Tikroji „Apple“ produktų kaina: griaunami žmonių gyvenimai

„iPad“, „iPhone“ ir „iPod“ gaminanti Taivane įsikūrusi „Apple“ partnerė „Foxconn“ buvo tik vienas iš darbuotojus išnaudojančių pragaro ratų. Šią savaitę dar vienai JAV korporacijos tiekėjai pateikti kaltinimai darbuotojų teisių pažeidimu, jos pavadinimas „Pegatron“.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Aug 8, 2013, 9:04 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:34 AM

Skraidančio žirgo Pegaso garbei pavadinta įmonė įtariama savo darbuotojus verčia dirbti ir gyventi gyvuliškomis sąlygomis. Apie tai praneša Niujorke įsikūrusi žmogaus teises ginanti organizacija „China Labour Watch“.

„Foxconn“ išgarsėjo po to, kai, neištverdami gyvenimo sąlygų, jos darbuotojai pradėjo žudytis, o norint tai sustabdyti buvo priimtas sprendimas po jų bendrabučių langais kabinti tinklus.

Šįkart nežmogiškai elgiamasi su Šanchajuje ir Sužiu esančių „Pegatron“ fabrikų darbuotojais. Jie priversti dirbti po šešias dienas per savaitę, 11 valandų per parą.

Darbininkai nėra tinkamai apmokomi, dirba su nuodingomis medžiagomis. Negana to, gamyklose dirba ir nepilnamečiai, nors „Apple“ jau ne kartą yra pareiškusi, kad to netoleruos.

Atidirbę alinančią 11 val. darbo dieną kinai grįžta į netvarkingus bendrabučius, kur yra priversti spaustis mažuose kambariuose kartu su kitais darbuotojais. Juose nepakanka dušų, todėl kartais tenka praustis kibiruose. „Pegatron“ darbuotojų maitinimas taip pat nėra geros kokybės.

Įmonė savo pavaldiniams moka po 1,5 JAV dolerio už valandą (maždaug 3,9 Lt).

Darbininkai turi dirbti po 66-69 valandas per savaitę, kai Kinijos įstatymai leidžia ne daugiau nei 49. Per mėnesį darbuotojai uždirba po maždaug 400 JAV dolerių (1042 Lt), kai vidutinis atlyginimas regione dvigubai didesnis.

Su savo darbuotojais „Pegatron“ taip elgiasi bandydama išplėšti savo dalį kovoje dėl „Apple“ užsakymų. Panašu, kad jai sekasi – ji jų gauna vis daugiau, o konkurentė „Foxconn“ pamažu praranda monopolį.

Beveik prieš metus pasaulio žiniasklaidai paskelbus apie „Foxconn“ nežmogiškumą kompanija ėmėsi priemonių ir savo darbuotojais pradėjo rūpintis labiau. Po „China Labour Watch“ atradimų apie „Pegatron“ galima tikėtis kažko panašaus.

Tačiau jų vietą, greičiausiai, neilgai trukus užims kuri nors kita taip pat žmonių gyvenimus griaunanti kinų gamykla.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.