas paranojikams prarasti ramų miegą – jau ne tik sienos turi ausis, bet atsirado ir telefonas, kuris visada pasiruošęs klausyti ką sakote.

Aktyvusis ekranas

Tai kažkas panašaus, ką turi „Samsung Galaxy S4“ savininkai, įsigiję specialų užverčiamą dangtelį su langeliu.

Taigi, telefono ekrane, net jo neaktyvavus, pasirodys pasirinkti pranešimai. Kas kelias sekundes mirktelės laikrodis, užsižiebs įspėjimai apie gautas SMS žinutes bei elektroninius laiškus.

Tiesa, jei to nenorite, o aktualu kažkas kitko – viską galite pakeisti patys. Kas rodoma užrakinto įrenginio ekrane, o kas lieka po užraktu, kada pasirodo įspėjimai – visa tai galite modifikuoti nevaržomi. Taigi, jei naktį nenorite jokių mirksėjimų, jų ir nebus.

Paprasta, labai patogu ir, akivaizdu, netruks atsirasti visų kitų gamintojų įrenginiuose. Tik, štai, be atskiro procesoriuko, tokia funkcija greitokai ištuštins bateriją.

Be to, „Moto X“ pats atpažįsta, kuo šiuo metu užsiimate ir pasirengia dirbti optimaliai šiomis sąlygomis. Juk akivaizdu, kad jei telefonas juda 100 km/ val. greičiu, jūs greičiausiai vairuojate, o ne sėdite susirinkime, tad automatiškai įsijungia automobilinis režimas.

Na, o trečią nakties ramiai gulintis telefonas, akivaizdu, neturėtų skambėti lyg skerdžiamas katinas. „Moto X“ ir neskambės – juk greičiausiai miegate.

Taigi, apie Buratinus

„Moto X“ pristatyme pademonstruoti modeliai su mediniu korpusu nėra pokštas ar reklaminis triukas. Tiesa, kol kas pirkėjams jie nesiūlomi, tačiau jau nuo rudens norintieji ir pasiryžę mokėti visą telefono kainą iš karto, galės įsigyti telefoną tikro medžio korpusu.

Dabar tai dar neįmanoma ne todėl, kad „Motorola“ nerado tiek liaudies meistrų, kurie triušių dauginimosi greičiu drožtų medinius dangtelius, o dėl to, kad inžinieriai dar ieško optimalaus varianto, kaip užtikrinti, kad mediniame korpuse paslėptas procesorius neiškeptų.

Medinukai pasirinkti, nes dabar madinga ieškoti naujų formų, o natūralus medis iškart kelia susidomėjimą. Šiuo metu „Motorola“ tiria, kokios rūšies medis geriausiai tinka tokiai užduočiai. Renkamasi iš keturių tipų medienos – tiko, bambuko, raudonmedžio ir juodmedžio.

Taigi, tėtei Karlui teks nusivilti – pušinio tašelio nebus. Tad galime tikėtis, kad ir meluojant telefonu iš jo neišaugs nosis, badysianti jūsų ausų būgnelį. Kita vertus, pokštas apie liaudies meistrus ne toks ir beprasmis – žadama kiekvienam svetainėje „Moto Maker“ susikūrusiam savo telefoną atsiųsti jį per keturias dienas, tad kas gi droš tuos dangtelius?

O abejojantiems, kuo šis telefonas turėtų patraukti nusitaikiusius į „Galaxy S4“ ar „HTC One“ pirkėjus, Rickas Osterlohas atsako: „Manau, jog akivaizdu, kad „Moto X“ siūlo tiesiog puikias galimybes pritaikyti jį sau. Be to, telefono dydis, tikiu, žmonėms bus labai patrauklus. Palyginti su kitais panašaus ekrano telefonais, „Moto X“ atrodo kompaktiškas ir puikiai guli delne. Be to, jis tikrai išsiskiria iš kitų, parduodamų už tą pačią kainą.“

Beje, apie kainą. Europos, atrodo, šis modelis taip ir nepasieks – „Motorola“ prisiekinėja Senajam žemynui rengianti kitokių staigmenų – o JAV pirkėjai su dviejų metų sutartimi bazinį modelį gaus už 199 dolerius. Norintys 32 GB atminties turės pridėti dar 250 dolerių. Nedaug, žinant, kad „Moto X“ surinktas JAV.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.