Telefonas vaikui – (ne)našta šeimos biudžetui

Prasidėjus mokslo metams vis daugiau tėvų savo vaikams nuperka mobiliuosius telefonus. Retas tuo metu susimąsto, kad vaikų veiksmai su telefonu gali turėti įtakos visam šeimos biudžetui. Mėnesio pabaigoje gavus sąskaitą mažųjų žaidimai internete, įrašytos programėlės ar pokalbiai padidinto tarifo numeriais gali nustebinti.

Mobiliojo ryšio sąskaitos gali būti vienas iš pirmųjų žingsnių ugdant vaiko finansinį raštingumą.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Mobiliojo ryšio sąskaitos gali būti vienas iš pirmųjų žingsnių ugdant vaiko finansinį raštingumą.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-04 15:32, atnaujinta 2018-03-01 13:46

Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė sako, kad vaiko mobilusis ryšys turėtų kainuoti nedaug, o netikėtų sąskaitų galima išvengti.

„Tam reikia planuoti šeimos biudžetą ir ugdyti atžalos finansinį raštingumą“, – sako finansų ekspertė.

Vaiko mobiliam ryšiui – keliolika litų per mėnesį?

„Kai vaikas turi mobilųjį su savimi tėvai gali jam bet kada paskambinti ir sužinoti, ar jis saugus, ar jam viskas gerai, kur jis yra, ar sėkmingai grįžo namo. Tėvams tai yra labai svarbu. Prieš perkant telefoną jie turėtų įvertinti, kokią funkciją atliks telefonas – ar jis bus tik susisiekimo priemonė, ar tėvai telefoną pasitelks ir vaiko ugdymui bei lavinimui. Tai lemia, kokių ryšio paslaugų reikės“, – pataria O.Bložienė.

Asmeninių finansų instituto vadovė pataria dar prieš perkant telefoną šeimos biudžete numatyti pinigų sumą vaiko mobiliajam ryšiui.

„Tokios išlaidos neturėtų kelti finansinio diskomforto. Vaikų mobiliajam ryšiui turėtų pakakti nedaugiau dvidešimties litų per mėnesį“, – sako finansų ekspertė.

„Mobiliojo ryšio paslaugų kainos Lietuvoje yra mažiausios visoje Europoje. Tad tėvai gali vaikui nupirkti pokalbių, SMS žinučių ir interneto paslaugų už keliolika litų. Visgi, jiems reiktų įvertinti, kokių papildomų paslaugų operatorius teikia – už tą pačią kainą šeima gali gauti daugiau“, – sako „Bitės“ vadovas.

Sprendimai kontroliuoti vaiko išlaidas mobiliajam ryšiui

Telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Chrisas Robbinsas pastebi, kad rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais nuperkamų telefonų skaičius pastebimai paauga ir dalis jų atitenka vaikams.

„Tuo metu tėvai aktyviau domisi paslaugomis, kurios galėtų padėti valdyti vaikų išlaidas mobiliajam ryšiui“, – pasakoja „Bitės“ vadovas.

Tėvai vaikų sąskaitą valdyti gali nustatydami sąskaitos „lubas“. Ją savo vaikams yra įjungę ir daugelis bendrovės klientų.

„Swedbank“ ekspertė pažymi, kad nustačius limitą vaiko mobiliojo ryšio paslaugoms, apie jį reikia papasakoti ir vaikui.

„Apie tai kalbantis su paaugliais, reiktų atsižvelgti ir į jų nuomonę. Dažniausiai jie jau išmano, kiek bei kokių paslaugų jiems reikia“, – sako O.Bložienė.

Mobiliojo ryšio sąskaita – finansinio raštingumo pamoka

Banko atstovė atkreipia dėmesį, kad šeimoms naudinga su vaiku apie finansus pradėti kalbėti anksčiau.

„Vaikui nupirkus telefoną, su juo jau reikia pradėti kalbėti apie pinigų vertę ir atsakomybę. Vaikai yra imlūs informacijai, todėl apie finansus galima kalbėti jau su šešiamečiu. Ypač, jei informacija yra pateikiama kaip žaidimas“, – pasakoja moteris.

Jos teigimu, tėvai turėtų pasakoti ne tik kiek daiktai kainuoja, bet ir kaip uždirbami, kodėl reikia taupyti. Vaiką reikia mokyti atskirti norus ir poreikius.

Pasak jos, mobiliojo ryšio sąskaitos gali būti vienas iš pirmųjų žingsnių ugdant vaiko finansinį raštingumą.

„Mobiliojo ryšio sąskaitą galima panaudoti kaip priemonę supažindinti vaiką su pinigais ir jų verte. Pokalbio metu papasakoti, kiek jo mėgstamų saldainių ar pramogų išeitų už šią sąskaitą. Vyresnius reiktų pamokyti naudotis ir savitarnos svetainėmis, kur jie gali stebėti, kiek ir kokiomis paslaugomis naudojosi“, – pasakoja O.Bložienė.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.